Ингвинална херния при мъжете: първите симптоми и признаци.

Ингвиналната херния е заболяване, което се дължи на проникването на част от червата в ингвиналния канал. Поради особеностите на физиологичната структура този тип херния се наблюдава по-често при мъжете. На признаците на ингвинална херния при мъжете и методи за елиминиране на тази болест - по-късно в статията.

Ингвинална херния при мъжете: причини

Ингвиналната херния може да се появи по различни причини. Разпределете следните фактори, които могат да допринесат за възникването на това заболяване при мъжете:

1. Наследственото предразположение на човек към ингвиналната херния се разкрива в анатомичната слабост на мускулната тъкан на коремната кухина.

2. Чести (хронична) кашлица, която ще окаже силен натиск и натиск върху отслабените области на корема, което от своя страна може да доведе до ингвиналната херния.

3. Прекомерно физическо натоварване, което упражнява силен натиск върху коремната кухина (и увеличава самото вътрешно-коремно налягане). Особено опасно е повдигането на тежести, задържането на нещо по теглото и пренасянето на тежки неща пред себе си.

4. Някои заболявания на чревната система могат да увеличат интраабдоминалния натиск, особено когато причиняват постоянна запек на болен човек.

5. Излишното тегло може да окаже прекомерен стрес на вътрешните органи, което увеличава тенденцията на човек към ингвиналната херния.

6. Преди това са претърпели наранявания на областта на слабините, което е причинило остра разхлабване на сухожилията и мускулите.

7. Острата загуба на тегло води до образуването на празни пространства в перитонеума на човек, който може да се излее от коремната кухина.

Както може да се разбере от горното, няколко фактора могат да допринесат за развитието на ингвинална херния при мъжете, но най-честата причина за това заболяване е именно повдигането на тежести. Той най-бързо може да доведе до остри състояния на лице, при което той ще се нуждае от незабавно лечение.

Ингвинална херния при мъжете: първите симптоми и признаци

В самото начало на това заболяване се образува малко подуване на слабините, което заедно с развитието на хернията ще се увеличи значително по размер. В този случай това подуване може да промени формата и изпъкналостта. Например, ако човек лежи, изпъкналостите няма да бъдат забележими изобщо, а когато се издигне, ще се забелязва характерна издукция.

В началните етапи хернията обикновено не причинява болезненост, тъй като много хора се обръщат към лекаря още когато болестта е започнала и причинява ужасна болка.

По принцип болката и липсата й до голяма степен зависят от сложността на развиващата се херния. По този начин, някои пациенти наблюдават силно усещане за парене, което се увеличава след физическо натоварване. Други могат да почувстват изтръпване и тъпа болка.

Тъй като растежът и увеличаването на хернията могат да причинят на човек дискомфорт и дискомфорт.

В допълнение, следните допълнителни симптоми, които могат да се развият в лице с ингвинална херния:

1. Усещане за налягане в долната част на корема, особено преди да отидете в тоалетната.

2. Треска и повишаване на телесната температура се появяват, ако пациентът развие тежко възпаление и инфекция с коремната кухина.

3. сърцебиене.

Може да се появи гадене и повръщане, ако лечението не започне навреме.

5. Болката, която връща обратно гърба и гениталиите.

6. Разтърсване, което се наблюдава при повторното позициониране на хернията. Това се случва в началните етапи на заболяването. В по-занемарено състояние човек вече не може да фиксира хернията самостоятелно.

7. Ако хернията има място, което улавя пикочния мехур, пациентът може да се притеснява за болката в долната част на корема и често уриниране.

8. Диарията или запекът е по-рядко срещана.

9. В случай, че хернията засяга не само слабините, но и скротума, човек може да има увеличение на този орган.

Ингвинална херния при мъже: лечение

След диагностицирането на ингвиналната херния при мъжете (признаци за това са обсъдени по-горе), почти винаги лекуващият лекар предлага традиционна опция за лечение - отстраняване на херния. Тази операция може да се извърши както при класически разрез, така и лапароскопски (чрез малки проби в зоната на херния).

В случай, че заболяването не причини болка на човек и остане в началните етапи, операцията може да не бъде извършена изобщо. Тук всичко зависи от всеки конкретен случай.

