Коляното боли - какво да правим, как да се лекуваме. по

От болки в коляното от време на време практически всички страдат. На първо място, незначителните периодични усещания за болка не създават особени проблеми. Но от ежедневно претоварване, износване, болката може да се влоши. Защо това се случва и какво да прави, ако коляното ви боли, ще говорим само.

Защо боли коленете ми?

Не всички възникващи проблеми с колената са критични. Много често коляното боли напълно поради безполезни причини, например, за времето. Също така, коляното се чувства поносима болка, ако човек е охладен или леко ранен (натъртване). Но често и коляното боли с артроза.

Колянната става е една от най-уязвимите стави. Коляното също е доста сложно, така че е трудно човек да разбере какво точно го притеснява. И само когато се говори за специалист, пациентите ще научат, че цялото нещо е в сухожилията около ставата или в менискуса, който е заклещен или разкъсан.

Лекарите казват, че колянната става се заобикаля от останалата част от честотата на появата в нея на различни заболявания (наранявания, възпалителни процеси). При повечето пациенти, които са се консултирали с лекари, болките в коляното са резултат от наранявания или свързани с възрастта промени. Само звената имат болки в коляното поради инфекциозни заболявания.

Ако вземем предвид вредните ефекти на коляното, първо място трябва да бъде клякането с бар. Лице, което не е правило спорт от дълго време, след активни клякания с товар, може безопасно да пише на среща с лекар, който ще вземе разкъсан менискус на пациента. Артрози, при които коляното е много възпалено, често се срещат при хора с наднормено тегло. Болката в коленете може да причини някои лекарства. Например, развитието на възпалителни процеси в колената може да доведе до неконтролирано използване на антибиотици.

Болките на коленете и хората, които са свикнали да ядат нежелана храна. Особено неблагоприятно влияние върху коленете на химикали, които не са рядко да добавите към производството на колбаси продукти. Специалистите отдавна са забелязали, че пациенти, които обичат пушено месо, колбаси, често страдат от колене. Това не е изненадващо, тъй като, ако по-рано същата свинско месо, гърдите наистина копти, но сега те са третирани с ензим и допълнение спринцовката с консерванти. Тези консерванти не само засягат коленете, но и поддържат вода в тялото и водят до появата на бира. И ако един млад човек да донесе лайна, получена в тялото на лошото качество на храните, че е лесно, по-зряла възраст, когато бъбреците не са едни и същи, да правя такива трикове става все по-трудно.

Не е нужно да се замесите в солена. Такива продукти водят до излишно натрупване на течност в тялото, включително на коленете. Редовно яде огромно количество кисели краставички, можете да спечелите тегло. И допълнителни паунда - допълнителен товар, който ще трябва да коленичи.

Дори здравето на коленете зависи от психическото състояние на човека. Ако е нервен, изпитва емоционално изтощение, тогава се получава хормон на стреса. Грубо казано, той започва да яде хрущяла на коляното и също така увеличава вискозитета на течността, която е в коляното. Колкото по-опасен е стресът, толкова по-нервен започва да се натоварва, което води до мускулна контракция. Те започват да издърпват коляното твърде стегнато, като постепенно го унищожават. Ето защо, ако имате болка в коляното, първо помислете дали не сте прекалено психотични.

Те казват, че ако искате да сте здрави, тогава трябва да играете спорт. Но коленете ми нараниха много спортисти. Те често се нарани хората, които повишават качеството, правят бойни изкуства, ски. Оказва се, че не можете да отидете за спорт? Разбира се, че можете. Само трябва да се прави с ума (да не забравяме загряване, без да прави нищо през много болка), и под надзора на треньор, а в случай на повреда в коляното (ако подуване, кръвоизливи, двигателни увреждания крайници, повишаване ранени температурата на област или на цялото тяло) - за да се свържете веднага в клиниката. И не забравяйте думите на британски журналист, същността на която е, че трябва да се защити коленете си, а ако откажат спортисти рано или късно, хората, които не спортуват, това се случва изведнъж.

Болка в коляното по време на флексия

Пациентите, които имат болки в коленете по време на флексия, са най-вече заподозрени в артрит или артроза. Но понякога нещата са много по-сериозни. Понякога тази болка не може да бъде премахната с лекарства или терапевтични упражнения. Единственият вариант е операцията.

