22 май: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 22 май

Международен ден за биологично разнообразие

През 1995 г. Общото събрание на ООН, въз основа на Конвенцията за биологичното разнообразие (КБР), проведена през 1994 г. прие резолюция за създаване на Международния ден за биологичното разнообразие, както и фестивала от 2001 г., като в световен мащаб започва да се празнува всяка година от повечето страни на света. Под биологичното разнообразие е обичайно да разбираме разнообразието от живот, който живее на нашата планета. И днес този живот постепенно изчезва под натиска на бързо развиваща се цивилизация. Цели гори изчезват от лицето на земята, някои видове растения и животни изчезват след тях. Вината е активната дейност на човечеството. През 1994 г. Конвенцията за биологичното разнообразие се проведе, за да привлече вниманието на света към този проблем. Днес, на страните по Конвенцията, са повече от 200 страни по света, целта на които е очевидна: те се опитват да се запази биологичното разнообразие на всички живи същества, както и за укрепване на околната среда на Земята. Основната цел на този ден е в основата на едно общество, най-накрая да признае, че грешат по отношение на флората и фауната и да започне да се грижи за природните ресурси на планетата. Биологичното разнообразие на нашия космически дом постепенно намалява, екологичната система разгражда толкова бързо, че животът няма време да се адаптират към променящите се условия на околната среда. Световният съюз за опазване на природата изброи седем основни фактора, които водят до биологичен дисбаланс на Земята. Сред тях е доминиращият агресивен човешки живот. И само във втория план естествената еволюция на природата и последващите климатични промени се оттеглят. Днес е постигнат огромен напредък за разработване на програми за опазване на разнообразието на живота на Земята, са светилища на застрашени видове, въведени отговорни за унищожаването на животните и т.н. В нашата сила да помогнем на един избледняващ живот да се издигне и триумфира отново!

22 май в националния календар

Никола пролетното

На 22 май, хората почитат паметта Свети Никола, който също е оформена pleaser и Чудотворец. Той е един от най-почитаните светци в християнството, покровител на търговията, деца и моряци. По време на живота на Никълъс похвали като помирител на воюващите, вратаря на невинните обвинен и защитник на смъртта напразно. Празник в чест на Свети Никола в Русия се провежда два пъти годишно - на 19 декември и 22 месец май. По това време по улиците в пълен разцвет трева, така че добитъка бяха изпратени в ливадите. Сред младите хора има специален ритуал: Сам момчета оборудвани цялото семейство и да ги изпращат в тази област, и с тях бяха дадени различни лакомства. Вечерта към тях се присъединиха млади неомъжени момичета и започва истинската купоните с танци, песни и танци. Родителите на Никола изпращат децата си в зряла възраст, така че от този ден контрол върху тях не се извършва. От Свети Никола на улицата, като правило, тя е създала добра, по-топло време и селския живот започва да се изкачи на планината. Козите и кравите произвеждат повече мляко благодарение на свежата зеленина в полетата. Следователно, хората не се притесняваха особено за това как да се хранят семействата си. Днес те обръщат внимание и на метеорологичните признаци. Ако на сутринта беше мъгливо, така че хората традиционно се измиват с утринна роса, за да добавите към своя здраве, сила и енергия за цялата година. Едно добро знамение на този ден беше топъл дъжд, обещавайки тази година богата реколта.

Исторически събития 22 май

22 мая 1856 год - Създаване на галерия Третяков Галерия "Третяков", която е национален музей на руските художествени творби от 10-20 век, е основана през 1856 г. На датата, посочена от нас, известният руски колекционер Павел Третяков купи няколко картини от изключителни художници Худжаков и Шилдер. Дори като млад мъж Третяков поставил за цел да създаде музей, който да бъде известен в цяла Русия. В продължение на 40 години той отишъл в съня си бавно, но сигурно, без да изключва правилната посока. След установяването на силни приятелски отношения с художниците, колегите Wanderers имаха възможност да придобият най-добрите си творби. През 1856 г. мечтата на Третяков се сбъдва. 22 май, официалното откриване на музея, но за публично гледане, отвори врати само през 1881 г. Към днешна дата Галерия Третяков има над сто хиляди различни произведения на изкуството, концентрирани в архитектурния комплекс в сградата на Кримската шахта и в Лаврушинската платна. По решение на ръководителя на Руската федерация Галерия Третяков бе класирана сред най-ценните културно-исторически обекти в Руската федерация.22 мая 1892 - Д-р Вашингтон Sheffield е изобретен от една тръба за паста за зъби, докато д-р Шефилд и не можеше да си представи, че неговото изобретение ще бъде в резултат на един от най-популярните обекти на човешката дейност. И въпреки че днес тръби, пълни с различни продукти (кремове, боя, храна и т.н.), пастата за зъби е първото вещество, бутилирана в контейнери tyubikovuyu. До края на деветнадесети век за поддържане на зъбите по подходящ начин човечеството използва зъбни прахове, които са търговски налични в малки пликове хартия. Скоро прах започва да "втечняват", така зъболекар W. Sheffield объркан за да се измислят удобен опаковки за течен паста за зъби. Човекът, който представи идеята на лекаря, беше американски художник, който запази цветовете си в тръбен съд. Зъболекарят реши, че след някои трансформации такива тубули могат да се използват за съхраняване на разредена паста за зъби. Вдъхновен от идеята, лекарят сериозно се занимава с производството на паста за зъби в епруветките. Въпреки това, благодарение на ентусиазма самостоятелно заети лица зъболекар Забравих да патентова изобретението на контейнера, а година по-късно фармацевт Colgate - изобретателя на течност пастата за зъби - повери тази мисия за себе си. След известно време Колгейт се замисли да опакова всички видове кремове, мехлеми и бои в епруветки.

22 май се раждат

Уилям Стърджън (1783 - 1850 г.) - английският изобретател. Нямаше специално образование, но това обстоятелство не попречи на Стърджон да измисли динамо, а също така и да построи първия електромагнит под формата на подкова, който повдигна огромни товари от голяма маса.Павел Зарубин (1816 - 1886 gg.) - руски изобретател, самоук. Като дете, гравитацията на Зарубин практически не била обучавана. Независимо от това, майката инвестира в сина си известни познания. Павел прекарва по-голямата част от живота си в служба на Land Department. Zarubin е автор на такива изобретения като жътвар, вода асансьор, противопожарна помпа, инструменти за измерване на океанските дълбини и скорост на кораба. Много от проектите му останаха нереализирани поради липса на средства. В допълнение към тези изобретения, Zarubin се фокусира върху проблемите на въздуха и гмуркането, а също и виртуозен публицист и прозатор. Никита Богословский (1913 - 2004) - изключителен руски композитор, Народен художник на СССР. Авторът на повече от триста песни, сред които най-известните са: "Възлюбеният град", "Тъмната нощ", "Шаландас пълен с келеви" и други.

Наименование ден май, 22

Те отбелязват: Сергей, Николай, Северин, Йосиф, Василий, Кристофър, Елена, Рита, Джулия.
Share:
Comments