Тромбоза - причини, симптоми, диагноза, лечение

тромбоза Има патологично състояние, при което нормалното протичане на кръвта през вените е нарушено, поради образуването на съсиреци (кръвни съсиреци). В медицинската практика най-често има тромбоза на долните крайници. Кръвните съсиреци могат да се образуват не само в дълбоките вени, но и в повърхностния - повърхностен тромбофлебит, но такова заболяване рядко се причинява от сериозни нарушения на кръвоснабдяването. За разлика от повърхностния тромбофлебит, венозната тромбоза изисква спешна медицинска намеса, тъй като може да доведе до развитие на усложнения, опасни за човешкото здраве и живот.

Причини за венозна тромбоза

Причината за развитието на венозна тромбоза е най-често набор от фактори: 1. Проблеми с коагулацията на кръвта; Значително забавяне на венозния кръвоток; Химично, механично, инфекциозно или алергично увреждане на вътрешната повърхност на венозните стени;

При определени обстоятелства вискозитетът на кръвта се увеличава в човешкото тяло. В случай, че има бариери по венозните стени за пълен кръвен поток, рискът от образуване на съсиреци се увеличава драстично. Малкият тромб, който се образува по стените на вената, може да предизвика възпаление и по този начин да ускори увреждането на венозните стени. Този патологичен процес най-често причинява образуването на венозни тромби. Също така, образуването на тромбоза може да допринесе за стагнация във венозната система на долните крайници. Причините за тази стагнация са, като правило, заседнал начин на живот на човек.

Каква може да бъде отправната точка за развитието на това опасно заболяване?

1. оперативна интервенция, травма, тежък физически стрес; Инфекциозна инфекция; Следродилен период; Продължително неподвижно състояние след прехвърлените терапевтични и неврологични заболявания; Злокачествени образувания (рак на панкреаса, стомаха, белите дробове); Приемане на хормонални орални контрацептиви;

По правило се появява венозна тромбоза в долните крайници на човек, въпреки че понякога в медицинската практика има венозни тромбози в областта на ръката, причинени от такива фактори като:

1. имплантиране на пейсмейкър или сърдечен фибрилатор; Катетеризация на вените на ръцете. Катетър, поставен във вена за дълъг период от време, може да предизвика дразнене на стените на вените и да доведе до образуването на кръвни съсиреци; Неоплазма във вените; Силно, прекомерно натоварване на ръцете. В този случай тромбозата се развива поради силния натиск на обучените мускули върху дълбоките вени в ръцете;

Симптоми на венозна тромбоза

Симптомите на тромбозата директно зависят от местоположението на тромба. В 50% от случаите кръвта се влива свободно в повърхностните вени, в резултат на което кръвообращението се възстановява частично и тромбозата продължава асимптоматично. В други случаи на заболяването се наблюдават следните характерни симптоми:

1. Оток, 2. Болка с пулверизиращо естество в засегнатата област; Болка при палпация, която се увеличава по протежение на засегнатата вена; Цианоза на кожата в засегнатата област; Хипертермия в мястото на образуване на тромби; Оток на повърхностни вени;

Диагностика венозного тромбоза

Съвременната медицина има отлична техническа база за качествена диагностика на венозна тромбоза на дълбоките вени. По принцип окончателната диагноза се определя от флеболога. Първоначално лекарят провежда серия от проучвания: бунтове, маршове и др. Въз основа на тези тестове се установява наличието на дълбока венозна тромбоза. За ефективна оценка на кръвообращението и кръвния поток на пациента се използват флебография, ултразвукови вени, дуплексно сканиране, радионуклидно сканиране и др.

Лечение и профилактика венозного тромбоза

За да се предотврати развитието на тежки усложнения при пациенти с венозна тромбоза, хоспитализирането при назначаване на почивка на легло е задължително. За засегнатия крайник е осигурено повдигнато положение. За максимална защита на пациента от образуването на нови кръвни съсиреци във вената пациентът трябва да приема хепарин.

Аспиринът също е ефективно средство за предотвратяване на повторение на тромбозата, но продължителната употреба може да доведе до стомашно-чревни проблеми като гадене, гастрит, гадене, болки в стомаха и т.н. За да се избегнат такива нежелани последствия, е необходимо лекарствата да се приемат в специално ентерично покритие. Например, можете да използвате лекарството Trombo ACC, всяка таблетка е покрита със специална филмова обвивка, устойчива на действието на солна киселина в стомаха и разтваряща се само в червата. По този начин веществата, които съставляват лекарството, не увреждат стомаха. За по-добър ефект този инструмент се препоръчва да приема всеки ден, а не курсове.

След лечение на пациента с хепарин обикновено се превръща в "меки" лекарства (варфарин). Курсът на лечение с варфарин може да достигне половин година. За контролиране на системата за коагулация на кръвта, пациентът между лечения извършва koagulogrammmy. Трябва да се отбележи, че тромботичните лекарства са най-ефективни само в ранен стадий на образуване на съсиреци. По-късно, тази терапия е опасно за пациента, поради риск от фрагментиране на тромби и развитието на сериозни заболявания като белодробна емболия.

Различни мерки, насочени към предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в дълбоките вени, обикновено включват изключване на фактори, които са механизъм за задействане на тромбозата.

Share:
Comments