Преодоляване на ефекта на плато

Разбира се, всички са изправени пред ситуация, при която много диети и допълнителни начини за намаляване на теглото са били неефективни. Но след много търсене, опит и грешка, най-сетне започна дългоочакваният процес на отслабване. Тук вече обичайните дрехи стават страхотни, а самочувствието се увеличава, когато погледнете в огледалото, а приятелите с ентусиазъм подкрепят с комплименти. Но тук се случва нещо много неочаквано. Стрелката на везните спира и не се движи за една седмица, две, три. Най-напред един тъп въпрос в очите, после паника и разочарование. Какво стана?

Организмът под влиянието на стриктното придържане към плана за отглеждане на тънки приспособени към новите правила. Научих се как да разпределям енергията, получена от храната, на нуждите на всички системи. Периодът на стрес за него е свършил. Този момент в намаляването на теглото се нарича ефект на плато.

Защо има плато ефект

Ако имаше наднормено тегло и мастни натрупвания, тогава първо има загуба на течност. Диетата се променя, консумацията на захар и сол е сведена до минимум, съдържанието на калории в храната е значително намалено. За да компенсира липсата на енергия, тялото го получава чрез обработка на гликоген, който има химическа връзка с вода. Поради тази "вода" загуба на тегло е напълно възможно да се загубят 2 кг на ден. След това, консумацията на мазнини, които наскоро се заселват в теб и все още не са имали време да получат опора. Физическите натоварвания лесно се обработват. Затова през първите няколко седмици можете да наблюдавате как се променят формите и формите на вашето тяло и бързо се доближават до съкровения сън.

Сега, когато излишните течности и хлабави мазнини се разтварят, тялото се приема за изгаряне на установената гъста и добре напълнена мазнина в подкожния слой. През този период може да има известно забавяне в процеса на отслабване. В края на краищата, за разделяне на установените мазнини на енергийните разходи, много повече се изисква.

След малко повече време има пълна спирка и сега продължавате да практикувате и спазвате правилната диета, но теглото не изчезва. Това е периодът на платото.

 • Първо, тя отне доста време, за да може тялото да свикне с новата рутина и да балансира количеството енергия, консумирана от храната и консумацията й, за всички нужди на органи и системи. Сега той е готов за факта, че винаги ще бъде така.
 • На второ място, заедно със загубата на обем и тегло, метаболитната скорост намалява. След като ядете по-малко от преди, а дори и с физическо обучение, вие помагате да изгорите някои от калориите, които сте получили, което означава, че тялото не прекарва толкова много време и енергия върху него. Поради тази причина, мазнините, съхранявани за дълго време, се консумират по-бавно. Колкото е по-малко вашето тегло, толкова по-малко енергия се нуждаете за живот на пълен работен ден. Следователно, трябва да консумирате по-малко калории. След като енергията, която получавате от храненето, е достатъчно за вашето тяло, тя спира да използва стратегическия си запас.

На този етап, спрете всички усилия ще бъде грешка. Ако пуснете фитнес залата и започнете неконтролирано усвояване на храната, теглото ще започне да расте бързо. И може би дори надвишава изходната точка. Не отивайте в другата крайност - да започнете екстремни глад стачки или мъчения спортове. Сега е моментът да помислите дали трябва да отслабнете по-нататък или може би сте постигнали оптималния резултат за себе си? Ако да, продължете да се придържате към балансирана диета и умерено физическо натоварване. Ако желаният резултат все още не е такъв, ще трябва малко да коригирате програмата за отслабване.

Преместване от мъртвата точка

В състоянието на платото има една много положителна и полезна страна за нас. Тялото започва да възприема текущата стабилна фигура като нормално тегло. Ако останете известно време в спирката, можете практически да гарантирате, че в случай на непланирано увеличение на теглото тази цифра ще остане максимална.

Какъв беше началото на отслабването? Определен стрес, натиск, изход от зона на обичайния начин на живот. След като всичко отново стане удобно и измерено, това означава, че отново е време да разклатите внимателно тялото, да го активирате.

Какво мога да направя?

За да се върти балансиран организъм, е необходимо или да се намали количеството енергия, влизаща в тялото отвън, или да се увеличи разходът на същата енергия. В идеалния случай би било добре да се подходи по сложен начин, като и двете.

Предлагаме няколко ефективни мерки за преодоляване на ефекта от платото и по-нататъшно намаляване на теглото.

 • Добавете към нормалната програма козметични и корективни процедури. Масажите от антицелулитен и лимфен дренаж стимулират метаболитните процеси. Използването на специални колани, шорти и различни опаковки може да изтласка тялото в началото на следващия кръг на загуба на тегло. Чудесно съдейства за SPA процедури, вани и вани. Всичко това ви кара да изразходвате повече калории.
 • Променете принципа на разпределение на дневните калории. За известно време ще ви бъде полезно да замените обичайната си диета. Например, в една, в която дневните калории се използват неравномерно.
 • Можете да организирате петдневна такса за тялото, като намалите ежедневната си диета с 300-500 калории. Този вид стрес повече от седмица е неприемлив, в противен случай режимът на съхранение ще бъде активиран за бъдеща употреба.
 • Ефективни дни на разтоварване дни, когато минималният брой калории може да бъде само 600, и храна по избор само на зеленчуци, плодове или протеини. Не забравяйте, че в такива дни обучението е забранено.
 • Не по-малко ефективни са променливите дни на увеличаване и намаляване на калориите. Веднъж на 10 дни, удвоете приема на храна. Поддържайте интервал от 3 часа между храненията и не комбинирайте въглехидратите с мазнините. На следващия ден трябва да ядете само до 1000 калории и е желателно това да е протеинова храна.
 • Променете вида на упражнението. Направихте ли работа с тялото? Отидете на bodyflex. И обратно, шокирайте тялото. Ако физическото ви натоварване винаги е било прекалено активно, ангажирайте се с по-енергични тренировки, като капоейра, стъпка, аеробика.
 • Ако диетата е твърде строга и не можете допълнително да ограничите приема на калории, едновременният преход към по-енергийно потребни издръжливост и повишен калориен прием е отличен.
 • Понякога продукцията е елементарно увеличение на продължителността на обучението. Например, сте били ангажирани всеки ден за половин час. Направете кратка почивка в тренировка. След това направете един час на ден в продължение на една седмица. Отново седемдневна почивка. И сега работете до час и половина всеки ден. Такива скокове включват метаболизма към ускорения режим.

За тези, които искат да отслабнат малко и да се държат във форма, има принцип на навика. След като упражненията се извършват много лесно и не се усещат натоварвания върху тялото, е време да промените силата на тренировъчната програма. Всеки месец се налага подобряване на сърдечно-съдовата система.

Интересно

Решихте да отслабнете, да изберете диета и упражнения. Но със сигурност ще срещнете ефект на плато и няма да можете лесно да го предадете, ако:

 • диетата е много ограничена и строга, съдържа редица калории, недостатъчни за метаболизма на тялото ви;
 • моно диета, състояща се само от един продукт;
 • дневната диета не дава най-малко 40 грама есенциални мазнини и 0,5 грама усвоен протеин на 1 килограм от теглото си.

Жените, които отслабват бавно, задържат по-лесно постигнатите резултати.

Важно е да не се чувствате гладни. Правилно разпределете храната.

Мотивацията е вашият съюзник в борбата за идеалната фигура. Решете какво трябва да отслабнете, да го запишете и да се движите смело напред. Тогава ефектът от платото няма да ви свали от краката ви, но ще се превърне в стъпка по пътя към целта.

Share:
Comments