Какво ще стане, ако хълцате? причини и начини да се отървете

По-просто, хълцането е свиване на диафрагмата, което причинява дискомфорт не само във физическия план, но и може да постави човек в неудобно положение пред хората около него.

Именно поради тази причина трябва да знаете как да се държите, за да не навлизате в такава неприятна ситуация.

Какво да направите, ако сте хълцане: откъде идва хълцането?

Може би всеки от нас поне веднъж чул от приятел на изгубената фраза "Аз ходя по цял ден. Вероятно някой си спомня. Лицето, което дойде с тази странна предразсъдъци, едва ли би могло да бъде намерено, но хората, които искрено вярват в това, са просто огромен брой днес. Естествено, всяко съвпадение може да се случи, но вероятно не си струва да се търси връзка между тези абсолютно несвързани моменти.

Защо всъщност се случва хълцане? Всъщност всичко е съвсем просто. Нашето тяло има X чифт черепни нерви, наречен вулгарен нерв. Необходимо е да се осигури инервацията на повечето мускули на лигавицата и цялото тяло. Скитащият нерв е свързващата връзка, свързваща вътрешните органи и централната нервна система. От гръдния кош до коремната кухина към други вътрешни органи преминава през тесен отвор в диафрагмата, чиято преграда е много стеснена. Това е основната причина, поради която хората хълцат.

Ако тялото не е имало дълго време храна и човекът бързо започва да абсорбира големи парчета храна, те преминават през хранопровода и могат да наранят нервите на влагалището. Когато е натиснат, той започва да се раздразнява, което е изпълнено с нарушения на функционирането на повечето вътрешни органи. Тоест, ако нещо не е наред с вулгарния нерв, тялото започва да изпраща нервни сигнали към нервната система, активирайки нерва, който е отговорен за свиване на диафрагмата, което води до познати усещания със хълцане.

Просто казано, хълцането е резултат от дейността на диафрагмения нерв, който пулсира и води до рязко свиване. Процесът се съпровожда и от рязко припокриване на глотиса и в резултат на това чуваме звук, характерен за хълцането.

Какво да направите, ако походите: причините

В допълнение към бързото и грубо хранене, има и други причини, поради които човек може да хълца, като например:

  • приемане на голямо количество студена вода;

  • преяждане;

  • неудобна поза, поради която нервите могат да се свиват;

  • ужас (което води до остра въздишка);

  • малко бебе може да получи хълцане, ако е замръзнало.

Съществуват и по-сериозни причини за изгаряне, например отслабена нервна система, много силен стрес или нервно разпадане. В допълнение към това хълцане могат да бъдат придружени от такива неприятни последици като гадене, коремна болка и обилна слюнка. Това може да е следствие от появата при хората на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса или язвата.

Какво да правите, ако походи: методи за освобождаване

От гледна точка на медицината, премахването на хълцането не е измислено, но има много методи, с които можете да се отървете от него. Сред тях следва да се разграничат следните методи:

1) предизвикват подуправителен рефлекс с помощта на нормално натискане на пръста върху основата на езика;

2) опитайте да задържите дъха си толкова дълго, колкото е възможно;

3) наклонете тялото успоредно на пода и в това положение пийте чаша вода в малки глътки;

4) да ядете някои горчиви или кисели плодове;

5) направете смес от 2 супени лъжици. л. бира и 1 супена лъжица. л. захар и пийте;

6) вкарайте в хартиена торба;

7) разклатете пресата или натиснете надолу от пода, много често помага;

8) издърпайте върха на езика с пръсти и задръжте в това положение за 8-10 секунди;

9) помолете някой да ви гади или да ви плаши;

10) сгънете ръцете си в ключалката зад гърба си, изкачете се на върха и се наведете. Ако останете в това положение, трябва да помолите някого да ви напие с вода от чашата.

Всъщност, такъв съвет е много повече, тук са най-популярните и ефективни.

Какво да направите, ако походите: по-ефективни начини

По-долу ще има някои по-ефективни техники, които да помогнат да се отървете от хълцането. Тъй като този феномен често се проявява поради захващане на вагусния нерв от хранопровода, следните методи могат да се използват, за да се опита да се елиминира ефектът върху вулгарния нерв.

1. Можете да се опитате да се отървете от хълцането чрез метода на засягане на вулгарния нерв с помощта на специални дихателни техники. Можете да направите това: вдигнете в белите дробове максималното количество въздух и се опитайте да не дишате толкова дълго, колкото е възможно. Все още можете да вдишате въздух, да наведете главата си напред и да спрете да дишате за 15-20 секунди, след това изпуснете въздуха и незабавно да пиете повече течност. Можете също да използвате целофан кик. За да направите това, трябва да дишате малко в него, в резултат на което количеството въглероден диоксид ще се увеличи в тялото и хълцането ще спре.

2. Опитайте нещо за ядене или пиене. Ако пиете веднага твърде много течност, хълцането може да стане още по-силно. Можете бавно да пиете студена или сладка вода или да ядете нещо малко, например парче хляб. Ако не последва реакция, опитайте отново.

3. Понякога, за да спрете хълцането, е достатъчно просто да се разтегнете правилно, да държите езика или дори да разтривате очите си. Можете също така да се наведете и легнете в такава поза за известно време, понякога се случва много ефективно.

4. Преди много векове народните лечители препоръчваха да се обръсне човекът, който започна хълцане. Изглежда много странно, но в някои случаи може да бъде много ефективно. Но преди да го използвате, препоръчително е да се консултирате с експерт.

Всичко, от което се нуждаете, е да изберете най-удобния и ефективен метод от горните методи. Тук може би и всичко, което трябва да знаете, ако изведнъж "атакува" хълцането и колко бързо се отървете от този проблем.

Share:
Comments