Възпаление на коляното (ставна кост) - причини, симптоми и

Възпалението на колянната става - артрит на колянната става - толкова често срещано, че може да се каже, че всеки човек по това време страда от подобна болест с един или друг изход.

Има възпаление на колянната става на всяка възраст, в зависимост от причините, причиняващи артрит във всеки отделен случай.

Независимо от клиничните прояви, заболяването винаги е неприятно: обичайният ритъм на живота е нарушен и с лек дискомфорт в колянната става и особено при силна болка и други симптоми.

Възпаление на коляното - причини

Основните причини за възпаление на коляното включват:

- травма;

- механично претоварване (дълъг на колене - при миньорите);

- инфекции;

- автоимунни процеси с образуване на антитела срещу собствените тъкани на тялото (по-специално - към хрущяла на ставата);

- ухапвания от насекоми и в бъдеще - алергична реакция (оток Quincke, уртикария);

- хипотермия.

В зависимост от тези причини се проявяват промени в колянната става, които могат да се проявят със специфични или общи възпалителни симптоми:

1. Ревматоиден артрит - двустранен процес; възниква на всяка възраст, включително при деца; с времето води до унищожаване на колянния хрущял.

2. Остеоартрит - най-често срещаната болест, се диагностицира главно при хора на средна възраст и възрастни хора; засяга повърхностите на ставите с изтъняване и дегенерация на хрущяла, в резултат на което се прекъсва подвижността на ставата и се добавя възпаление на колянната става с всичките му клинични симптоми.

3. Посттравматичният артрит е резултат от претърпената травма, както остра (удари, падане върху ставата, авто-катастрофа), така и хронична (претоварване), което води до увреждане на лигаментите, менискуса и появата на пукнатини. Може да се развие за дълъг период от време след получаване на ранени. Според промените в колянната става и симптомите тя е подобна на остеоартрита.

В допълнение към горните причини има и други фактори, които причиняват заболяване на коляното.

Автоимунни процеси с увреждане на съединителната тъкан, придружени от възпаление на колянните стави:

- ревматизъм;

- васкулит (системен лупус еритематозус);

- ревматоиден артрит.

Болести, причинени от инфекциозни агенти и проявяващ се артрит на колянните стави:

- сифилис;

- гонорея;

- болестта на Рейтер;

- туберкулоза;

- кокцидиомикоза.

Възпаление на колянната става - симптоми

Въпреки разнообразието от причини, които причиняват възпаление на колянната става, симптомите на артрита са подобни, както при всеки възпалителен процес:

- болка

- зачервяване на ставата

- оток;

- промени в кръвните тестове: като цяло клинична - левкоцитоза, повишена сърдечна недостатъчност, еозинофилия при алергични реакции; в кръвните тестове за ревматични тестове - положителен С - реактивен протеин, ревматоиден фактор, тест за плесен.

В зависимост от тежестта на заболяването, симптомите на интоксикация могат да бъдат свързани: треска (включително локално върху засегнатата става), главоболие, обща слабост, слабост, намален апетит, лош сън. С течение на времето, ставата се деформира, което води до ограничаване на движението, с някои заболявания - до скованост сутрин.

Възпалението на колянната става е остро, подозно и хронично.

В острата фаза клиничната картина е ярка, с тежки симптоми, присъщи на възпалението: бързо начало, придружено от силна болка в колянната става, зачервяване на ставата, изразен оток, горещо ставане на допир, има признаци на общо отравяне.

В хроничния процес симптомите на възпалението се изтриват, малко изразяват, нямат интоксикация, болките са с променлива природа, не толкова интензивни, колкото при остър поток, ставите се набъбват леко, но при продължителен процес се деформират, има ограничено движение, пукнатини при огъване, уплътнения, нодули в областта на ставата, в зависимост от заболяването.

В подбудния стадий симптомите на възпаление на колянната става не са толкова силни, колкото в острата фаза: има повишаване на температурата до ниски стойности, болки в ставите с по-нисък интензитет, отколкото в остър ход и имат спонтанен характер, хиперемия, оток и локално повишаване на температурата над умереното ставане. Деформация на ставите може да се наблюдава.

