Каква е причината за спама на настаняването: дали е опасно

Настаняването на лекарите за очи се обажда способността да виждате ясно предмети, разположени на различни разстояния от окото.

Едно нормално настаняване може да бъде само ако, ако обектива е достатъчно еластичен.

Но, за съжаление, колкото по-възрастен е човекът, толкова по-лошо е еластичността.

В младежката възраст се наблюдават най-добрите находчиви свойства.

Приблизително на 40 - 45 години активно се развива хиперпията.

Ако вярвате в статистиката, много хора на 70-годишна възраст напълно са загубили всички настаняващи свойства.

В сумрак време, настаняване, което осигурява визия със способността да се види далеч, изчезва. Това е основната причина за нощното виждане. Но каква е причината за това състояние и дали е възможно да се борим с него.

Причините за спазъм на настаняването

Сред многото причини, които засягат появата на спазми, първото място може да бъде объркано зрение поради оптични несъвършенства на окото.

За правилното изследване на обекта трябва да се подходи, укрепването на помещенията в този момент води до спазми. Това състояние може да доведе до недостатъчно осветление.

При деца с хронична интоксикация и следователно отслабен организъм често се случва неврастенен синдром. Това състояние е придружено от лош апетит, неспокоен сън, сълзи. Хроничната интоксикация води до дисбаланс между инхибиторните и дразнещи процеси.

Неблагоприятните хигиенни условия за хронична интоксикация са съпътствани от вегетативна дистония, която в крайна сметка води до създаването на благоприятни условия за появата на спазъм на настаняването. Тъй като децата, основната причина за спазми, са хроничната интоксикация на тялото.

За да се появи рефлексът на спазма за настаняване, трябва да има разфокусиране на изображението. Въпросът е, че мозъкът възприема фокусирането по специален начин, нервният импулс започва да преминава през нервите, което води до намаляване на цилиарните мускули. След това кривината на лещата намалява. Фокусът на основното изображение започва да се премества към ретината. Ако човек гледа на разстояние, фокусът ще се върне към ретината.

Има много други фактори, които оказват влияние върху развитието на спазъм на настаняването:

1. Видението има голямо натоварване. По принцип това е дълъг престой на компютъра

2. Няма строг режим на деня.

3. Столът, на който седи детето или възрастен човек, не съответства на растежа.

4. Книгата е твърде близо или далеч от очите.

5. Гърбните и гръбначните мускули са отслабени.

6. Има гърчове в гръбначния стълб.

7. Неправилно хранене.

8. Неактивен начин на живот.

Офталмолозите разграничават няколко вида спазъм на настаняването:

1. Физиологични. Този тип се получава в отговор на визуално претоварване.

2. Патологични. Има рязък спад на зрителната острота.

3. Изкуствен. Този спазъм не изисква лечение, тъй като възниква в отговор на различни капки и след известно време изчезва.

Спаз на настаняване - диагноза

За да се установи наличието на спазъм на настаняване, няма нищо сложно. В много отношения диагнозата се основава на оценката на клиничните симптоми. Въз основа на това лекарите разбират дали съществува връзка между визуалното напрежение и наличието на появяващите се симптоми.

Ако визуалният преглед не може да открие нищо, офталмолозите ще извършат следните изследвания:

1. Определете зрителната острота в момента.

2. Оценка на нивото на рефрактометрия.

3. Определение резерва аккомодации.

Спазът може да бъде доста силен и да достигне до три диоптъра. Видението за известно време губи остротата си. Ето защо лекарите наричат ​​спазъм фалшив. След възстановяване на зрението, човек вижда точно същото като преди.

В юношеството, спазмирането на настаняването се лекува лесно, но ако не се предприемат мерки, тогава въображаемата миопия ще се превърне в постоянна.

Лечение спазма аккомодации

Преди офталмолозите да Ви предпишат подходящо лечение, те внимателно ще ви прегледат, за да потвърдите точно диагнозата. Проучването включва следните дейности:

• определение рефракции;

• визометрия;

• Определяне на резервите за настаняване.

Не забравяйте, че най-малко веднъж годишно трябва да бъдете проверявани от специалист, дори ако няма причина за безпокойство.

Ако се установи спазъм на настаняването, пациентът се отнася до терапевт (педиатър), невролог, донор лекар. Тези мерки позволяват в кратко време да се определи причината за провокиращото развитие на спазми. Ако е установено поне едно отклонение от нормата, трябва да се предприемат всички мерки за елиминирането му.

За да се отстранят причините за началото, специалистите предписват употребата на капки за очи (Midratsil, Tropicamide). Процесът на лечение зависи от името на лекарството, но по правило той не е повече от месец. В повечето случаи спазмът при настаняване може да бъде премахнат. Възможно е след известно време да се върне.

За да се предотврати това, е необходимо алтернативно лечение:

1. Освободете напрежението от очите със специални упражнения.

2. Физическа активност. Тя може да бъде плуване, колоездене.

3. Масаж. Това е необходимо, защото една от фалшивите причини, които причиняват миопия, е сколиозата.

4. Приемане на комплекс от витамини, който включва лутеин.

5. Има доказан набор от очни упражнения, които помагат за предотвратяване на постоянна миопия и фалшива миопия:

6. Препоръчва се очите да се затворят и да се отворят бързо в рамките на няколко секунди. Това упражнение се повтаря до 15 пъти, няколко пъти на ден.

