Начините за борба с необясними страхове

Бързият ток на съвременния живот, със своите ежедневни предизвикателства и стрес, може да има потенциално опустошително въздействие върху несъзнаваното ни. Не е възможно човек да предвиди каква ще бъде последната слама, след което тялото ще даде психоневрологичен неуспех и ще започне да въвежда защитни механизми в ситуации, в които няма реална заплаха.

Паника атаки

Страхът от съпътстващи сърцебиене, внезапно изпотяване, треперене или "гърчове", а също и в специални случаи - гадене, е един от еволюционните методи на защита в критичен момент. Но в случаите, когато стартовият фактор за паниката внезапно се превърне в обикновени ситуации, например, слизане в метрото, пътуване в обществен транспорт, престой в претъпкана стая, тогава експертите говорят за панически атаки. Според техните данни около 5% от жителите на големите градове са засегнати от подобни заболявания.

Неочакваните атаки на страх сигнализират за силен емоционален стрес, депресия, умора или разстройства на автономната нервна система, например, вегетативно-съдова дистония. Освен това пристъпите на паника могат да започнат само след като стресиращата ситуация приключи и дори е решена. И въпреки, че тревожните състояния сами по себе си не са свързани с физиологични заболявания, а просто отрицание или опити за подтискане на атаките на паниката, уви, няма да им помогне да се отърват от тях. Напротив, без правилна терапия, необясними страхове могат да бъдат утежнени, изразени в чести атаки и да доведат до общо влошаване на здравето.

Как да се преодолеят паничните атаки

Ако разстройството е в ранен стадий и се изразява само в рядко необосновано безпокойство, то може да се лекува с тинктури от валериана или майстор, чай с мелиса или мента през нощта. Съветваме Ви също така да започнете по-активен начин на живот и спорт, тъй като тази дейност нормализира леки отклонения в хормоналния фон.

Ако честотата и тежестта на гърчовете се увеличи, трябва да обмислите варианти за лечение на наркотици и психотерапия.

Отслабената система за защита от стреса спира разпределянето на достатъчно серотонин и норепинефрин в организма, така че антидепресантните лекарства, които възстановяват нивата си, ефективно допринасят за подобряване на качеството на живот. Трябва да се отбележи, че курсът на прием може да отнеме от три месеца до една година, защото процесите на регулиране на нивото на хормоните са достатъчно бавни.

Психологическата (психотерапевтична) помощ при пристъпи на паника се насочва главно към факта, че пациентът е могъл да намери истинската причина за появата им. Например, много е важно да се разбере, че симптомите на диспнея, болка в сърцето, скованост и страх от смърт, произтичащи от атака, са причинени от освобождаването на огромна доза адреналин в кръвта и не показват заболявания на други системи. Осъзнаването на това помага на пациентите да намалят интензивността на отрицателните преживявания при паника и да разгледат ситуацията отвън.

При избора на терапевт е много важно да намерите точно вашия "лекар", с когото ще имате взаимно разбирателство, което по време на сесията не само ще ви слуша, но и ще чуете. Психотерапевт задължително за сетивата си, за да бъде по-мъдро от вас, за да бъде в състояние да успокои страховете си, медицинският и потребителите гледна точка, обясни какво се случва с вашата метаморфоза. След като посетите специалист, трябва да се чувствате много по-лесно (добре, поне за първи път), трябва да можете да погледнете какво сте дошли до деня до лекар от друга гледна точка. Ако всичко това не се случи в рамките на три до пет сесии, тогава си заслужава да мислите: дали правилно ли е избраният лекар, ако неговата помощ не ви донесе облекчение? Това е често скъпи услуги от психотерапевти, по време на приемането им е ограничен до 45-50 минути, което е доста трудно да се сложи всичко, което притеснява вас днес.

Също така не се колебайте да попитате за страничните ефекти на лекарства, които може да ви бъдат предписани. Често лекарите предписват хапчета за сън и седативи, които заедно имат достатъчно силен ефект, водещ почти до зависимост от наркотици и промени във физиологичната активност на организма. По-специално, за нарушаване или временно прекратяване на менструалния цикъл, който, ако не бъде възстановен сам по себе си, ще изисква отново медицинска помощ от гинеколога.

Накратко, при лечение на пристъпи на паника (повишено безпокойство, безсъние, причинено от силен стрес и т.н.), има много нюанси. Трябва да се опитате да разберете кое всъщност е коренът на вашите проблеми, от гледна точка на един разумен човек, да се опитате да ги подредите на рафтовете, да прибягвате, ако е необходимо, на самообучение, на методи за самодоволство. Ако всичко това не помогне, трябва да се обърнете към специалисти, които, както знаете, не са магьосници и ще ви помогнат само ако свършите много работа със себе си.

Share:
Comments