Трихомониаза - причини, симптоми, диагноза, лечение

Трихомониаза (трихомониаза) е най-честата полово предавана болест. Това се дължи на вагинални трихомони. Трикомонадите доста често придружават други инфекции на гениталния тракт - вируси, хламидии и гонококи. Допълнителна вирусна инфекция е възможна по време на движението на плода през родовия канал, който е засегнат от трихомона.

Развитието на болестта се улеснява от заболявания на пола и други органи, придружени от различни метаболитни нарушения, хормонални разстройства и намален имунитет. В човешкото тяло имунитетът към трихомонадите не се развива, така че е възможно повтаряща се инфекция.

Като се имат предвид проявите и продължителността на заболяването, тези форми на трихомониаза се различават:

- хронична (продължителността на хода на заболяването е около 2 месеца) - остра трихомониаза - трихомонадоносност (липса на очевидни прояви на болестта при наличие на съдържанието на вагината Трихомонада);

Трихомониаза - причины

Полово предаваната болест се предава от човек на човек, но в някои случаи е възможно да се получи тромомониазна инфекция по пътя на домакинството чрез общи хигиенни елементи в басейна, банята или общата баня. Сред причините, които оказват влияние върху вероятността от инфекция, са:

- незащитен пол - голям брой сексуални партньори - нелекувани или по-рано прехвърляни венерически болести - нежелание;

При жените трихомониазата засяга влагалището, шийката на матката, уретрата, жлезите на гениталиите (кожни жлези и жлези на Bartholin);

При мъжете инфекцията се развива активно под препуциума или в уретрата;

Трихомониаза - симптомы

50% от мъжете и жените, заразени с трихомониаза, нямат симптоми. И ако се проявят, обикновено се случват след 7-8 дни (или дори няколко месеца) след инфекцията. Симптомите на трихомониазата включват:

- изобилие от сиво-зелено или бледо жълто изхвърляне от влагалището - атипичен мирис (плесен или риба) - дразнене или сърбеж във влагалището - болка по време на полов акт - болка при уриниране или често уриниране - части на корема;

При мъжете заболяването проявява нетипично изпускане от пениса, изгаряне по време на уриниране, дразнене и зачервяване на върха на пениса.

Трихомониаза - диагностика

Диагнозата на трихомониазата се основава на данните от медицинския преглед, оплакванията на пациента и резултатите от лабораторните тестове. При жените е необходимо визуално изследване на гениталиите, шийката на матката и влагалището, за да се открият червените петна, причинени от трихомониаза. Вагиналното отделяне се оценява по цвят, мирис и текстура. При мъжете се изследват пениса и проба от изхвърляне от уретрата.

Най-честите тестове за наличието на трихомониаза при жени са изследването на мокро анатомично лекарство, както и микроскопското изследване на вагиналния дебит.

Если поставлен диагноз "Трихомониаза", то необходимо обследоваться на предмет наличия других заболеваний, которые передаются половым путём (сифилис, гонорея).

Трихомониаза - лечение и профилактика

При лечение на трихомониаза трябва стриктно да се спазват следните правила:

- Трябва да се лекуват и двамата сексуални партньори, - Сексуалният живот се изключва за периода на лечение, - Пациентите се лекуват с всякакви форми на трихомониаза (включително трихомона);

Най-ефективните лекарства, използвани за лечение, са метронидазол (флайтил, трикопол), тинидазол (фасицин). Локалното лечение се извършва с вагинални таблетки "Cleon-D" и вагинални супозитории с клотримазол.

Основните превантивни мерки за предотвратяване на трихомониазата:

- преглед и последващо лечение на пациенти с трихомониаза - изследване за наличие на инфекция на лица, страдащи от възпалителни заболявания на пикочните пътища - редовни прегледи на служителите в детски заведения - общи санитарни и хигиенни мерки;

Share:
Comments