Открит е ген, който превръща въглехидратите в мазнини

Генът, който помага на тялото да превърне мазнините в тази част от храната, която току-що сте пропуснали с апетит, може да осигури нови възможности за разработване на методи за лечение на мастен черен дроб, диабет и затлъстяване.

Изследователи от университета в Калифорния, Бъркли, изучаващи молекулярните механизми, които се появяват в тялото ни при превръщането на хранителните въглехидрати в мазнини, установиха, че генът със закачливото име BAF60c спомага за образуването на мастно чернодробно заболяване или мастна хепатоза.

Оказало се, че при мишки, които са деактивирали гена BAF60c, въглехидратите не се превръщат в мазнини, въпреки факта, че животните са били хранени с високо въглехидратна храна. И при мишки, нивото на BAF60c от които е три пъти по-високо от нормалното, се натрупват мазнини в черния дроб, дори когато гладуват.

Според епидемиологичните проучвания повече от три четвърти от затлъстелите имат мастна хепатоза. Прекомерната консумация на хляб, тестени изделия, ориз, газирана вода и други въглехидрати е основният рисков фактор за мастно чернодробно заболяване, което се характеризира с ненормално натрупване на мазнини в чернодробните клетки.

В тялото въглехидратите се разделят на глюкоза, която е директен източник на енергия. Излишната глюкоза се отлага в черния дроб под формата на гликоген или чрез инсулин се превръща в мастни киселини, които влизат в други части на тялото и се депозират там като мазнина. Излишните мастни киселини се натрупват в черния дроб.

Учените съветват да се изключи рафинираната захар от диетата, тъй като тя бързо повишава нивото на кръвната захар, но обръща внимание на факта, че има комплексни въглехидрати, съдържащи се например в бобови растения, плодове и зеленчуци, които трябва да са част от здравословното хранене.

Но ограничаване на консумацията на газирани напитки, торти и бисквити, дори и на празници, ако загубим нещо, това е само дебела.

Share:
Comments