Преводът на часовници през зимата заплашва здравето на

Вчера ръцете на часовника бяха преместени преди час. Въпреки очевидното удобство, лекарите не се уморяват да спорят за въздействието на тази промяна върху човешкото тяло. По-специално, въпросът се обсъжда, доколкото преходът към зимното време се отразява във физическото състояние на децата. Смята се, че изкуственото удължаване на деня може да увеличи риска от затлъстяване при по-младото поколение.

Факт е, че по време на превода на часовете денят се удължава и тъмното време на деня е по-рано от обичайното, което води до това, че децата започват да бъдат по-малко на улицата. Обратно, се наблюдава, че през лятото, когато вечерта е дълга, дейността на децата се увеличава с 2 минути. Такова време изглежда да е глупост, но резултатите от теста показаха важността им.

Проведено е проучване, включващо 23 000 деца на възраст между 2 и 16 години от различни страни. Всички те бяха облечени в инструменти, които измерваха активността и степента на движение.

При анализа на резултатите бяха взети предвид продължителността на деня на светлината и степента на активност. Установено е, че докато леката физическа активност на децата се е увеличила с 15-20%. И в мрачните дни тя падна значително. Учените са убедени, че поради прехода на часовника, децата са принудени да останат у дома, което води до неактивен начин на живот. Противниците на тази теория твърдят, че увеличаването на деня за час е добро, защото децата могат да стигнат до детската градина и училището, когато вече са леки.

Share:
Comments