Възпаление на лимфните възли в слабините: причини, симптоми.

Лимфните възли са органи на лимфната система, които се намират в най-важните зони на потока на кръвоносните съдове.

Те играят особена роля на естествените филтри, поради които патогенните микроби не могат да влязат в тялото.

Помислете по-подробно за симптомите на възпаление на лимфните възли в слабините и методите за лечение на тази част от човешката имунна система.

Възпаление на лимфните възли в слабините: основните причини

Възпалението на лимфните възли в слабините предизвиква следните причини:

1. Развитие на различни онкологични патологии - това е една от най-честите причини за възпаление на лимфните възли в ингвиналната област на човек. Освен това този знак ще покаже прогресията на тумора и активното му разпространение в тялото на пациента.

2. Загуба на бактериални инфекции. В повечето случаи подобни инфекции стават:

• Staphylococcus aureus;

• стрептококи;

• възпаление след драскотина;

• активна форма на туберкулоза.

3. Предишни травми в областта на слабините.

4. Победете тялото с гъбични инфекции.

5. Аверсия на тялото от изкуствени имплантанти (най-често това се случва с ендопротези и подмяна на тазобедрената става с метален аналог на костта).

6. ВИЧ-инфекция.

7. Различни венерически болести (сифилис, гонорея и др.).

8. Херния.

9. Различни патологии на репродуктивната система при жени и мъже (простатит).

10. Вагинална кандидоза при жени.

11. Морбили.

12. Рубела.

13. Различни патологии на бъбреците.

14. Възпаление на лимфните възли в слабините, дължащо се на предишна операция в таза.

15. Ureplazmoz.

Възпаление на лимфните възли в слабините: симптоми и прояви

Възпалението на лимфните възли в слабините обикновено се придружава от появата на следните признаци в пациента:

1. Видимо зачервяване на кожата в областта на възпалението.

2. Повишаване на телесната температура.

3. Болест.

4. Тежка слабост.

5. Главоболие.

6. Нарушаване на здравето на пациента.

7. Втрисане.

8. Уплътняване на тъканите в мястото на възпаление (значително при палпация).

9. Появата на силна болка в областта на слабините, която се получава при ходене или промяна на положението на тялото. Природата на болката: болезнена, остра, издърпваща.

10. Отслабване.

11. Хиперемия.

12. Повишено кръвно налягане.

13. Болест.

Загуба на апетит.

15. Промени в клиничните показатели (увеличаването на броя на левкоцитите показва наличие на възпаление в организма).

16. Болка в долната част на корема.

17. Нарушение сна.

В допълнение към основните признаци на патологията, лимфаденитът има и такива характеристики на курса, в зависимост от причината, която го е причинила:

1. Ако болестта провокира венерологична болест, лимфните възли в слабините не се увеличават незабавно. Те могат за дълго време просто да причинят дискомфорт, а понякога и боли. Като правило се наблюдава силно възпаление дори когато основната причина за болестта вече е придобила хронична форма и е започнала да напредва в организма.

2. При онкологични патологии, лимфните възли могат просто да бъдат уголемени за дълго време, но без да причиняват болка изобщо. Слабовият синдром на малаизис и болка ще се появи още в късните етапи на тумора.

3. Ако лимфните възли са заразени с гнойна инфекция, тогава при липса на лечение, гной ще проникне в мускулите на бедрата. В същото време общото състояние на пациента се влошава рязко: повишава се температурата му, започва треска и инфекция на кръвта. Това състояние изисква незабавно медицинско и хирургично лечение.

4. В случай на тежки бактериологични заболявания, пациентът може не само да получи лимфни възли в слабините, но и лимфни възли в областта на врата и в областта на подмишниците.

Възпаление на лимфните възли в слабините: диагноза и лечение

Диагнозата на възпалението на лимфните възли трябва да започне с първичен преглед на пациента. Лекарят трябва да разпитва лицето подробно за неговото общо здраве, наличието на хронични заболявания и по-рано страда от патологии. Също така, лекарят трябва да потърси анамнеза и симптоматика на пациента.

