Учените твърдят, че има опасност от орални контрацептиви

Изследването, финансирано от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ, установява, че увеличаването на честотата на артериалния тромбоемболизъм (АТЕ) и венозния тромбоемболизъм (VTE), или по-просто блокиране на артериите и образуването на тромби, е свързано с приема на хормонални контрацептиви, съдържащи дроспиренон.

"Установихме, че употребата на комбинирани хормонални контрацептиви, съдържащи дроспиренон, е свързана със 77% увеличение на случаите на хоспитализация за ВТЕ и рискът от АТЕ е удвоен в сравнение с риска, свързан с приемането на ниски дози естроген-комбинирани хормонални контрацептиви, ", Каза д-р Стивън Сидни, водещ автор на изследването.

Дроспиренонът е синтетична версия на женския хормон, прогестерон, който също е известен като прогестин. През последните 10 години са одобрени за употреба три нови поколения комбинирани хормонални контрацептиви, включително таблетки дроспиренон + етинилестрадиол (DRSP), вагинални пръстени на норегестромин + етинилестрадиол трансдермални пластири (NGMN) и етоногестрел + етинил естрадиол (ЕТОН).

Връзката между употребата на плаки NGMN и вагинални пръстени ETON и повишен риск от тромбоемболични или тромботични нарушения не е установена. Може би защото много по-малък брой жени ги използват.

Рискът от образуване на кръвни съсиреци в кръвта е налице при използване на всякакви контрацептивни хапчета. Преди да се реши кой метод за контрол на раждаемостта да се използва, една жена трябва да обсъди това с лекар. Здравните работници, на свой ред, трябва да разгледат рисковете и ползите от хормоналните контрацептиви и женската тенденция да образуват кръвни съсиреци, преди да предписват тези лекарства.

Share:
Comments