Хоби е ефективен начин за борба с тежките заболявания

"Когато получих тази ужасна диагноза (рак на гърдата в късния стадий), болката ми беше болезнена в главата ми, гаденето ме попречи да ям и едва имах силата да свържа две думи. Физическите ми загуби бяха огромни - загубих гърдите си и изгубих цялата си коса на главата си. Всяка минута мислех за смъртта си, за това какво ще се случи с децата ми и съпруга ми, когато умра.

Но на самия връх на този кошмар аз успях да се справя с него с помощта, може би, на най-неочаквания начин - плетене. Когато имах иглите в ръцете си и докоснах меката вълнена топка, сърцето ми започна да бие по-бавно и мислите в главата ми се подчиниха на волята ми. Започнах да плета и всяка секунда пулса ми ставаше по-спокойна и моята умствена сила, предпазливост и чувство за радост отново станаха достъпни за мен. Продължавах да се обвързвам ден след ден, затова правех много дрехи и играчки за децата си, но най-важното, намерих мир. Вече нямах време да мисля за смъртта, защото бях страстна за любимата ми игра. "

Тази история е написана от думите на англичанка от Тенеси Кънингам. През 2007 г. лекарите откриха рака на гърдата. Himeoterapija и две прехвърлени операции не дадоха положителен резултат на TENESSA. В опитите си да се отърве от обсебващите мисли за собствената си смърт, жената била пренебрегвана чрез плетене, което се превръщало в основна професия за следващите 5 години. През 2012 г., след като беше подложен на специален преглед, Tennessa научи, че ракът на гърдата е отстъпил от нея преди няколко месеца и сега болестта не застрашава живота й.

Може би това е само случайност или рядко случайно съвпадение, но тя е сигурна - плетенето й помогна да победи рака. Същото мнение се споделя от Лорънс Гонзалес - автор на ". Оцеляване: Изкуството и науката на устойчивостта", който е прекарал академичната си кариера изучаване на въпроса как хоби помага на хората да се справят с тежки заболявания в моменти, когато дори медицинска интервенция е безсмислено, "Мисли за смърт само влошава нашето психическо състояние, което е особено опасно за хора, страдащи от заболяване като рак. Те предизвикват гняв в нас, причинени от импотентност. Фокусирайки се върху нещо, независимо дали това се брои шевове, или се обръща внимание на моделите в бродерия, ние се успокои и тялото ни е определено стават по-силни. Страхът и умората отстъпват, правят място за веселие. Затова хоби е невероятно мощно оръжие в борбата срещу тежките заболявания ", уверява Лорънс.

Какво се случи с Тенеси Кънингам далеч не е единственото потвърждение на думите му. През изминалото десетилетие невролозите са записали много подобни случаи, в които любимите им дейности са играли ключова роля за премахването на хората от различни видове рак. И въпреки че този метод на самолечение все още е малко изследван, в ефективност и истина не може да се съмнява, казва професор Гонзалес.

Share:
Comments