Sunstroke: причините за патологичното състояние. какво да

Топлинният шок може да възникне по различни причини и това състояние е изключително опасно за човешкия живот. Няма да е лесно просто да не бъдете на слънце, за да избегнете слънчев удар. Вземете ритник дори да се разхождате из града. Много е важно да знаете каква трябва да бъде дадена първа помощ на жертвата.

Причини за топлинен удар

Слънчевите удари се дължат на продължително излагане на слънце без главоболие. При продължителен удар върху главата на слънцето температурата на главата започва да се покачва. Капилярите на мозъка започват да се разширяват и заедно с това натискът в тях се увеличава. Притокът на кръв в мозъка се нарича.

Основният източник на топлинен удар е пряката слънчева светлина върху откритата повърхност на главата. Вероятността за подобна патология се увеличава с прекомерна топлина на улицата и безветрено време. То може да бъде повлияно не само от метеорологичните условия и външните фактори, но и от вътрешни фактори като консумация на топла храна, преяждане и пиене.

Трябва да се отбележи, че повечето нападения са на почиващите на плажа. Тази категория хора е в определена рискова група. Също така са изложени на риск:

- много тънки хора:

- много хора със затлъстяване;

- плешив;

— блондинки.

При тези хора слънцето бързо може да провокира нарушение на кръвообращението.

Какво да правим със слънчев удар: първа помощ

При топлинен удар в жертвата започват да се появяват следните симптоми:

- замаяност и слабост;

- припадък;

- конвулсии;

- пред очите ви се появяват тъмни кръгове;

- умът става объркан;

- има шумове в ушите;

- повишаване на температурата до 40-41 градуса;

- пот се появява;

- се появява пулсация в района на храмовете;

- гадене и повръщане;

- сънливост;

- дишане и увеличаване на пулса;

- сърдечната честота може да достигне 100 удара в минута;

- налягането се понижава;

- кожата на главата и лицето започват да стават червени.

При появата на такъв симптом пациентът трябва да оказва първа помощ. Много е опасно, когато жертвата губи съзнание. Преждевременната медицинска помощ може да причини смърт. Страдащите от слънчев удар трябва да получат само компетентна помощ преди пристигането на линейка. Има редица дейности, които са необходими за избягване на усложнения от хипертермия:

1. Не забравяйте да преместите жертвата на сянка.

2. Задължително е да се осигури достъп до въздуха: премахнете дрехите, разкопчайте колана.

3. Поставете пациента на равна повърхност и повдигнете крайниците на ролката.

4. Дайте напитка с чиста вода, минерална вода или слаб физиологичен разтвор.

5. Ако човек е в безсъзнание, тогава е необходимо да се предотврати проникването на повръщане в дихателните пътища. За този пациент се обърни на неговата страна. Проверете сърдечния ритъм и дишането на жертвата, за да ви предостави компетентна помощ.

6. В случай на нужда, направете открит сърдечен масаж и изкуствено дишане.

7. В случай на скок на максимална температура над 38,5 градуса, епидермисът трябва да се охлади. Избършете тялото със студена вода. На главата поставете кърпа в лед.

8. Охладете, когато температурата на тялото спадне до 38 градуса.

9. След извършените действия е необходимо да се обадите на екип за линейки. Не се колебайте да предизвикате с много силна болка и безсъзнание.

Какво да правим с топлинен удар? Квалифицираната грижа включва приемане на антипиретици, антихистамини и противовъзпалителни лекарства. Тъй като хората с увредена сърдечна дейност са склонни към слънчево въздействие, в никакъв случай жертвата не може драстично да се потопи в студена вода. Това може да предизвика сърдечен удар и да доведе до пълен сърдечен арест.

Какво да направите след топлинен удар?

След като сте получили слънчев удар какво да правите и как да се държите правилно? Необходимо е да се провежда охлаждане на тялото чрез физически методи. За да направите това, трябва да търкате кожата на пациента с хладка вода 32 градуса. Не търкайте дермата с оцет, тъй като това може да предизвика отравяне при деца. По-рационално е да използвате вентилатора.

