Хвощ - лечебни свойства и приложение в медицината

Хвощ - общо описание

Хвощ - многогодишно, спори, тревисто растение. Семеен хвощ. Коремът е кафяво-черен с тръбни глобули с диаметър до 7 мм. Стъблата от двоен тип: лято, които остават до падането, и орхиделни, появяващи се през пролетта.

Лятните стъбла достигат височина 60 см, тънки без шпайкове, кухи вътре. В горната част те са покрити с малки туберкули, в долната част - гладки. Пролетните издънки - светло кафяв цвят с гладки ребра достигат 25 см. Спилелите са овални цилиндрични с широчина 3 см. Спорите имат сферична форма с 4 закръглени приставки. Щръклите умират, след като се разпадат. Новите членове на семейството растат бавно, докато годишно се появяват боровинки и вегетативни стъбла.

Хвощ - видове и места на растеж

Хвощът може да бъде уверено наричан един от представителите на най-древните растения. Той е бил безопасно съществуващ повече от 400 милиона години. Понастоящем са известни около 30 вида: хвощ, гора, речен бряг, блато, блато, но най-често срещана е хвощ. Този сорт се среща навсякъде. В големи количества расте в южната част на Крим, в планинските и подножието-степни зони.

Хвощът расте по бреговете на реките, в близост до канали и езера и на други места с добра влажност. Може би единствената точка на картата, където е малко вероятно да се срещне хвощ е Нова Зеландия и Австралия.

Хвощ - лечебни свойства

Като лекарство хвощ е известен още от древни времена. Те лекували чревни нарушения, тумори на черния дроб и стомаха, капчици. Това уникално растение има възстановителни, противовъзпалителни, диуретични, стягащи, хемостатични ефекти. Той има подчертан детоксикационен ефект и дори може да отстрани оловото от тялото.

Приложено хвощно поле за сърдечни заболявания, бъбреци, плеврит, ревматизъм, дизентерия, подагра, оток, жълтеница, атеросклероза. Малко вероятно е да има конкурент с толкова широка гама от приложения. Хвощът е ефективен при хронична кашлица, фурунулоза, трихофития, стоматит и други възпалителни процеси на устната лигавица.

Прахът от хвощ се използва като хемостатичен и дезинфекциращ агент при лечението на нелекуващи рани и язви. Сокът от растението е показан при заболявания на пикочните пътища, както и потене, пърхот, загуба на коса.

Хвощ - лечебни форми

Тъй като лечебните суровини са използвали сухите части на земята многогодишни - стръкове до 25-30 см, които имат сиво-зелен оттенък, леко кисел вкус и слаба миризма. Когато събирате, трябва да избягвате да удряте други членове на това семейство, които са много близки до областта на хвощ.

Натрошените суровини са парчета стъбла, пресяти през сито с отвори не повече от 7 мм. Времето за прибиране на реколтата е юни-август. Съберете надземните части от вегетативните стъбла, внимателно подрязвайте леторастите в основата. Сух хвощ на открито или в стаи с добра вентилация, можете да на тавана, разпространявайки тънък слой. Срок на годност - 4 години.

От сухия материал се приготвят инфузии, отвари, лосиони и също така се използват като добавка към вани, чайове, ястия.

Хвощ - рецепти

При заболявания на бъбреците, подуване, болка, причинена от отстраняването на камъни, използвайте отвара: 2 супени лъжици. л. сурова / 1 чаша вода, влива се 15 минути. Вземете 1/4 3 пъти на ден.

От ревматизъм, подагра, заболявания на белодробната система ще спаси инфузия: 1 супена лъжица. л. хвощ / чаша студена вода, да настояват 24 часа, изтичане. Вземете 4 пъти дневно след хранене.

Прасета от хвощ, разтворена във варена вода, е ефективна при чревни нарушения като диуретик и хемостатичен агент (30 g / 1 литър).

С ангина, стоматит може да изплакне устата с разтвор: 4 ч. Л. хвощ / 400 ml вода.

С гнойни рани, кървене от язви, пресен сок помага, което трябва да се лекува със засегнатите райони.

Полевой хвощ — противопоказания

Не се препоръчва използването на хвощ със свръхчувствителност към йод, туберкулоза, нефроза, язва на стомаха.

Предозирането може да доведе до гадене, повръщане, болки в областта на лумбалната област. При такива симптоми е необходимо да вземете активен въглен и да се обадите на лекар.

Коментари

Амалия 11/07/2016 Отвара от полето от хвощ разрежда кръвта или удебелява? Интереси, както има варикоза, и в него или него плътна кръв не е желателно Полина 05/10/2016 Хвощът може да се дава дори на деца, например при кашляне. Да, и малко, ако ни чака болест. Имам торба от сушена хвощ, дори не знам кой я е купил. Да, и къде да го приложите, не знаех. Сега ще знам, че може да е необходимо. Маргарита 10.05.2016 Наистина, стояща растение. И освен това, почти никакви противопоказания. Не е отровно дори. И тя расте навсякъде, можете да го подготвите за себе си. Въпреки че е по-лесно да се купи в аптека. В края на краищата, това не е продукт, който се разваля и ще изсъхне. Алина 05.10.2016 Е, всичко зараства това растение. И черният дроб, бъбреците, косопадането и сърдечните заболявания. Да, списъкът е впечатляващ. Може би ще се радвам, или моите приятели. И на външен вид не можете да кажете, че това е общо растение, то също така лекува. Инна 05.10.2016 Там! Току-що си спомних какво третирах с черния дроб! Сериозно, това беше преди няколко години и аз изпих някакъв бульон, от който имам черен дроб, взех нормален размер. А тя напълно забравила какво е пила. Благодаря ви много, напомнихте))
Share:
Comments