Непосредствено преди операцията пациентът трябва да бъде подложен на пълна диагностика и консултация с няколко специалисти (терапевт, кардиолог, уролог, хирург).

По време на лечението лекарят трябва да следи състоянието на хернията и симптомите на пациента. Трябва да се отбележи, че понякога при мъжете ингвиналната херния може да бъде объркана с феморалната херния и тестостеронът.

Тази операция за премахване на хернията се извършва под обща анестезия. Ако процедурата не е сложна и хернията не е започнала, тя може да бъде премахната и при локална анестезия. Средната продължителност е 2-3 часа.

След операцията на пациента се предписват антибиотици. Той трябва да ги вземе още две седмици. По това време е желателно човек да бъде в болница под медицинско наблюдение. Също така, пациентът трябва винаги да носи напречна превръзка, която да задържи мускулите на коремната кухина с тон и да предотврати отново повтаряне на заболяването.

След освобождаване от отговорност, на човек се препоръчва да спазва такива медицински препоръки:

1. Избягвайте физическа активност в продължение на поне шест месеца. В същото време не можете да вдигате нищо тежко или да правите трудна физическа работа.

2. Откажете да пушите и пиете алкохол.

3. Повече почивка.

4. Наблюдавайте теглото си и избягвайте затлъстяването.

5. Спазвайте диетичното хранене. В този случай диетата в по-голямата си част трябва да се състои от нискомаслени ястия от риба, месо, зеленчуци и плодове. Продуктите от морски дарове, овесена каша и кисели млечни продукти също са много полезни.

6. Избягвайте преяждането, за да избегнете прекомерно износване в коремната кухина. За да ядете по едно и също време, често се нуждаете (4-5 пъти на ден), но не и на големи порции.

7. Изхвърлете продуктите, които причиняват ферментация в червата (кисели краставички, консерви, пушени продукти).

С правилното спазване на всички медицински препоръки човек може напълно да се отърве от ингвиналната херния.

Ингвинална херния при мъже: лечение, осложнения

Въпреки факта, че на пръв поглед ингвиналната херния не е заплаха и първо не причинява болка, смята се за много опасна болест, която може да доведе до сериозни усложнения.

Най-често ингвиналната херния допринася за развитието на следните нежелани последици:

1. Възпаление на тестисите.

2. Възпаление на самата херния.

3. Нарушаване на хернията, което може да доведе до смърт на пациента.

4. Запушване на червата.

5. Нарушения в репродуктивната система на мъжете.

6. Инфекция в коремната кухина.

Определянето на нарушението на хернията може да се дължи на неговите характерни черти - откриване на кръв в изпражненията, остри болки в долната част на корема, гадене и повръщане. Също така, в това състояние човек вече не може да фиксира хернията самостоятелно.

В този случай пациентът трябва незабавно да отиде при лекар и да извърши диагнозата, в противен случай последиците от нарушението на херния могат да бъдат много раздразнителни.

Ингвинална херния при мъжете: превенция

Предотвратяването на ингвиналната херния при мъжете е задължително спазване на следните медицински препоръки:

1. Трябва редовно да се занимавате със спортни дейности, насочени към укрепване на коремните мускули. Това може да бъде преместване на пресата, натискане нагоре, натискане нагоре и т.н. Основното е, че тези данни за обучението трябва да бъдат редовни.

2. Откажете от тютюнопушенето, което допринася за хроничната кашлица.

3. Правилното хранене, за да се избегне затлъстяването. Също така е много важно да отслабвате разумно и да не позволявате внезапно понижаване на теглото. Поради тази причина, ако искате да върнете нормалното си тегло, трябва да се свържете с опитен диетолог, за да направите балансиран режим на хранене и загуба на тегло.

4. Не можете да упражнявате прекомерно напрежение върху тялото си, особено при повдигане на тежести. При пренасяне на тежки товари товарът трябва да се разпределя равномерно на двете ръце.

5. Много е важно, когато имате първите признаци на ингвинална херния, да не сте срамежливи за проблема си и да се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро. Това до голяма степен зависи от успеха на лечението.

Share:
Comments