Термометърът се счупи у дома - какво да правим. опасността

Меркурий е много токсично вещество, но с негова помощ можете да получите най-точната информация относно измерването на телесната температура.

Всичко е наред, но дизайнът на устройството за измерване на температурата (термометър) е много крехък и е много лесно да се счупи, когато се изпусне или злоупотреби.

Затова всеки трябва да е наясно какво да прави в случай, че термометърът е счупен у дома и какви предпазни мерки трябва да се предприемат, за да се предпазят себе си и техните близки от възможна опасност.

Опасни свойства на живака

Често хората не разбират опасността, която представлява живакът, като приемат, че този химичен елемент е сам по себе си токсичен и всеки контакт с него може да доведе до смъртоносна заплаха за човешкото тяло. Всъщност това е малко погрешно решение: това е токсично, не самият живак, а само неговите йони, образувани в резултат на процеса на окисляване.

Човек, който е добре запознат с химията и свойствата на елементите, ще разбере, че стандартната стайна температура не е достатъчна за започване на този процес. И в крайна сметка това ще бъде правилно, защото при стайна температура тежък метал не се окислява. Въпреки това, живакът все още носи сериозна опасност за човешкото тяло, тъй като има много токсични свойства. Например, изпарения от живак крият смъртна опасност за човек, защото когато дишането лесно може да проникне в дълбините на белите дробове и вече там, за да започне токсичен оксидативен процес, докато освобождава отровни йони. Необходимо е също така да се знае, че процесът на изпаряване преминава бързо не само във въздуха, но и във водата.

Московска и Московска дистрибуционна служба

хттп://ртути911-нет.ру/

Ако се счупи живачен термометър или се разлее живак. Оставете замърсената стая и се обадете на живачната служба. Пристигане на специалист в рамките на един час!Цялостна линия. Консултация - безплатно +7 (495) 796-09-881 Измерване на живачни пари, За да изключите разстоянието, проверете цялата област. Търсете източници на изпаряване на повърхности, ако във въздуха има концентрация на живачни пари, надхвърляща стандарта MAC SanPin 300 ng / m3. Локализиране на замърсяването с живак върху повърхностите, отстраняване на живака във въздуха. Работете преди оттеглянето на MPC до нормално. Почистване на мебели, прахосмукачки, килими, машини, златни изделия и др. контролинг анализ на живачни пари, за да потвърдите качеството на работата. Услугите са сертифицирани. Контролният анализ е гаранция за качествено извършените работи. GOSTROSO 14001-2007 (ISO14001: 2004) предоставяне на цялата гама услуги за управление на отпадъците от класове I-IV опасност.

Счупих термометър у дома - което не можете да направите

Ако все още се появи проблемът и термометърът се счупи, трябва да знаете как да се държите, за да не изостряте проблема. Така че списък с неща, които не можете да направите:

 • Проветрете стаята, докато се съберат всички фрагменти от счупения термометър;

 • да хвърлят парчета от счупения термометър в общите контейнери или улеите за боклук в многоетажни къщи. Парите на живака могат да замърсят около 6 хиляди м3 въздух, който ще диша, включително вие и вашите близки;

 • по време на почистване не използвайте метла или мивка, защото техните клонки могат да смилат само металните топки и да се отърват от тях ще бъде много по-трудно;

 • никога не използвайте прахосмукачка. Под въздействието на температурата живакът ще започне да се изпарява по-бързо и прахосмукачката ще се превърне в източник на повтаряща се инфекция с пари от това химично вещество (неговите частици ще се утаят върху елементите на устройството и ще бъдат напръскани всеки път, когато се включат). Ако живачните частици вече са събрани от прахосмукачка, то е по-добре да ги предадете заедно с частиците на термометъра на специална организация, тъй като нито един съвременен филтър не може да спре изпарението на това токсично вещество;

 • ако частиците на счупения термометър се качат на килима или мека мебел, не е необходимо да се отървете от него. Можете да се обадите на специалисти по димеруризация, което ще неутрализира отровната субстанция точно в дома ви;

 • за да изтриете неща, които са дошли под въздействието на живак не може, е по-добре веднага да се отървете от него. Но преди да направите това, не забравяйте да го забраните, така че никой вече да не го очаква и да го третира с калиев перманганат;

 • в канала за измиване на останките от счупен живачен термометър е забранено, тъй като веднага заразяват водата.

