Колко правилно да се издига във вана (видео): характеристики

Изразът "с лека пара!" Е познат на всички.

Не е случайно, че подобен поздрав от човек, излязъл от баня, напомня едно от поздравленията.

След добра баня, тялото е по-младо, тялото е изпълнено с лекота, кожата придобива здрав цвят и твърдост, а настроението се повишава.

Защо не ви поздравя за това?

До сауната процедурите бяха полезни и дадоха само положителни резултати, трябва да знаете как да парене в баня.

И каква истинска баня без метла? Метлата не е просто атрибут за баня, а подобрява ползите от парната стая. От метла можете да получите отличен масаж и благоприятен ефект от фитонциди, съдържащи се в листата.

Каква метла да избирате, как да я подготвите и как да се натопи правилно във вана с полза?

Как правилно да се къпят в баня: индикации и противопоказания

От древни времена стана известно за лечебните свойства на банята. За лечение на това имаше различни болести. Вече е в банята да се отпусне, да се отпусне или да отслабне, но в древни времена баните могат лесно да заменят болниците. На първо място, имаше катарални заболявания и настинки, при които банята се смяташе за незаменима. С помощта на топлинна обработка на баня хората се отървавали от хроничен бронхит, катастрофа на гърлото и носа.

Най-великият средновековен лекар Авицена се чудеше как да се къпе в банята. Той препоръчва да се лекува в баня от такива заболявания:

- безсъние, мигрена, меланхолия;

- парализа и спазми на тялото;

- Болести на стомашно-чревния тракт, нарушено храносмилане, загуба на апетит, диария и дори хълцане;

- плеврит;

ставни болки и подагра;

- загуба на глас или негодник;

- жълтеница (изисква редовна вана);

- кървави тумори и диабет;

- силна болка в пикочния мехур и проблеми с уриниране, причинени от камъни;

- спада на силите.

Той може да изолира противопоказанията на ваната за някои случаи и заболявания. Честите пътувания до банята са вредни за очите, абсолютно противопоказани за главоболие и епилепсия. С шум в ушите, не е необходимо да пиете вино във ваната, също така да направите това след нараняване на главата. Такова заболяване, като астма, много рядко е съвместимо с баня, особено не се препоръчва след хранене.

Интересно е, че към днешна дата неговите наблюдения са релевантни, въпреки че те са били повече от хиляда години след тяхното съставяне.

Сега се счита, че с индивидуален подход, във ваната можете да се отървете от почти всяка болка.

Назначават се процедури за баня:

- с хипертония и хипотония;

- със заболявания на сърдечно-съдовата система;

- с проблеми с кръвообращението;

- с ревматизъм и радикулит;

- с кожни заболявания;

- с лека форма на захарен диабет;

- със затлъстяване;

- с бъбречно заболяване, както и за улесняване на тяхната работа;

- с чернодробни заболявания.

Не за нищо не е измислена поговорка: "Двама и в баня от четиридесет заболявания излиза".

Освободете се от баничката да съветвате съвременни специалисти на хора с:

- тежки заболявания на сърдечно-съдовата система;

- остри или вирусни заболявания на дихателните пътища, злокачествени тумори и метастази;

- заболявания на нервната система като болестта на Паркинсон, епилепсия, миастения гравис, невро-вегетативни разстройства;

- остри и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, мелена, проктоколити, колостомия и ентеростомия;

- тежки последици от раждането, усложнени от бременността;

- гнойничковыми воспалениями на коже.

Как правилно да се къпят в руската баня: разликата от сауната

1. Руската баня има пространство, изпълнено с водна пара, температурата в нея се поддържа около 40-50 °. В парната баня има пейки на различни височини, където температурата на нагряване се различава от височината. За да се охлади, използвайте вода, сняг или чист въздух. Сауната или финландската сауна е различна, тъй като отоплението й е горещ сух въздух. В същото време температурата в парната баня е около 100 °. Можете да се охладите след сауна във вода или във въздуха.

2. Влажността в сауната е по-ниска, така че високите температури около 100 ° са по-лесни за носене.

3. Следващата очевидна разлика на руската баня от сауната са камъните. В сауната, като правило, червените горещи камъни лежат отворени. Те излива вода и в замяна незабавно получават гореща пара. В руската баня са разположени във фурната камъни с врата, която е отворена за добавяне на пара. При затворена врата температурата ще се поддържа на същото ниво и камъните ще запазят топлината до 4 пъти по-дълго.

4. В сауната плувният басейн е задължителен. В руска баня този феномен е доста рядък. Когато започнаха да се появяват първите руски бани, те традиционно са построени на брега на езерата или реките, така че след като сте се изпарили, можете да се освежите в природата.

5. Трудно е да си представите руска баня без метла, разбиване, което подобрява кръвообращението и изпотяване, а също и като цяло се възползва от процедурите за вана. В сауната метлата е неподходяща поради факта, че прекалено горещият въздух просто изсъхва листата й и те се разпадат.

Как правилно да парите метла: тайни и трикове

Преди да отидете в банята, трябва да решите за начало с оглед на метлата. Подходящите метли могат да бъдат разделени на:

1) широколистни (бреза, дъб, роууин, липа) - най-често срещаните видове;

2) растителни;

3) иглолистен (елен хвойна) - вид, който има бактерицидни, антисептични и противовъзпалителни свойства;

4) предварително сглобени (съчетаващи няколко вида).