След това трябва да се направи палпация на лимфните възли в слабините. Обикновено те трябва да бъдат безболезнени, меки и с размер на малък грах. Ако лимфните възли са компресирани, подути или болезнени при натискане, тогава се дават следните тестове на лице:

1. Общ анализ на кръвта.

2. Общ анализ на урината.

3. Разширен биохимичен кръвен тест.

4. Ултразвук на лимфните възли и коремната кухина.

5. ЯМР на коремните органи.

6. Ако има съмнение за туберкулоза, може да се предпише рентгенова снимка.

7. Ако се подозира съмнение за онкологична патология, може да се приложи биопсия на лимфните възли. Това включва вземане на малко парче от възела за по-нататъшно разследване. Процедурата е болезнена, но винаги се прави с местна или обща анестезия.

Лечението се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от резултатите от тестовете, симптомите и причината, която причинява възпаление на лимфните възли в слабините.

Характеристики на лечението на възпаление на лимфните възли в слабините

Традиционното лечение на това състояние включва използването на медицинска, хирургическа и физиотерапия.

Непосредствено след установяването на диагнозата, на пациента се предписват такива лекарства:

1. Широкоспектърните антибиотици се използват за бактериални увреждания на тялото. Тяхното действие ще бъде насочено към потискане на активността на инфекцията, която причинява възпаление. Най-често за тази цел такива лекарства се предписват:

• ампицилин;

• Ампиокс.

Продължителността на лечението с антибиотици трябва да бъде от седем до четиринадесет дни. Дозирането и честотата на приемане се избират от лекуващия лекар за всеки отделен пациент (в зависимост от възрастта и теглото на пациента).

2. В случай на гъбична инфекция на тялото, местни мехлеми и орални таблетки с противогъбично действие се предписват на лице. Най-ефективните лекарства в тази група са флуконазол и кетоназол. Те могат да се приемат едновременно с антибиотици.

3. Мази с подчертан антимикробен и противовъзпалителен терапевтичен ефект могат да се използват заедно при лечението с антибиотици. Нанесете ги върху тънък слой върху възпалените лимфни възли. Отгоре можете да поставите стерилна превръзка.

Най-ефективните мехлеми от тази посока са левомекол маз и вишневски мехлем. Продължителността на лечението трябва да бъде от пет до десет дни.

Важно е да знаете, че гореспоменатите мехлеми могат да причинят алергична реакция, така че преди да се използват, трябва да се направи алергичен тест.

4. Антипиретици се използват при повишена температура.

5. Анестетици са предписани за силна болка в пациента.

След лечението с наркотици с благоприятен ход на заболяването се предписва физиотерапия. Обикновено използва електрофореза с антибиотици.

Важно е да знаете, че физиотерапията може да се използва само в началния курс на заболяването. Ако състоянието на пациента е започнало (той е развил супурация), тогава тези процедури са противопоказани.

Хирургичното лечение се предписва при отсъствие на положителен ефект от лекарствената терапия. По този начин лекарят в зона на лимфонодузи ще направи разрез и да създаде там дренаж за изпомпване от гной. В това състояние продължителността на лечението ще бъде по-дълга.

За да се предотврати развитието на възпаление на лимфните възли в слабините, трябва да се придържате към следващия съвет на лекаря:

1. Избягвайте сурово охлаждане.

2. Време за лечение на тези заболявания, които могат да причинят лимфаденит.

3. Внимателно боравете дори с малки рани в областта на слабините, през които може да премине инфекцията.

4. Ако възникнат първите неприятни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар и извършете диагноза.

5. Внимателно изберете сексуалните партньори и имате сигурни сексуални връзки, за да се предпазите от навлизане в полово предаваната болест.

Ако следвате горепосочените препоръки, можете значително да намалите риска от развитие на тази патология.

Прогнозата за лимфаденит в слабините с навременното лечение е благоприятна. Още след десетдневна терапия, в повечето случаи пациентите получават видими подобрения. Седмица по-късно човек може да се върне към нормалния живот.

Противоположна прогноза за лимфаденит при напреднали случаи. В това състояние човек ще бъде по-податлив на опасни усложнения. Освен това курсът на лечение ще бъде много по-дълъг и по-труден. Рехабилитацията е продължителна.

Share:
Comments