Хипотиреоидизъм - причини, симптоми, диагноза, лечение

HYPOTHRYOIDISM Синдромът е причинен от факта, че функцията на щитовидната жлеза е значително намалена. За първи път такава клинична картина на хипотиреоидизъм при деца е описана през 1850 г. в Карлинг, а при възрастни през 1874 г. Най-интересното е, че хипотиреоидизмът се счита за първото ендокринно заболяване, за което е използвана заместваща терапия. И за такива цели през 1891 г. Мъри предлага използването на щитовидната тъкан на животно като овца. Естествено, днес ситуацията се промени радикално.

Днес хипотиреоидизмът е заболяване, което се дължи на липсата на секреция на хормони като щитовидната жлеза. Като цяло те се различават: първични. Вторичен, третичен хипотиреоидизъм.

HYPOTHRYOIDISM - причины заболевания

И така, какви са истинските причини за болестта - хипотиреоидизъм?

По отношение на първичен хипотироидизъм, тук значително намалена продукция на хормони, може да бъде свързано с развитието на патологичния процес в щитовидната жлеза. Но в средното хипотиреоидизъм се дължи на патологичен процес на такава система като хипоталамус-хипофиза ос, той е отговорен за работата на самата жлеза. Има няколко възможности за развитие на хипотиреоидизъм в първични форми: alteratsionny - тук се развие заболяване се дължи на увреждане на тъканите на млечната жлеза, това се дължи на по-слаба имунна система, медицински интервенции, травми и така нататък. И йоден дефицит - това се случва в случай, че има недостатъчен прием на йод в организма.

Но причините за развитието на вторичен хипотиреоидизъм - заболяване на хипоталамуса или хипофизната жлеза.

HYPOTHRYOIDISM - симптомы заболевания

Обикновено симптомите на това заболяване зависят основно от неговата етиология, възрастта на пациента и от скоростта, с която се развива дефицитът на тиреоидни хормони. Най-често пациентите са доминирани от симптоми като болест - "маски". Във връзка с това се появява бледо жълтеникав оттенък, много лош израз на лицето и гледката става все едно, че е отчуждена.

В допълнение, можете да наблюдавате: потъмняване на косата, увеличена загуба. А поведението на пациентите може да е малко бавно, особено забележимо в речта, започва да се забавя и да е по-малко четливо. Основното оплакване може да бъде - сухата кожа в тялото. В този случай може да се появи депресия, сънливост и намалена умствена активност.

HYPOTHRYOIDISM - диагностика заболевания

Диагнозата на хипотиреоидизма е доказателство, че функцията на щитовидната жлеза намалява, тя се осъществява много просто. С други думи, благодарение на диагнозата, нивото на Т4 и TSH се определя, така че такива индикации могат да определят дали болестта присъства или не. Основните рискови групи за хипотиреоидизъм: диабет, различни заболявания на щитовидната жлеза, болка в гърдите, витилиго и така нататък. Диагнозата се извършва с помощта на тестове, определени от специалист.

HYPOTHRYOIDISM - лечение и профилактика

Лечението на хипотиреоидизъм може да се извърши с помощта на заместваща терапия, благодарение на левотироксина. В зависимост от възрастта. Възможностите за растеж, тегло, лечение също могат да бъдат различни. Лечението трябва да бъде предписано от специалист, след като пациентът е направил серия от тестове и ще бъде потвърдено, че болестта съществува.

Предотвратяването на хипотиреоидизма е основно в усъвършенстването на методите на интервенция на щитовидната жлеза, а основното е да се избере правилната доза антитронични лекарства. Като цяло, опитайте най-малкото знак да правите всички видове тестове, благодарение на които не само може да победите болестта, но и да предотвратите.

Share:
Comments