11 февруари: какви са празниците днес. събития, рождени дни

Празници 11 февруари

Световен ден на пациента

11 февраля 1992 года ныне покойный Папа Иоанн Павел II учредил праздник «Световен ден на пациента». Впервые он был отмечен в 1993 году. Дата праздника выбрана не случайно.

Преди много векове беше 11 февруари, в град Лурде (Франция), Божията майка се яви на хората, които изцелиха цялото страдание. Оттогава Божията майка в Лурд става символ на изцеление сред католиците.

Целта на празника е моралната подкрепа на болните хора и призивът към служителите на лечебните заведения да подобрят грижите за болните и по този начин да облекчат страданията им.

Ден на данъчните служители в Азербайджан

На 11 февруари данъчните власти на Азербайджан празнуват празника си. Министерството на данъците на Азербайджан е създадено през 2000 г. на 11 февруари. Основната задача на министерството е да осигури прилагането на единна данъчна политика в държавата.

Ден на основаването на японската държава

Япония - най-старата държава, а денят на основаването й се счита за 11 февруари 660 г. пр. Хр. Името на първия император е Джимму и отваря най-дългия списък на всички владетели на страната. Въпреки предписанието за възход на трона на император Джимму, празникът започва да се счита за такъв само през 1967 г., на 11 февруари.

Денят на 11 февруари се счита за национален празник, който японците са щастливи да похарчат със семействата си, едва ли спомнят първия император.

Великият ден на Велесов

11 февраля современные Родноверческие Общины празднуют Великият ден на Велесов (Святодень, Велес Сивый Яр). Этот праздник посвящен Велесу Зимнему — Вещему Богу. Велес — Скотский Бог, но это не означает, что он покровительствует только животным, поскольку когда-то слово «скот» означало и деньги, и имущество, и богатство. «Скотник» тогда не имел отношения к скоту, а был финансовым чиновником.

Пригответе се за празника на 11 февруари, като започнете предварително, а самият празник може да се сравни с езически ритуали: жертви, празнични маси, слава на Велес, ритуални битки и веселие.

Карнавал в Норвегия

На 11 февруари, три дни преди Великия католически пост, палачинките се пекат в Норвегия. Ако карнавалът на руснаците трае една седмица, норвежците имат достатъчно и три дни, защото преядените палачинки трябва да се гадаят, но иначе, каква почивка? В допълнение към палачинките, на празничните маси на 11 февруари можете да видите изобилие от най-добрите и сърдечни ястия.

В обичая на "Шевролет" е включено укрепване, украсено с бреза (Масеница). Те се занимават предимно с млади момичета и бездетни жени, предсказвайки децата си, както и с природата - пробуждане от зимата и плодородие.

На празници на 11 февруари военни боеве, игри с оръжия и ритуални кланета са често срещани.

Карнавал в Дания

На 11 февруари Maslenitsa се празнува в Дания само по различен начин, отколкото в Норвегия, въпреки че са съседи. Децата са първите, които се събуждат в Дания и родителите се събуждат от празнични песни. След това, слагайки карнавални костюми и маски, вдигайки клоните на съкровището (същото бреза), децата започват да се разхождат по улиците, пеят песни и събират милостиня - сладки и други сладкиши. Добре, отколкото ти не коледни коледни песни?

Вечерта на 11 февруари децата се събират около голям бъчур, пълен с бонбони, и се опитват да го разбият. Този, който прави това, ще бъде наречен "цар", те ще бъдат възнаградени с барел от бонбони и ще предложат да изберат "кралицата". Възрастните правят същото, само те имат свой собствен варел, а задачите са по-трудни.

Ден на торти в Исландия

11 февруари в Исландия също се подготвят за Великата поща и се пекат специални сладкиши (боллюр), с бита сметана вътре. Горната част на десерта е покрита с глазура. Може би такова лечение ще бъде по-приятно от палачинки и сладкиши. Тонът на празника се определя от децата. На 11 февруари те обикалят по улиците, пеят празнични песни и просят торти от хлебарите.

11 февруари в националния календар

Ден на Лорънтиан (11 февруари на нов стил)

На 11 февруари се отбелязва Свети Лорънс от Рим, покровителят на всички болни и слаби. Смята се, че на 11 февруари Лавренти трябва да се моли на тези, които имат проблеми с зрението и очните болести.

В Лорънс селяните разпознали времето през март от луната. Ако на 11 февруари Луната расте, времето през деня трябваше да се запази до средата на март. Ако този ден беше нова луна, тогава времето, както в Лорънс, ще бъде през втората половина на март.