Термометърът се счупи у дома - какво да направим: възможните последици за здравето

Такъв тежък метал като живак може незабавно да проникне в човешкото тяло и да се разпространи бързо над него: първо те преминават в белите дробове и след това, заедно с кислород и кръв, проникват в бъбреците, сърцето, мозъка и стомаха.

Проблемът е, че можете бързо да заразите този токсичен метал, но не е лесно да се отървете от него, този процес може да се отложи за дълго време. Не забравяйте, че всяко количество от този метал може да причини непоправима вреда на тялото ви.

Експертите идентифицират 2 вида интоксикация с живак:

 • остра;

 • хронична.

Острая интоксикация

За щастие първият случай е доста рядък, тъй като заради призива ви трябва да ударите прекалено много живак в сравнително кратко време. Най-големият проблем при този вид отравяне е, че първите му симптоми няма да се появят веднага, но само след 9-10 часа.

Симптомите на този тип отравяне са, както следва:

 • силно главоболие;

 • гадене, последвано от повръщане;

 • силно подуване и кървене на венците;

 • коремна болка, диария;

 • много висока температура (до 40 ° C);

 • силна непрестанна кашлица и възпалено гърло, растящи в белодробен оток.

Смъртоносният резултат след остро отравяне с живак се случва след няколко дни.

Хроническая интоксикация

Където е по-често в медицинската практика, има хронични отравяния с изпарения на този химичен елемент. Това явление се нарича научно-меркуриализъм.

При този тип отравяния централната нервна система страда най-често и най-силно, тъй като живакът има свойство, което може да разруши нервните клетки.

Симптомите на хронично отравяне с живак са следните:

 • повишена световъртеж и главоболие;

 • повишено треперене на крайниците;

 • невнимание.

В по-късните етапи на този тип отравяния може да възникне развитие на деменция и последваща смърт.

Термометърът се счупи у дома - какво да правим: как правилно да събира живак

Ако този неприятен момент е бил изпълнен, нека да разберем какво да направим в този случай.

1 Для начала нужно ограничить доступ к месту происшествия, поскольку ртуть можно легко разнести по всему дому на подошве обуви или лапах домашних питомцев.

2. След това трябва да отворите прозорците, за да намалите температурата в помещението (особено през зимата), което значително ще намали нивото на изпарение на живака. Но избягвайте течения, така че металните топки да не се разпръскват из цялата къща.

3. Съберете необходимия ви метал от ръбовете и се преместете в центъра на проблема. Това, че топката не е преминала от вашето внимание, правилно осветява проблемното място.

4. Вземете буркан с вода (в него не се изпарява) или направете разтвор на калиев перманганат. Банката се изисква с капак. Ние сме полезни:

 • четка;

 • хартия;

 • спринцовка за еднократна употреба (гумена круша);

 • Скоч лента;

 • кърпа;

 • мокра хартия.

Също така, когато събирате метал, първо носете гумени ръкавици, така че живакът да не попадне върху кожата. Препоръчително е да покриете устата и носа с влажна марля превръзка.

5. Плъзнете топките с лист хартия. Можете също така да навлажнете малко парче памучна вата в калиевия перманганат и да съберете топките. Най-малките могат да бъдат елиминирани с помощта на спринцовка (просто ги начертайте) или лепилна лента (залепена).

6. Ако топките ударят върху пода, използвайте пясък. За да направите това, поръсете проблема с пясък и почиствайте четката върху лист хартия. Всяко от нещата, които сте използвали, е необходимо да го поставите в буркан с вода или да го изнесете на студа.

7. В крайна сметка не забравяйте да направите мокро почистване в стаята. Първо, използвайте мокър вестник и избършете проблемните области, след което направете повторно третиране, но с помощта на кърпа, навлажнена в разтвор на калиев перманганат. Това ще позволи на метала да не се окислява и изпаряването ще бъде избегнато.

Ако този неприятен инцидент вече се е случил, не се паникьосвайте и, следвайки инструкциите, направете цялостно почистване на проблемния сайт.

Share:
Comments