Мога ли да пия вода, преди да дам кръв за тестове. препоръки

В зависимост от вида на лабораторните изследвания, изискванията на медицинския персонал за пациентите в подготовката за тези изследвания също зависят.

Основните анализи, които най-често се предписват от лекарите, са вземането на проби от кръв и урина.

Поради познаването на получените лабораторни изследвания, медицинският работник може правилно да прецени състоянието на пациента, да разкрие определена болест в ранния му период и да наблюдава допълнителното медицинско лечение на пациента.

Но вероятността от неправилна подготовка за лабораторни изследвания може допълнително да изкриви констатациите, въз основа на които естествено ще бъде направена неправилна и грешна диагноза.

Препоръки на медицинските специалисти преди извършването на общ кръвен тест

Процесът на вземане на кръв е сравнително прост и известен на мнозина. В лабораторния анализ медицинските специалисти, основаващи се на биоматериал на пациента, могат точно да уточнят информацията за клетъчния състав на човешката кръв и да определят значението на такива показатели като пигмент и скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR).

Често един общ анализ може да покаже началото на развитието на заболяване на кръвта или други заболявания на човешкото тяло. Следователно, за да се установи по-точна и правилна диагноза, преди лабораторните тестове, повечето пациенти са запитани дали е възможно да се пие вода преди даване на кръв и какво да консумират и ядат преди започване на процедурата.

Важни съвети за здравните специалисти, които трябва да бъдат следвани, особено преди даване на кръв:

• Последният прием на храна трябва да се извърши 8-12 часа преди да се вземе кръвта.

• Ден преди лабораторния преглед изключете приемането на пържена, сладка и пикантна храна.

Преди да вземете анализа, не се препоръчва на лекарите да ядат сутрин и когато те питат дали е възможно да се пие вода преди даване на кръв, те одобряват одобрението. Единственото разяснение по този въпрос е информацията за недопустимостта на използването на газирана и сладка вода. И, разбира се, лекарите напълно изключват в навечерието на анализа приемането на алкохолни напитки и тютюнопушенето.

Мога ли да пия вода, преди да дам кръв за биохимичен преглед?

Предаването на такъв анализ се извършва със страх от идентифициране на заболявания на черния дроб, бъбреците, ревматичния поток, промените в метаболизма на водата и солта, липсата на витамини и микроелементи.

Преди да бъде направен анализът, е необходимо да се спазват стриктно следните правила:

• Няколко дни преди теста се препоръчва напълно да спрете ваните, да посещавате сауната и да провеждате физическа активност.

• За 10-14 часа преди да вземате кръв, изключете приема на храна.

• Необходимо е да се въздържате от приемане на алкохол, пушене и приемане на лекарства, особено антибиотици.

• Изключете приема на всякаква течност.

Пригответе се за вземане на кръвни проби в зависимост от вида на лабораторните изследвания, например, ако трябва да определите степента на пикочната киселина, а след това известно време преди да вземете теста, определено трябва да отидете на диета.

Тази диета трябва да изключва употребата на следните храни в храната:

• Месо и риба.

• Напитки под формата на кафе, черен чай, газирана вода.

• Наличие на вътрешни органи под формата на бъбреци и черен дроб.

Въз основа на изискванията на подготовката за този анализ, медицински специалисти по въпроса дали можете да пиете вода, преди да дарите кръв, кажете категорично не!

Приемането на вода и нейният ефект върху надеждността на лабораторните изследвания

Експертите стигнаха до едно общо мнение, че соковете, кафете и напитките за кафе, по-специално с добавянето на захар, са пълноценна храна. Във връзка с това какво да го консумирате за 10-14 часа преди началото на анализа е категорично невъзможно. Някои експерти позволяват питейна вода, а други препоръчват да се откаже дори приема на течност, за да се получат надеждни тестове.

Например, алкохолът може:

• Увеличете концентрацията на лактат.

• Концентрация на пикочната киселина.

• Увеличете наличността на триацилглицероли.

• Понижаване на кръвната захар.

Естествено, това ще окаже силно влияние върху точността на извършените тестове.

Точно да се каже, как водата влияе върху поддържането на необходимото количество, казват бели кръвни клетки, няма експерт в тази област може. Така че, ако има съмнения дали е възможно да се пие вода, преди да се достави кръв от вената, по-препоръчително е да се потърси съвет от лекар, който ще проведе изследването в това отношение.

Основното нещо е да не ядете последните 12 часа преди анализа и да консумирате колкото е възможно по-малко течност.

Важно! В деня преди анализа откажете да консумирате напитки като кафе, чай, вино, бира и друг алкохол.

Лабораторни анализи за кръв и захар: мога ли да пия вода преди да дам кръв

Преди да вземете теста за захарта, трябва да отстраните всички алкохолни напитки 24 часа преди теста. Преди да преминат такъв анализ, експертите не забраняват консумацията на течност. В деня на анализа не се препоръчва почистване на зъбите и консумирането на дъвки, тъй като възможното съдържание на глюкоза в тези компоненти може да повлияе върху надеждността на тестовете и по-нататък върху самата диагноза.

По време на теста за определяне на хормоните не можете да забраните сами използването на вода, но трябва да изключите консумацията на пържени и пикантни ястия, както и приемането на напитки, съдържащи алкохол.

Защо много експерти препоръчват да се въздържат от консумацията на вода и други течности преди лабораторни тестове? По принцип не засяга директно биохимичния компонент на кръвта. Но пациентите с хипертония рискуват да увеличат налягането си, като гладуват голямо количество течност, като по този начин влошават състоянието си, което в бъдеще може да засегне верността на резултатите от проведените тестове.

Share:
Comments