11 февруари, времето може да бъде предсказано от дима: ако димът от тръбата минава от ярема - изчакайте топлината и за дървото: ако дървото гори лошо в пещта - изчакайте размразяването и в гората: ако гората е шумна - чакайте силен вятър.

На този ден, за да се изплашат злите сили от полетата, беше необходимо да се изхвърли бодил в ъглите на полето.

Исторически събития на 11 февруари

11 февруари 1697 г. Петър I разреши законната продажба на тютюн

На този ден държавата публикува указ, който разрешава продажбата на тютюн, а през 1716 г. се откриват две цели тютюневи заводи.

11 февруари 1809 г. денят на "раждането" на първия кораб

Първият параход е "роден" много по-рано. Той е изобретен от Денис Папин през 17 век. Следващият параход е бил Джонатан Халъс, който, за съжаление, потънал в кораба на Уилям Сингълтън.

На 11 февруари Робърт Фултън патентова своя "Клермонт" и започна да се смята за изобретател на парахода, защото останалите нямат патент. Фултън също така проектира първия военен кораб Demologos, който също имаше парна машина.

11 февруари 1829 г. убит Александър Грибойдов

През 1829 г. на 11 февруари в Техеран той е бил убит от тълпа от ислямски фанатици, които нападнаха руското посолство, дипломат и писател Александър Грибойдов. Авторът на безсмъртни произведения и талантлив дипломат направиха всичко възможно да укрепят позициите на Русия в Азия.

Николас аз се извиних за клането в посолството и безценен подарък - прочутия диамант "Шах", който все още е в "Диамантния фонд" на Московския Кремъл. В Техеран, близо до руското посолство, през 1912 г. е построен паметник на Грибойдов.

11 февруари 1929 г. Ватикана стана държава

Ватикана е малка държава, разположена в столицата на Италия, Рим. На 11 февруари 1922 г. той става независим. Управлява града-държава на папата, който е избран за живот чрез тайно гласуване. Армията на Ватикана е 117 швейцарски охрана, съставляваща единствената въоръжена единица в цялата държава.

11 февруари са родени

Томас Эдисон (11 февруари 1847 - 18 октомври 1931 г.), известен американски изобретател

Томас Алва Едисон е известен изобретател, известен по целия свят. Този свят му дължи появата на телефон и фонограф, лампа с нажежаема жичка, цокъл и касета, електромер и мегафон. Релсови спирачки, алкални батерии, записващо устройство, филмова камера и стотици други изобретения са представили този свят на този изключително талантлив човек. Между другото, Едисон излезе с думата "allo", която издаваме няколко пъти на ден.

Виталий Бианки (11 февруари 1894 г. - 10 юни 1959 г.), руски съветски писател

Виталий Бианки е известен руски съветски писател, който дава прекрасни истории за природата и животните на деца и възрастни. Най-известната книга на бианчи е Лесна Газета. Многократно звучеше по радиото, отпечатана на страниците на списанията и преведена на различни езици. Тази книга, която ученият пише през целия си живот. Виталий Бианки успя не само да изучава природата, но и да намери думи, които да разкрият тайните на горския свят и неговите жители.

Любов Орлова (11 февруари 1902 - 26 януари 1975 г.), съветската актриса

Любов Орлова — легендарная актриса советского кино прошлого века, которой восхищались Федор Шаляпин, Владимир Немирович-Данченко, Григорий Александров и сам Сталин. Одним из лучших работ актрисы стал фильм «Цирк», создателей которого окрестили «орловскими рысаками».

Женщина потрясающей красоты, оперная певица, исполнительница хореографических номеров, Любов Орлова покорила всю страну своим талантом и обаянием.

Сидни Шелтон (11 февруари 1917 г. - 30 януари 2007 г.), известен американски писател

Сидни Шелтън е известна на всички любители на детективите. Тя може да бъде безопасно наречена класика на детективния жанр. Започва със сценарии за мюзикъли и телевизионни сериали, за които получава награди "Еми". В своите сценарии са заснети много филми.

Първият роман на Шелтън "Голото лице" донесе на писателя огромен успех и наградата "Едгар Алън По". От този ден всички романи на Шелдън се превръщат в бестселъри. 300 милиона копия - това издание на произведенията на Шелтън досега. Сидни Шелтън е включена в книгата на рекордите на Гинес.

На 11 февруари

Иван, Герасим, Константин, Роман, Дмитрий, Игнатий, Леонтий, Юлиан.

Share:
Comments