Учените все още са една крачка по-близо до победата над

Мечтата на всеки, който порастне, се връща назад и продължава да живее в младо тяло. Има много начини, които помагат да изглеждат по-млади, но доскоро имаше много малко ефективни методи за борба със стареенето.

За първи път учените са идентифицирали важен протеин, който намалява способността на мускулите да се възстановяват, когато тялото застарява. Благодарение на това откритие учените успяха ефективно да спрат процеса на стареене на мускулите при мишки, като дадат надежда на хората за такова лечение в бъдеще.

Решението се крие в стволовите клетки, открити в мускулите. По време на тренировка или тренировка, тези стволови клетки се активират и чрез разделяне образуват нови мускулни влакна, които помагат за възстановяване на мускулите. Когато вече не се налага, те се скриват в трезора на мускулите и "спят", докато не се наложи отново.

Проблемът със застаряването на мускулите е, че тези "фиксиращи" стволови клетки не попадат в състояние на почивка, когато няма нужда от тях. Вместо това те се активират все повече, ненужно се размножават и разделят, причинявайки мускулите да умрат по-бързо. Тъй като мускулите имат само ограничен брой от тези стволови клетки, колкото по-бързо клетъчните клетки умират, толкова по-малко ефективни са мускулите, които самолекуват.

Искайки да разбере защо стволовите клетки се активират с възрастта, Андрю Брак от центъра на регенеративната медицина в Масачузетската болница и Албърт Басон от King's College London направиха флуороскопия на мускулите на стари мишки и откриха в тях по-високо ниво на FGF2 протеин, който стимулира клетъчното делене.

Учените предложиха, че ако увеличите броя на гените, наречени SPRY2 в организма, които инхибират FGF2, тогава стволовите клетки ще "потискат", докато не са необходими. За да тестват тази теория, изследователите инжектираха препарат, съдържащ SPRY2, за да подтисне нивото на FGF2 в мишки. Разбира се, лекарството спира спада в нивото на мускулните стволови клетки при мишки.

С такива окуражителни резултати и предвид факта, че подготовката за потискане на FGF2 вече е на пазара, Брак и Басон искат да въведат тази идея в практиката на лечение на хора. Учените обаче не виждат това като начин да увеличат продължителността на живота, а по-скоро като начин за подобряване на живота с възрастта.

Share:
Comments