Тютюнопушенето намалява живота на жената с десет години

"Ако една жена пуши колкото мъж, тя ще живее толкова дълго, колкото мъж. Но независимо от това дали пушачът е мъж или жена, ако се откаже от тютюнопушенето, преди да достигне средна възраст, той си спести още десет години живот ", каза изследователката Кристин Пери от Оксфордския университет във Великобритания. И неотдавнашните мащабни проучвания с нейното участие потвърждават това.

Оказа се, че пушенето на цигари може просто да се "бръсне" за десет години от живота на една жена. Но ако паднеш на 40, рискът от смърт се намалява с повече от 90%. Ако се откажете от пушенето преди 30 години, рискът се намалява с 97%. Това заключение дойде след резултатите от проучването "Милиони жени". Тя се проведе от The Lancet, една от най-известните, най-старите и най-авторитетните медицински списания. В хода на проучването бяха изследвани повече от един милион жени на възраст между петдесет и шестдесет и девет години. Въпросникът включваше въпроси относно техния начин на живот и отношение към тютюнопушенето, а отговорите бяха записани в базата данни. Три години по-късно проучването се повтаря и продължителността на живота се наблюдава още девет години. Резултатът от изследването се оказва недоволен: 66 000 смъртни случая. Когато започна проучването, участниците бяха разделени на няколко категории. 20% от жените пушат, 28% успешно са хвърлили, а 52% не са имали този лош навик. Други резултати показват, че тези, които продължават да пушат на тригодишна възраст, са били три пъти по-близо до смъртта през следващите девет години, отколкото техните "колеги", които не са пушили.

Това "тройно" изчисление означава, че две трети от всички смъртни случаи на пушачи в началото на 50, 60 и 70 години се дължат на заболявания, причинени от цигари. Те включват рак и хронично белодробно заболяване, както и сърдечни заболявания, водещи до инсулт. Колкото повече жените пушат, толкова по-голям е рискът от смъртта им. Дори "леките пушачи", които си позволяват една до пет или девет цигари на ден, рискуват да умират два пъти повече, отколкото не и пушачите изобщо.

"Проучването на милиони жени" не е първото, а най-амбициозното изследване, което позволява да се проследи напълно последиците от тютюнопушенето при жени, родени около 1940 г. Да го приемеш с вяра или не зависи от теб. Но никога не е късно да се откажеш от пушенето. Особено, ако има залог, са десет години живот.

Share:
Comments