Опасна чистота: съставът на сапуна, вредно за кожата. каква

Сега едва ли някой ще се съмняват в ползите от почистващите препарати - сапуни, шампоани, почистващи препарати и др Без тях не можеш да направиш: дори банални измиване на ръцете ни принуждава да използват течно или твърдо сапун няколко пъти на ден ... Ароматизираните пенливи брусовки дават усещане за чистота, свежест, убиват невидими микроби и вируси. Но, от друга страна, те бавно убиват и кожата ни е най-големият и най-уникален орган на човек, който защитава тялото от външни влияния. Как да се определи линията между ползата и вредата на сапуна за кожата, какви аргументи ще надделеят - за или против?

Легенда за произхода на сапуна

Древна легенда за произхода на сапуна твърди, че всичко започва с ... жертви на свещената планина! По време на приготвянето на жертвените животни на огъня разтопената им мазнина, смесена с пепел (и, както е известно, пепелта има силно алкална реакция). След това дъждовете промиха тази смес в планинска река, т.е. масата на алкалната мазнина се смесва с вода. Жените, които измиха дрехите при реката, забелязаха, че сместа на брега, която се утаява на брега, силно пени и съвършено почиства мръсотията - както от дрехи, така и от тялото!

Досега основата на сапуна е мазнина, алкали и вода.

Химически състав на сапуна

Приблизително в процеса на готвене сода каустик (алкална среда) и мазнини от животински или растителен произход се получават соли на мастни киселини - лауринова, палмитинова, стеаринова и т.н., глицерин, алкални остатъци. Към тях се добавят аромати, бои, овлажнители, различни добавки. Основата за твърдите и течни сапунени продукти са както естествени мазнини, така и синтетични.

Естествена мазнина, алкали, вода и някои ароматни масла - идеалният състав на добър сапун. Но трябва да се отбележи, че по-голямата част от произвеждания глицерин се извлича и използва за други цели (включително козметични продукти) и така наречената "синтетична основа" не е нищо повече от нефтопреработвателните продукти. Това е първото отрицание, което ни кара да мислим, полезен или вредни сапун за кожата си?

Как "сапун" работи

Молекулата на сапуна е вид верига, единият край на който извлича мръсотия, а другият е силно привлечен от водата. По този начин, когато човек пяна ръцете си или мръсни дрехи, сапун молекули "се придържат към мръсотия, а след това привлечени и отнесени с вода.

Тази функция се осъществява от повърхностноактивни вещества (повърхностноактивни вещества) - алкали, най-агресивните от които са натриев лаурет сулфат, който влиза в почти всички твърди, течни и прахообразни детергенти.

Основният проблем е, че в допълнение към частиците мръсотия, сапун молекули "се придържат към кожата мазнини, което секретира кожата да овлажнява, омекотява и защитава човешкото тяло. Нарушеното водно-липидно равновесие, кожата е пресъхнала, става все по-уязвима. Колкото повече сапун съдържа добавки, аромати, консерванти и синтетични съставки, толкова по-агресивно действа върху кожата. Повърхностно активните вещества разрушават слоя вода-липид, а добавките могат да причинят алергии. По този начин, сапунът може да бъде много вредно и сериозно да повреди кожата на ръцете и цялото тяло, ако има прекалено ярък цвят и силна миризма.

Кой сапун да избереш?

При закупуване на сапун или други детергенти е необходимо да се обърне внимание на състава му. Например, ароматите на Linalool причиняват алергии, багрила, които са означени с 5-цифрено число, съдържат тежки метални соли и също причиняват алергии: титанов диоксид (С1 77891), С1 77492 и други.

Качество и безопасност

Висококачественият продукт, за чието производство са използвани скъпи естествени съставки, ще струва повече, но ще направи по-малко вреда на кожата ни и това е основното му предимство пред евтините аналози. За добър сапун, полезен за кожата, която почиства, но не я изсушава, използвайте само естествени животински или растителни мазнини, но не синтетични синтетични остатъци от преработено масло.

Безопасният детергент трябва да съдържа минимално количество свободно алкално вещество - в крайна сметка има отрицателен ефект върху липидния слой на кожата. Стандартът в този смисъл е детски и ланолинов сапун - натриев алкали до 0,03%.

Глицерин

Сапун с високо съдържание на глицерин идеално се грижи за кожата, не я изсушава, а напротив - възстановява мастния слой, овлажнява, предпазва от сухота и напукване. Но не всички знаят една особеност на този компонент - глицеринът в големи количества има противоположен ефект: той влага влагата от повърхността на кожата и това ще доведе до пресушаване. Ако съставът на сапун глицерин е изброен сред първите компоненти, той няма да има полза.

Антибактериальное

Друго от големите погрешни схващания е използването на антибактериален сапун с триклозан. Първоначално този сапун се счита за голямо постижение на съвременните козметици. Но, както се оказа, триклозан е способен да убива не само вредни бактерии, но и полезни. При честата употреба на антибактериален сапун, микрофлората на кожата се счупва, липидният слой се разпада, триклозанът прониква в тялото, отслабва имунната система срещу бактериите и бактериите стават устойчиви на нейните ефекти.

Антибактериалните компоненти на триклозан и триклокарбан са устойчиви и опасни компоненти, преминават през канализацията във водите на световния океан, причиняват непоправима вреда на околната среда.

Естествен сапун "ръчно изработен"

В момента често можете да намерите доста скъпи ръчно изработени сапуни. Такъв детергент е напълно естествен органичен, изработен от нулата или произведен от промишлена база с добавка на различни полезни компоненти, парфюми, масла и др.

Този ръчно изработен сапун се състои изцяло от естествени съставки:

- само растителни масла (без добавяне на животински мазнини);

- Естествени етерични масла, екстракти от билки, бяло / зелено чаено дърво, масло от жожоба, праскова, кайсия и др .;

- глицерин, освободен в процеса на осапунване, напълно остава в сапунена маса;

- температурата на производството на сапуни не надвишава 70оС, което позволява напълно да се запазят всички полезни свойства на суровините (в индустриалното производство се използва високотемпературен режим за ускоряване на процеса);

- студеният метод на производство предполага падежът на готовия продукт в рамките на 1 месец при определен режим на съхранение;

- Ограничените обеми на производство позволяват използването на голямо разнообразие от естествени добавки и ароматни вещества.

Този сапун е много полезен за кожата, той е предназначен за ежедневна нежна грижа, не изсушава кожата и не предизвиква алергични реакции.

Как правилно да се съхранява сапун

Правилното използване и съхранение на сапуна е важен елемент за запазване на полезните качества. Не можете да позволите натрупването на течност в сапунена чиния, тъй като това е истинско корито на бактерии.

Течният сапун съдържа повърхностноактивни вещества с по-меко действие, освен това, използвайки бутилка течен сапун, можете да избегнете директен контакт с детергент.

Избирайки сапун за ежедневна употреба, внимателно изучавайте състава, не бъзвайте, защото най-скъпо е вашето здраве.

Share:
Comments