В случай на силно въздействие се развива хипертермия. Най-благоприятният вариант е появата на треска. При условия на стационарно лечение се извършва кислородна и инфузионна терапия. Под наблюдението на специалисти и оборудване за интензивно лечение се коригират водно-електролитния баланс, микроелементите и кръвният състав на електролита. Децата са хоспитализирани вече със средна степен на хипертермия.

Треска в бебетата е много тревожен сигнал. Забранява се извършването на самолечение. Опасните последици от тежкия етап могат да доведат до смърт. На децата се дава нурофен. Този инструмент има следните действия:

- аналгетик;

- антифлотични средства;

- антипиретик.

Nurofen е създаден специално за бебета до първите две години от живота. Ако бебето откаже да вземе лекарството перорално, се предписват ректални супозитории. Приемането на това лекарство е рационално във връзка с факта, че агентът има аналгетичен ефект. Рационално използване при случаи на интоксикация, начало на главоболие, остър катарален отит. Преди употребата на Nurofen с термичен шок, ще е необходимо диагностициране на състоянието на пациента поради наличието на външни реакции.

На фона на това лекарство, болният синдром преминава. Продължителността на терапевтичния ефект е около 2,5 часа. Лекарството обикновено е много добре поносимо, има приятен вкус и е безопасно за здравето.

След топлинен удар е необходимо да изпълните следните процедури:

- Избягвайте излагането на пряка слънчева светлина;

- Опитайте се да вземете колкото е възможно повече душ;

- пийте колкото е възможно повече течност;

- Защитете главата си от слънчева светлина.

В случай на лек шок при възрастни, първа помощ може да бъде предоставена от други. Децата ще се нуждаят от квалифициран подход.

Какво да правим с термичен шок: медицинско лечение

При хипертермичния синдром е необходимо да се използват антипиретични лекарства. Ако децата имат заболявания на централната нервна система, мускулни крампи, метаболитни нарушения, тогава температурата започва да се понижава от 38 градуса. При напълно здрави деца температурата се понижава с 39 градуса.

В случай на червен тип трескава реакция, на бебето трябва да се осигури правилното количество течност. В случай на бледо треска, вазодилататори и антипиретици са показани:

- папаверин;

— Ибупрофен;

— Парацетамол;

— Но-шпа.

Много е важно състоянието на бебето да се наблюдава от специалист при стационарни условия.

Sunstroke: какво да направите, за да го предотвратите

За да се предотврати прегряването, се препоръчва да се извършат редица действия. Те ще ви помогнат да избегнете неприятни симптоми:

1. При извършване на каквато и да е работа през горещото време на деня, е важно да се използват работни дрехи и шапки, които предпазват от повишени температури.

2. Всеки, който работи под слънцето, трябва да има постоянен достъп до питейна вода. Важно е да консумирате колкото е възможно повече течност. При топлината, дължаща се на това изпарение, тялото губи влага в големи количества. Това води до сгъстяване на кръвта. Тя може също така да доведе до нарушение на терморегулацията, инфаркт и удари. За да възстановите нормалното балансиране на солта, се препоръчва да се пие минерална вода или леки физиологични разтвори.

3. Ако дейността се извършва в условия на топлина, абсолютно необходимо е да се предприемат почивки за почивка. За тази цел се препоръчва да се оборудва климатизирана стая.

4. Ако е възможно, инсталирайте принудителни вентилационни системи или климатици на работното място.

5. В горещо време не можете да преяждате. Преди да излезете на улицата, не бива да се храните. Преяждането значително увеличава риска от слънчево изгаряне.

6. Ако е необходимо, трябва да охладите тялото. Ако се затопли, трябва да охладите тялото.

Ако се спазват такива прости правила, възможно е да се предпазите от топлинен удар.

Share:
Comments