Учените разказаха как фитнес и наднорменото тегло засягат

Спиране на фитнес или натрупване на мазнини с възрастта - всеки един от тези фактори може да бъде много лош за сърцето, но избягването на никоя от тях, показват проучвания, може да защити вашия "двигател".

Американски изследователи установили, че от над 3100 здрави възрастни, които са изследвали, тези, които подобриха или просто поддържаха физическото си състояние, е по-малко вероятно да развият повишено кръвно налягане, висок холестерол или други установени рискови фактори за сърдечни заболявания.

Освен това хората, които поддържат теглото си в нормата, са изложени на рискови фактори, отколкото хората, които станаха по-тежки с течение на времето. Това може да изглежда логично, но някои от новите, които се появиха в заключенията на изследователите, са промени в самите концепции за "хармония" и "тлъстина" като такива. Най-общо, хората, които запазили физическата си форма за дълго време, изглежда са били противопоставящи се на негативните ефекти от теглото. И неуспехите във фитнес класовете не бяха толкова лоши, ако човек загуби част от излишната мазнина в тялото сам по себе си.

"Констатациите показват, че защитата на здравето на сърцето не е толкова трудна, колкото смятат някои", според водещия изследовател Дък-Чул Ли от университета в Южна Каролина в Колумбия. Това означава, че просто поддържането на теглото и формата във вашата възраст може да бъде достатъчно за ползата от тялото. "Ако сте с наднормено тегло, тогава загубата на тегло и подобряването на физическата ви форма може да бъде най-добрата комбинация", каза Лий в Ройтерс Здраве. "Но е много трудно ...". "За много хора" поддържането на формата "може да бъде по-постижимо", каза Лий.

Проучването, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, включваше 3 148 мъже и жени от Далас, които на средна възраст са на възраст 40 години. След шест години те са повишили нивото на кръвното си налягане с 4% годишно, също и високото ниво на холестерола от 3% годишно и така наречения метаболитен синдром в размер на две процента годишно. (Метаболитният синдром се отнася до набор от рискови фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, нездравословен холестерол, абдоминално затлъстяване и висока кръвна захар).

Но хората, които постоянно са ангажирали или подобряват физическата си форма, на неблагодарна по време на тестовете, са имали по-малко възможности за развиване на тези рискови фактори за сърдечни заболявания. Рискът от високо кръвно налягане или високи нива на холестерол е с 26 до 30% по-нисък в сравнение с хората, чието физическо състояние е намаляло. И рискът от развитие на метаболитен синдром е с 42-52% по-нисък.

По същия начин, когато хората имат нарастващ процент телесни мазнини с течение на времето, те са по-склонни да развият сърдечни заболявания. За всеки от тях процентът на увеличение на телесните мазнини "даде шанс" да попадне в рисковата група от три до осем процента. Но като цяло, хората, които наддават, остават здрави, ако постоянно поддържат нивото на физическа годност. И ако хората с наднормено тегло "хвърлят малко мазнини", те се сблъскват с някои от многото негативни последици от отказването от фитнес. В резултат на това, според Лий, "това е, че хората, които са активни, трябва да останат активни". - Дори да не виждате ползите от скалите, трябва да останете във форма. - Ако вече го правите, я запазете и може би ще увеличите интензивността, ако можете - каза Лий.

"Ако водят заседнал начин, но здравословен начин на живот - той каза - след това можете спокойно да отнеме до умерени упражнения, като бързо ходене." Лий добави - "но хората, които са с наднормено тегло или имат хронични заболявания трябва да се консултират със своя лекар за съвет, на първо място." "Тези хора със заседнал начин на живот ще спечелят най-много от такива физически упражнения за кратко време", каза Лий. Той обаче се позовава на пълното упражняване на фитнес. "Хората с наднормено тегло често не забелязват намаляване на теглото им при първото обучение - може би, защото те са по-гладни и да започнат да се хранят повече ..." "Не се разстроен заради това!" - каза Лий.

"Можете да укрепите сърдечно-съдовата система дори и без да извличате излишната мазнина от тялото си. Един от начините да кажете, че вашата форма се подобрява - каза Лий - е просто да забележите, че се чувствате по-добре, когато правите обичайните си упражнения; ако това стане по-лесно за вас, то вие ставате по-тънки! "И за да отслабнете, диетите също са крайно необходими. "Повечето хора губят тегло с упражнения", каза Лий, "ако те също обръщат внимание на калориите, те печелят два пъти!"

Share:
Comments