Откъде идва педикулозата и как да се отървете от въшки за

Педикулоза - болестта не е най-приятната, която искате да пазите в тайна от другите.

Въушите паразитизират главата и космите на тялото.

Те не са само източник на непоносим сърбеж, но също така и вектори на инфекциозни заболявания, яйца и ларви на червеи акари.

За щастие има ефективни начини да се отървете от въшки в 1 ден.

Откъде идва инфекцията?

Откриването на въшки в главата Ви винаги се случва неочаквано и причинява много отрицателни емоции. Важно е да се разбере, че източникът на инфекция от педикулозата винаги е човек. Въсъдите не могат да живеят в вълна, мебели или дрехи, поради невъзможността им да продължат дълго без храна.

Изключение са кучетата, които живеят в гънки на дрехи, понякога изчезват, за да се опресняват.

Независимо от факта, че паразитите не могат да летят и да скачат, успешно се прехвърлят от болен човек на здрав човек с много близък контакт.

По-често се появява инфекция:

• в обществения транспорт;

• в детската градина или училището;

• места на претоварване на бездомни хора;

• в затворнически лагери, болници и затвори;

• в местата за колективно ползване (обществени душове, плувен басейн).

Преди да се отървете от въшките за 1 ден, важно е внимателно да разгледате главите на всички членове на семейството. И в присъствието на ницове или въшки при възрастни, първо трябва да проверите детето. Децата са по-склонни да страдат от педикулоза, поради засиленото си общество и любопитство. Освен това детето не спазва правилата на личната хигиена толкова ревново.

Косата обикновено е един човек. Следователно, ако се открият голям брой въшки, инфекцията е настъпила поне преди 1-2 седмици. Насекомите се размножават бързо, полагат яйца и ги прилепват с лепкава субстанция на повърхността на косата.

Нормалното миене на главата не е най-ефективният начин да се отървете от въшките за 1 ден. Точно като да се мият нещата на ръка или в пералня при нормална температура, няма да дадат очаквания резултат. Дори ако успяват да преодолеят въшките по този начин, способността на ницките да се придържат здраво към космите ще осигури появата на възрастни хора в близко бъдеще.

В чужбина има усъвършенствани начини да се отървете от въшките чрез термично третиране на главата. Топла въздушна струя от специална сешоар ефективно неутрализира ниши също. Но, за съжаление, вътрешната медицина все още е далеч от въвеждането в широките маси на този метод.

Лекарства от аптеката и как да се отървете от въшки за 1 ден с тяхна помощ

За днес изборът на лекарства за педикулоза е толкова голям, че ви позволява да изберете средство за достъпна ценова категория за всеки. Избирайки отрова за въшки, важно е да обърнете внимание не само на нейната ефективност, но и на лекота на употреба.

Най-популярните лекарства срещу ухапване на паразити по главата са:

1 Пермметрин (търговски наименования: Nittifor, Nix, Akromed, Veda). Това е естествен инсектицид, произведен от екстракт от хризантема.

2 "Линдан" - токсичността на лекарството е малко по-висока, но употребата му в препоръчителните количества е безопасна.

3 "Малатион" (аналози "Atlant", "Pedilin", "Fufanon") обикновено се понася добре, а алергичната реакция е рядка.

4 «Тетраметрин» («Нео-Пинамин»).

5. "Бензил бензоат" преди е бил широко използван за лечение на педикулоза. Сега той се използва рядко поради прекомерната токсичност заради ефективността му.

Средства от въшки се издават под формата на крем, шампоан, лосион, разтвор, аерозол или емулсия. Субстанцията се прилага изобилно върху кожата на главата, като се втрива в корените на косата и по цялата дължина. Издържвайте за 10 до 40 минути, след това добре измийте с течаща вода с конвенционален шампоан.

Времето за стареене зависи от чувствителността на кожата. При тежко изгаряне е по-добре да се измие веществото след 10 минути, след което лекарството вече е започнало да действа при пълна сила. Въушите в този случай трябва да умрат напълно.

Ако след 1-2 седмици има признаци на повторение на появата на въшките, лечението се повтаря. Това се дължи на факта, че от тези яйца започват да се появяват нови индивиди, през чиято черупка отровата не е проникнала.

Понякога децата и хората с нежна кожа могат да имат странични ефекти:

• изгаряне;

• изтръпване;

• сърбеж;

• зачервяване.

Ако една жена кърми, тогава по време на лечението храненето трябва да бъде спряно. Кърмата на млякото чрез изразяване е необходимо да се запаси за около 2-3 фуражи.

Има огромен брой производители на лекарства за елиминиране на въшките. Много е важно да обърнете внимание на противопоказанията, описани в инструкциите, и възрастовите ограничения.