Въпреки че в повечето случаи, ако не е системно, инфекциозно или ревматично заболяване, възпалението на колянната става е безопасно завършено, с преждевременно лечение и диагноза може да има опасни усложнения:

- гнойно възпаление на заобикалящата тъкан - бурсит;

- сепсис;

- възпаление на костната тъкан;

- сублуксации и изместване на костите

- ограничаване на движенията в ставата до контрактурата;

- флегмона и панартрит.

Следователно е необходимо да се консултирате с лекар навреме, така че след внимателна диагноза да се установи точна диагноза и лечението да започне във времето.

Важна роля в правилната диагноза играе внимателно събраната история на заболяването, което прави възможно да се определи причината за заболяването и да се предпише адекватно лечение.

Подробно изясняване на жалбите също помага да се определи диагнозата и целта на лечението.

Лабораторна диагностика, която включва освен рутинни методи, определяне на пикочната киселина, антитела срещу хемолитичен стрептокок, специфични тестове за изключване на венерически заболявания, туберкулоза.

Рентгеново изследване на засегнатите стави.

Ако е необходимо - ултразвук, ЯМР, CT на ставата.

В сложни случаи - извършване на артроскопия, биопсия и пункция на ставата с изследване на синовиална течност.

Възпаление на коляното

Тактиката за лечение на възпаление на колянната става се определя от причината за заболяването, проявата на която е артрит. На първо място са предписани лекарства, които елиминират причината или причината за заболяването: антибиотици, противогъбични, антивирусни, антиалергични лекарства - във всеки отделен случай.

Физиотерапията и локалното лечение са широко използвани.

Освен това се използват противовъзпалителни лекарства от групата на НСПВС (диклофенак, нимезулид, индометацин, мелоксикам, Celebrex, Arkoksia, Viox) и често се използват кортикостероиди (преднизолон и т.н.) и имуносупресори (метотрексат, циклофосфамид, азатиоприн). В тежки случаи се прилагат интраартикуларни глюкокортикоиди (Kenalog, Diprospan, Celeston, Floreston, Hydrocortisone), хондропротектори (Objective-T, Chondrolon, Alflutop) и хиалуронова киселина.

Инжекции с глюкокортикоиди се използват за елиминиране на болковия симптом и признаци на възпаление. Това симптоматично лечение, а не етиологично: глюкокортикоидите не елиминират причината за заболяването, а само облекчават състоянието.

Хондропротекторите са препарати за етиологично лечение в вече счупената структура на хрущяла, възстановяват прогресията на заболяването и участват в метаболитните процеси на хрущяла.

Въвеждането на вътресъдовата хиалуронова киселина е далеч един от най-ефективните и иновативни методи за лечение: тези инжекции се наричат ​​"течна протеза". Ефективността на хиалуроновата киселина се обяснява с факта, че натриевият хиалуронат е неразделна част от синовиалната течност, която осигурява мобилност на здравата връзка. Въвеждането на хиалуронова киселина възстановява нормалния състав на синовиалния флуид, елиминира клиничните прояви на болестта на ставите.

Местно лечение с тинктури, мазила (индометацин маз, диклофенак, допгит - крем), гелове (дипирифил, кетонал - гел, диклофенак - гел).

- По време на лечението важно условие за успешно лечение е намаляването на тежестта върху засегнатата става;

- контрол на теглото и загуба на тегло (правилно хранене и адекватна физическа активност);

- редовни упражнения по ставите - специален комплекс от тренировъчни упражнения.

По време на лечението често трябва да се съобразявате с леглото за почивка, за да намалите натоварването на ставата.

В случай на дълбок процес и разрушаване на ставната тъкан, трябва да се прибегне до хирургични методи на лечение: - ендопротезиране на ставата,

- операция за сливане на ставата (ако е невъзможно да се извърши ендопротезиране).

Хирургическите методи се използват и в тези случаи, когато всички методи на консервативно лечение са изчерпани.

Необходимо е да се разбере: когато има болки в ставата и има други признаци на неразположение, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, за да предотвратите по-нататъшното развитие на болестта и опасните усложнения.

Share:
Comments