Какъв вид болест предотвратява огъването на коленете без болка, изисква незабавна диагноза и адекватно хирургично лечение? Това е болестта на Кониг. Какво е това? Нека да разгледаме колянната става, а именно бедрената кост, която е нейният компонент. Интересуваме се от кондили. Те представляват две издатини в края на костта - където е прикрепена към пищяла.

При болестта на Koenig се появява отделяне и впоследствие падат части от хрущяла на един от кондилите. Те падат в общата кухина. Тези свободни вътресъдови тела и носят непоносима, пиърсинг болка на човек, когато той огъва крака си. В допълнение към усещанията за болка, признаците на болестта на Koenig са подуване на коляното.

Коляното боли след бягане

Коляното може да боли не само след бягане, но и по време на него. Особено често коляното боли, когато тичате при хора с втора и трета степен на затлъстяване. Те просто трябва да забравят за бягането като цяло.

Ако разбирате, тогава бягането (както и дълбоките клякания, пресата) е напълно вредно за коленете. И никакви специални маратонки не могат да повдигнат товара от колянните ни стави. И това е много опасно, че често затлъстели хора се опитват да бягат. Да, бягането може да премахне излишното тегло. Но искаш ли да станеш тънък, унищожавайки коленете си? Отслабвайте по-добре на симулаторите под надзора на добър инструктор. Ето защо, ако имате болка в коляното по време на или след бягане, спрете да измъчвате краката си, като завършите не толкова здравите си стави.

Боли в колене: диагностика

За да предпише лечение, трябва да се подложите на проучване. И колкото по-рано пациентът премине диагнозата, толкова по-добре. В края на краищата, отлагането на решаването на проблема, без да се опитваме да разберем причината за неговото възникване, може да причини непоправима вреда на здравето. За да избегнете развитието на сериозни промени в ставата, консултирайте се със специалист, ако имате силно и често болезнено коляно, имаше подуване или дискомфорт при ходене по стълбите.

Ако коляното скърца и боли, вие също трябва незабавно да отидете на диагнозата. Възможно е да има случай в менискуса, разкъсания лигамент, фрактурираното хондромно съединение или може би се развива артроза. Когато коляното се скърца от детството и не боли, най-вероятно е случаят със специалната структура на ставата, при слаби връзки. В това няма нищо опасно. Отърви се от криза ще помогне за упражнения, с които можете да пот краката си.

Това, че лекарят може да постави точната диагноза на пациента, който има болка в коляното, последният задължително трябва да премине общ кръвен тест. Необходимо е също така да се предаде кръв на rjumoproby (комплекс от имунологични анализи) и да се направи рогенген на колянната става. За да изключите възможността да направите грешна диагноза, би било добре да отидете за магнитен резонанс и да откриете опитни специалисти, които ще се справят с проблема ви с коленете.

Важно: MRI на колянната става е необходимо за диагностицирането на болестта на Koenig.

Лечение болей в колене

Много експерти, говорейки на пациент, който има болка в коляното и виждайки емоционалното затваряне на пациента, започва да го учи да произнася. В края на краищата, притискането, невъзможността да говорите проблеми и споделяте опит с близки хора често води до заболявания на коляното. Но ако не искате да излеете всичко на другите, натоварете проблемите си, можете да се отървете от хормона на стреса чрез развлечение. В това можете да помогнете на спортните игри, чието занимание изключва възможността за влошаване на ситуацията с коляното. Когато пациентът боли коляното поради нарушено психоемоционално състояние, ще бъде полезно той да бъде в басейна. Ако в града няма басейн, можете просто да седнете няколко часа зад компютърните игри. Те също ще помогнат да изхвърлите емоциите, което е много важно за коляното, което се е разболяло поради действието на стресовия хормон.

Внимание: можете да помогнете на тялото да се отпусне, като научи и редовно използва специални дихателни упражнения.

Така че, ако имате болка в коляното поради вътрешна близост, психологическа надморска височина, можете да го излекувате без никакви новопоявили се успокояващи наркотици. Достатъчно е да извършим тези действия, които споменахме по-горе.

