Холецистит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Холецистит Е процес, който се провокира от дразнене и следователно възпаление на жлъчния мехур, разположен близо до черния дроб и участва в процеса на храносмилането. Жлъчетата се изпускат през каналите в дебелото черво, но поради проблеми с отделянето им се натрупват в жлъчния мехур, което заплашва невероятната болка и появата на инфекция.

Холециститът е причина

Холециститът може да се развие в резултат на много причини, но в повечето случаи се провокира от натрупване на камъни в жлъчния мехур и затрудняване на жлъчката. Това може да се случи и поради някаква травма или като усложнение от тежки заболявания (захарен диабет и др.). В такива случаи холециститът се счита само за усложнение, а не за независимо заболяване.

В резултат на горните причини, холециститът се развива в остра форма, хронично се наблюдава в случаи на продължително дразнене, когато стените на жлъчния мехур стават по-плътни.

Холециститът е симптом

50% от всички пациенти, диагностицирани с остър холецистит, са на възраст след петдесет години. В началото има остра болка в десния долен хипохондриум, който има неочакван характер и се развива в резултат на камъкното припокриване на жлъчния канал. Последствията са дразнене и възпаление на жлъчния мехур.

След известно време болката изчезва както сама, така и след анестезия. Но скоро тя се подсилва и по-късно става редовна. Холециститът започва да се влошава, което се придружава от повръщане, гадене и треска. Общото състояние на пациента продължава да се влошава.

В резултат на това, продукцията на жлъчката в червата е напълно спряна. Кожата и склерата на пациента стават ярко жълти (жълтеница). Характеризира се със сух език с бяло покритие.

В никакъв случай не трябва да отлагате посещението при лекар, тъй като това е изпълнено с развитието на перитонит.

Холецистит - диагностика

Когато се направи диагноза "остър холецистит", лекарят следва историята на пациента (разкрива груби нарушения в диетата му и дали има някакви стресови ситуации). Също така, лекарят установява дали има симптоматика на colic colic и води до палпиране на коремната стена. Ако се потвърдят подозренията, пациентът се изпрати до ултразвук на коремните органи, което показва увеличаване на жлъчния мехур и наличието (отсъствието) на органа или каналните му канали.

По-подробна информация за органите на коремната кухина може да бъде получена чрез компютърна томография. За разширено изследване на жлъчните пътища се предписва ERCP, т.е. ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография.

В кръвния тест може да видите левкоцитоза и висок ЕЕС, билирубинемия и диспротеинемия, както и биохимично изследване на урината и кръвта, показва повишена активност на ензимите (аминотрансферази и амилази).

Холецистит — лечение и профилактика

Остър холецистит е пряка индикация за спешна хоспитализация на пациент в хирургическия факултет. Първо, се използва консервативно лечение, състоящо се в пълна почивка и изключително парентерално хранене, т.е. въвеждане на интравенозни хранителни смеси. Ако пациентът има треска или е стар или страда от диабет, той показва употребата на широкоспектърни антибиотици.

На този етап е много важно да се премахне болният синдром, да се намали общата интоксикация и възпалителните явления. Ако консервативното лечение започне да дава положителни резултати, то продължава. Ако не, те решават необходимостта от хирургическа интервенция. Абсолютните индикации за операция са подозрение за гангрена, перфорация, флегмон на жлъчния мехур и перитонит въз основа на разрушителния холецистит.

Холециститът се предотвратява при спазване на правилата за здравословно хранене, като се ограничава консумацията на големи количества мастни, пикантни храни, алкохол. Важна и физическа активност, тъй като хиподинамията стимулира стагнацията на жлъчката, образуването на конкрети.

Препоръчително е да се приемат ястия според режима (най-малко на всеки 4 часа). Също така трябва да пиете много течност и да не преяждате, преди да си легнете.

Чревните паразити (ламблия и аскариди), затлъстяването и стреса имат неблагоприятен ефект върху състоянието на жлъчния мехур.

Коментари

gost1 12/10/2016 "Терафетите" на сегашната модерна обща практика постоянно се опитват да лекуват самите болести според симптомите и дори без изследване и анализ, както в 5 поликлиника на Кемерово. в резултат на това имаме всички болести в хронична, неразпозната, болезнена форма, препратки към тесен специалист или не поставяйте под въпрос тестовете, докато не умрете, а след това патологът ще открие диагнозата. знаейки това, искам веднага да се застрелям на верандата на тази клиника.
Share:
Comments