7. Вземете молив или писалка, бавно я доближете до очите си и след това я извадете. Очите трябва постоянно да следят обекта.

8. Завъртете очите си по посока на часовниковата стрелка няколко пъти на ден, след това обратно на часовниковата стрелка. Повторете упражнението до 5 пъти.

9. В рамките на една минута бързо мигнете очите си, а след това масаж с пръсти. За това трябва да затворите очите си.

За да предотвратите развитието на фалшива миопия, трябва да ядете възможно най-много храни с витамин С. В допълнение към това има упражнения за обучение на очите, те са както следва:

1. Прикрепете кръг към прозореца.

2. Седнете на разстояние един метър от него.

3. На свой ред фокусирайте очите си върху него, а след това върху друга тема.

Препоръчва се упражненията да се повтарят за 5 минути, 3-4 пъти седмично.

Понастоящем спазмът на настаняването може да се лекува с помощта на лазерна терапия. И колкото по-малка е възрастта на пациента, толкова по-ефективна ще бъде процедурата. Лазерният лъч действа директно върху окото, всички патологични процеси се забавят, като по този начин стимулират визуалните функции. Възможно е да възстановите 99-100% от изгледа.

Вкъщи можете също да извършвате лечение, като инструмент като очилата на Сидоренко. Спектърът на ефекта им е доста голям, тъй като те засягат не само зрението директно, но и всички съседни мускули. Благодарение на светлинните импулси, ученикът се "масажира" така, както е, и спазмата на настаняването поради това е напълно премахната. За разлика от наркотиците, очилата могат да се използват за деца на възраст от три години, тъй като те нямат абсолютно никакви странични ефекти.

Ефектът на очилата се основава на факта, че те въздействат върху всички съседни мускули на окото с помощта на вакуумно налягане. Устройството значително подобрява венозния излив, изтичането на течност вътре в окото. Кожата около очите се заглажда, всички белези се разтварят, ако има подуване, тя ще падне. Състоянието на подобрение идва след първото прилагане, спасът на настаняване, разбира се, не изчезва веднага, но става по-малко.

Въпреки многобройните качества на очилата, някои противопоказания:

• умствени и неврологични нарушения;

• онкологични неоплазми;

• отделяне на ретината;

• Бременност.

Процесът на лечение с очила е 10 процедури, всеки ден за 7-10 минути. Тогава се извършва почивка след три месеца и се повтаря.

Не много отдавна разработихме ново ултразвуково устройство, което може да спести спазъм на настаняването както за деца, така и за възрастни.

За лечение на фалшива миопия се препоръчва магнитотерапия, акупунктура и електрофореза.

Профилактика спазма аккомодации

Специалистите препоръчват да се извърши профилактика, за да се предотврати появата на спазми, както и за отстраняване на симптомите на заболяването:

1. Спазвайте режима на напрежение на очите. Ако има късогледство, трябва да оставяте очите си почивни на всеки 30 минути. Всеки щам на очната ябълка трябва да се редува с периодична почивка.

2. Спазвайте хигиената на зрението. За да направите това, трябва да изберете правилното осветление за вашия работен плот или бюро. Обикновено изкуствената светлина трябва да е равна на 300 лукса. Лампите с нажежаема жичка трябва да осигуряват поне 150 лукса. Ако сте вкъщи, достатъчно е да си купите лампа с нажежаема жичка със сила до 75 вата. Прочетете книги най-малко 33 см от очите.

3. Опитайте се да не напрягате зрението си, ако температурата на тялото е 37,4 и по-висока. Особено се отнася до децата. В зряла възраст в присъствието на треска, трябва да се откаже напълно от визуалното натоварване. Не гледайте телевизия, не седи на компютъра, не четете книги.

4. Ако е установен поне един признак на спазъм на настаняването, е необходимо да се проведе основна гимнастика. Тя включва 8 упражнения:

  • извършват хоризонтални движения с очната ябълка (отдясно-ляво);

  • вертикални движения (надолу и нагоре);

  • завъртете очната ябълка в кръг (по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка);

  • с бързи темпове, стиснете и разколете клепачите;

  • Движите диагонално движенията (притискайте очите в долния ляв ъгъл, след това погледнете нагоре.) Подобни движения се извършват в обратната посока;

  • Дръжте очите си с лице към носа. За да направите това, можете да поставите пръст на носа на носа и да го разгледате. Ако всичко се прави правилно, тогава очите трябва да се свържат;

  • мига колкото е възможно по-често;

  • направете работа на очите "от разстояние". Отидете до прозореца, внимателно погледнете най-близката точка, рязко преместете гледката си в далечината. След това обърнете отново очите си. Повторете упражненията за 5 минути.

Необходимо е да се извърши набор от развлекателни дейности, предимно физическа активност. Полезно е да посетите басейна. Опитайте се да ходите възможно най-много на открито. Ако е възможно, посетете санаториума.

Питайтесь правильно, В диетата трябва да бъде достатъчно количество кератин - ябълково вино, сушени кайсии, моркови.

За да живеем нормално, е необходимо пълноценно виждане. Ако смятате, че очите ви стават бързо уморени, много предмети на определено разстояние са слабо видими, не забравяйте да посетите офталмолог. Може би това е просто умора или може би началото на тежко заболяване. Гледайте здравето си.

Share:
Comments