Ако коляното е много възпалено поради развитието на артроза, специалистът може да ви посъветва да направите специални компреси. Те казват, че те помагат да се премахне болката в коляното с затоплящи мехлеми по-скоро ефективно. Те трябва да се нанасят след излагане на възпаления с студен душ.

Трябва да се отбележи, че една от основните причини за развитието на дегенеративни и възпалителни заболявания на мускулно-скелетната система е намаляването на нивото на глюкозамин и хондроитин, естествените компоненти на хрущяла на ставата. Следователно, освен премахването на синдрома на болката, е необходимо да се осигури и подхранва ставите с тези компоненти. Оптималната доза за тези компоненти се предлага в специализирани продукти, например "Глюкозамин Максимум" от продукта Natur, който помага за ремонта и предпазването от разрушаване на хрущялната тъкан. Лекарството се използва в съвременната медицина за лечение и профилактика на различни ставни заболявания.

Много е важно за артрозата на първия етап да се направи лечебна гимнастика, благодарение на която чрез колянната кръв се изпомпва най-добре измиването на вредни вещества. Упражненията заедно с лекарства в първия стадий на развитие на болестта помагат на пациентите да забравят какво е това, когато коляното боли. И само в пренебрегван случай, пациент с артроза може да бъде подпомогнат само чрез хирургическа интервенция (артропластика на ставите).

По отношение на елиминирането на болката в коляното, в резултат на наранявания, той взема предвид тежестта, естеството на увреждането и други фактори. При сериозни стратификации, руптури, получени по време на травма, се извършва хирургично лечение при дегенеративни промени в ставата, които се дължат на постоянни натоварвания, разкъсване на лигаментите, достатъчно консервативна терапия (масажи, физиотерапия, физиотерапия, избор на ортози).

При оперативна интервенция, пациентите с болест на König, които са проластили хрущялни части на хрущяла в кухината на колянната става, също трябва. В този случай, по-голямата част от хрущяла се прикрепва артроскопски (чрез микрорезли), с помощта на специални ортопедични винтове. Такава хирургична операция е минимално инвазивна. Ако дефектите са прекалено големи, лекарят може да реши да вземе части от хрущяла от недостатъчните ненарушени горни части на хрущялната тъкан. След пробиване на фрагментите, те се прехвърлят в повредените зони на кондила и се закрепват с помощта на специален костен цимент.

Внимание: не можете да лекувате коляно с народни средства, без да се консултирате с лекар.

Упражнения от болей в колене

Комплексите от упражнения за пациенти с колене са изобретителни. Те се подбират, като се вземе предвид сериозността на заболяването, пренебрегването на проблема и т.н. Но някои лекари по рехабилитация казват, че има упражнения, които са ефективни при почти всяка болест на колянната става. Да се ​​запознаем с един от тях.

На колени становись!

Вземете парче от филц или килим и го поставете на дървен под. Отидете на коленете си и сложете тежестта си върху ръцете си. Пръстите трябва да бъдат стиснати в юмруци. Необходимо е да разчитате на тях.

Прехвърляйки част от товара в ръцете, раменете, опитайте да намерите с коленете си позиция, в която не се чувствате остра и силна болка. След това бавно да правите колене такива движения, сякаш отивате. Можете дори да се движите малко на килима напред и назад.

След като сте престанали да чувствате дискомфорт, разкъсайте ръцете си от пода и, като ги развързвате по багажника, започнете да ходите по подложката на коленете си. Сега не можете да си помогнете с ръцете си. Трябва да се опитате да разкъсате болните петна добре. Ходенето трябва да бъде леко и нежно.

По-добре е да се направи упражнението след сън. Ако всичко се прави правилно, ще почувствате приятна топлина в скута си и релаксация.

Преди упражнението ще бъде хубаво да разтривайте болни колене с затоплящ, но не горящ крем. Камфор маслото може да се използва вместо крем. Някои експерти обаче се противопоставят на прилагането на затоплящи мехлеми към подпухнали възпалени колене, които, казват те, още повече влошават ситуацията, само за кратко отвличайки вниманието от болка.

Важно: на първо не правете упражнението по-горе за повече от две минути. Изчислете изводите, след като прехвърлите целия товар върху коленете си.

Share:
Comments