Представени са генетични предпоставки за екзема

Учените от Университета в Орегон обявиха важна констатация. Основната генетична причина за атопичен дерматит или атопична екзема е открита. Болестта е най-често срещана в ранна детска възраст, но също така порази милиони хора със сухи, сърбящи и възпалени кожни лезии през целия си живот.

Учените-фармацевти са открили, че причината за екземата може да бъде неправилно функциониращ ген Ctip2, който идеално действа като регулатор на протеини и генетични функции. Те идентифицират два начина, по които неправилното функциониране на гена Ctip2 води до екзема.

Първо, биосинтезата на липидите се намалява в кожата, без която тя не може да остане здрава, да се предпазва и да изпълнява функциите си. На второ място, неизправният Ctip2 ген потиска TSLP, протеин, наречен цитокин, продуциран от кожни клетки, който може да причини възпаление.

Отделно или заедно тези проблеми водят до екзема.

Способността на кожата да устои на възпалението намалява, възпалението се увеличава и основната причина е, че Ctip2 не изпълнява функциите си.

Атопичният дерматит винаги е бил свързан с лош имунен отговор, но причината никога не е била разбрана от изследователите. Съществуващите методи на лечение включват използването на овлажняващи кремове, в тежки случаи - силни стероидни препарати. Те помагат, но често причиняват сериозни нежелани реакции, влошават се при продължителна употреба.

Очаква се получените резултати да спомогнат за разработването на нови подходи за лечение на тези отчаяни симптоми, които са трудни за лечение и напълно не се излекуват.

Share:
Comments