Всяка метла се нуждае от предварително задушаване, Това се прави така, че да не падне при най-малкия удар към тях. Единствените изключения са метлата, направени от пресни клонки или треви, тъй като те могат да бъдат развалени или заварени по време на задушаване. Сухата метла ще трябва да бъде подготвена. Има няколко начина за това.

1. Метлата е пълна със студена вода и оставена в нея за 30 минути. След това се разклаща добре и се поставя във водата с рамка и се оставя за известно време. Благодарение на този метод водата се издига върху резбата и прави прътите по-меки. Метлата е готова, тя ще остане само във ваната, за да я разклати добре.

2. Друг вариант е подходящ за тези, които имат малко време. Първо метла от сухи клони се излива студена вода, след няколко минути се премества в друг контейнер с топла вода. И след 2-3 минути можете да добавите още топла вода в същия резервоар. След тези три етапа може да се използва метла.

3. Най-лесният и бърз вариант за омекване на метлата е врящата вода. Веднага е важно да се отбележи, че този метод не е най-правилният и има риск от разваляне на метлата. При пристигане в банята трябва да се вари вода, поставете метла в басейн, изсипете вряла вода и покрийте. Дайте му 2 минути и той е готов. Не оставяйте метла във вряща вода за дълго време, така че да няма време да се влоши.

4. По-екстремен начин за изпичане на метла - докато е в терм. Метлата трябва да се потопи във вода и да се пренася по теглото върху камъните. Водата от клоните ще капе върху камъните и ще образува пара, която ще задуши метлата. С този метод си струва да бъдете внимателни да не се изгорите и да оставите листата на червените горещи камъни. Те ще се тлеят и ще създадат много неприятна миризма.

Тези основни техники са подходящи само за метли от широколистни дървета. И ето колко правилно да се излее в банята тревистата метла, коя процедура на пара е по същество различна. Те нямат нужда от дълго паркиране. Тревната метла трябва да бъде потопена три пъти в гореща вода и е готова за употреба. В този случай изключение е метла от коприва, която е много гореща сама по себе си. Първо трябва да се снижи за няколко минути в топла вода, след това да се премести в студена. Повторете процедурата ще трябва да се направи няколко пъти, едва след това може да се използва метла коприва.

Мръсните иглолистни мечета трябва да се държат в гореща вода за най-малко 15-20 минути, за предпочитане покрити с капак. Само тогава иглите ще омекнат и ще се наситят с пара.

Ако съхранявате метла в хладилника, след това я откраднат и не е необходимо. Достатъчно е, че то просто се размрази. И след банята се поставя в торба и отново се почиства в хладилника.

Как да парите правилно с метла: стъпка по стъпка инструкции

1. Първият етап може да се нарече подготвителен. Преди да влезете в парната баня, трябва да премахнете всичките си бижута и да посетите топъл душ (приблизително 36-38 °). Необходимо е, за да се подготви тялото за ефекта от по-високите температури. Използвайте сапун или гъба, затова не е необходимо, оставете ги за по-късни етапи. Не забравяйте да се изсушите с кърпа. Важно е да не намокрите косата си в душ, така че по-късно в парната баня да не печелите топлинен удар.

2. Сега трябва да се облечете с всички неща, от които се нуждаете, като шапка, метла, кърпа и отидете в парната баня. Първият подход е адаптирането. Не е нужно да използвате метла още. Тялото се загрява за 5-10 минути и се подготвя за по-нататъшни процедури. Начинаещите могат първо да заемат долните рафтове в парната стая, тъй като по-долу и температурата е по-ниска.

3. След първия и всеки следващ изход от парната баня, трябва да охладите тялото с вода, сняг или въздух, в зависимост от оборудването на ваната.

4. При втория подход ще ви е необходима метла. Ето защо е важно да посетите банята поне заедно. Масаж с метла означава такива действия:

• Движещи се движения с леко докосване на тялото на лъжец в корема;

• Не е твърдо закрепване със захващане на по-горещ въздух под тавана;

• Мехури по цялото тяло

• Отидете на твърда лапа, редувайки се с няколко секунди натискане на метлата в различни части на тялото;

• Като последна стъпка, можете да изберете да триете тялото с метла.

Целият масаж трябва да продължи около 5 минути. След това е необходима повторна процедура за охлаждане.

5. По време на посещение на сауна специалистите препоръчват да посетите парната баня от 5 до 7 пъти.

Как правилно да се къпе в банята: какво можете да ядете и пиете

Важна точка при посещението на банята е ситостта. Важно е да знаете как да се къпят правилно във ваната, но не получавайте обещаните ползи от процедурите. И всичко е за храна и напитки.

В банята не може да отиде след гъста храна или с тежка храна в стомаха, тъй като ще бъде усвоявана за дълго време. И това натоварва сърцето. Вариантът с празен стомах също почиства веднага, защото тялото се нуждае от сила за процедура с твърда вана. В страни като Финландия и България, оптималното използване на плодове преди да отидете на баня.

По правилата, в банята те не ядат, но те пият само топъл или горещ чай. Тя може да бъде билкова, мента, черна с лимон или друга. Друга алтернатива е сокът от квас или червена боровинка. Не е необходимо да се използват силни спиртни напитки, това е много опасно и заплашва със смъртоносен изход. Отдайте бира и минерални води, както и напитки с аромати.

Share:
Comments