Преди да започнете да се отървете от въшки в 1 ден, трябва внимателно да прегледате приложената вложка. За всяко лекарство са посочени ясна дозировка, методи на приложение, интервали за повторно лечение. Също така се дават подробни инструкции, когато можете да измиете лекарството, какво да правите с леглото и бельото.

Възможно ли е да се отървете от въшки в 1 ден, използвайки народни методи

Ако отидете на брега в аптеката или не искате да харчите пари за закупуване на специални средства, тогава има народни начини как да се отървете от въшките. За един ден ще бъде трудно да се направи, така че трябва да бъдете търпеливи.

Измислих много начини за примамка въшки на главата си. Най-ефективните и същевременно безопасни рецепти са:

1 Винен оцет и сол за храна, Разбъркайте чаша оцет и 50 гр. сол, добавете чаена лъжичка алкохол. Предварително измиване и суха коса. Част от марля се потопи в получения разтвор и се прикрепи към засегнатите области.

2 керосин, В чаша растително масло, изсипете супена лъжица керосин. Отнасяйте сместа с косата и скалпа. След това го увийте с полиетилен и кърпа, оставете нощта. На следващата сутрин, измийте главата с шампоан гореща течаща вода.

3 Етерично масло от здравец, Нормален шампоан се излива в ръката, капе няколко капки масло и я разтривайте в корените на косата. Оставете сместа в продължение на един час, след това изплакнете косата с вода с добавяне на оцет.

4 Dudnik ще ви помогне да се отървете от дрехите на въшките. Корените на ангеликата и бялата дива коза се нарязват, добавят се 4 части свинска мазнина и се разтрива полученият мехлем в главата.

Ако решите да премахнете въшките по начина на хората, след това се придържайте към правилата за безопасност. Преди да приложите приготвеното лекарство към косата, тествайте го на лакътя или зад ухото. Ако след 6-12 часа на зачервяване и възпаление там, тогава можете безопасно да използвате продукта за предназначението му.

Как да се отървете от въшки за 1 ден на дрехи и бельо

Спалното бельо, хавлиите и дрехите трябва да се варят или да се обработват с пара. Температурата на машината трябва да е поне 90 °. Но как да се отървете от въшки в 1 ден за неща, които не могат да бъдат изложени на високи температури? За съжаление, това няма да се случи толкова бързо.

Деликатните неща трябва да бъдат третирани с инсектициди под формата на аерозол (същите лекарства от въшките, както и за главата) и опаковани в полиетиленови торбички. Пакетирайте плътно, блокирайки достъпа на въздуха вътре и оставете в продължение на три седмици. Можете да поставите чанти на балкона, за да не се намесвате.

Как да се отървем от въшките на текстил и дрехи за 1 ден, вероятно, дори опитен специалист не знае. Най-добрият вариант е да поръсите мека мебел, килими, покривки за легла и други декоративни елементи от плат с добра анти-въшка, а след това за няколко седмици да отидете някъде да си почивате или да останете с приятели.

Важно е прозорците да бъдат затворени плътно затворени, така че всички паразити да умират. Преди да пристигнете, препоръчително е да проветрете стаята.

Какво да правим с nits?

Как да се отървем от въшките за 1 ден е вече ясно и много лесно, но да се чисти косата на техните яйца с помощта на отровни химикали не е толкова просто.

За да унищожите веднъж и завинаги въшките и шишките, е необходимо да се накълцате косата със специален шлеп, след като поразите насекомите. На хребетите има разрези, които лесно разделят гърдите от косата. Но дори обикновен гребен с тънки и чести зъби напълно се справя с тази задача.

Ако имате дете в дома си, по-добре е да закупите специален гребен (например LiceGuard, NitFree, RobiComb и др.) От медицинска стомана, който ще продължи няколко десетилетия.

Има дори електронни гребени, чиято цена е с порядък по-висока и принципът на действие е еднакъв. Единствената разлика е, че възрастните въшки, уловени на зъбите им, получават слабо електрическо изтичане и веднага умират.

В заключение искам да си спомня относно превантивните мерки Инфекция с педикулоза, спазването на която ще помогне за предотвратяване на проблеми:

• Необходимо е да се инспектират главите на децата 1-2 пъти седмично;

• Опитайте се да не сте в тесен контакт с хора, които живеят в условия на нехигиенични условия;

• спазвайте правилата за хигиена, редовно изплаквайте спално бельо, дрехи;

• Не използвайте личните вещи на други хора (особено шапки, кърпи, бельо).

Предотвратяването ще помогне не само да се избегне заразяването с въшки, но и да се облекчат други възможни инфекции, както и физически и морален дискомфорт.

Share:
Comments