Как да не пропуснете признаците на рак на пикочния мехур в

Злокачествено увреждане на лигавицата на пикочния мехур се нарича рак на пикочния мехур. Според медицинската статистика през последните 10 години честотата на този вид онкология в Русия и страните от ОНД се е увеличила четирикратно. Мъжете са в специална рискова група. Без подходяща диагноза и своевременно лечение заболяването е гарантирано, че ще доведе до смърт. Не всичко е толкова ужасно, колкото изглежда. В началните етапи заболяването се лекува успешно и се свързва с продължителността на преживяемостта. Важно е да обърнете внимание на сигналите на собствения си организъм, за да не пропускате момента.

Рак на пикочния мехур при мъжете: причини

Причините за рак на пикочния мехур при мъжете не са напълно разбрани. Основната причина е свързана с механизма на мутацията на клетките на лигавицата на пикочния мехур. Самите мутации могат да бъдат причинени от различни фактори:

• Излагане на токсични вещества. По този начин хората, работещи в отрасли, където се използват изкуствени оцветители, живак, азбест и други вредни вещества, рискуват да се разболеят с вероятност от два пъти по-висока.

• Възраст. Възрастните хора са по-склонни да развият рак на пикочния мехур. Като правило, те са хора на възраст над 55-60 години.

• Вредни навици. Един от главните врагове на човека е никотинът. Пушенето често се превръща в виновен не само за рак на белите дробове, но и за рак на пикочния мехур. Това се дължи на факта, че продуктите от метаболизма на никотина се екскретират от организма с урина. Тези токсични вещества имат канцерогенен ефект и причиняват генетични мутации.

• Бъбречна недостатъчност. Хроничните патологии на бъбреците причиняват стагнация на урината и оказват негативно влияние върху стените на пикочния мехур.

• Хроничен цистит. Подпомага постоянното възпаление на тялото. Увреждането на стените на пикочния мехур представлява хермес от хронично възпаление. Регенеративният процес може да се провали едновременно. В резултат на това - нарушаването на клетъчното деление и атипичната пролиферация на тъканите.

• Болести на простатната жлеза. Аденомът на простатата, както и бъбречното заболяване причиняват задръстване в пикочния мехур.

• Паразитни лезии.

• Инфекция с вируса на папилома. Показано е, че папиломавирус има канцерогенен ефект върху органите, включително пикочния мехур. Особено опасни са токсичните продукти на жизнената активност на този инфекциозен агент.

Медицинската наука знае, че мъжете са 2.5 пъти по-склонни да имат рак на пикочния мехур отколкото жените. Каква е причината за това, не е известна със сигурност. Предполага се, че има връзка между естеството на професионалната дейност и броя на лошите навици. В допълнение, анатомично отделящата система на човека е по-сложна и поради това стагнацията на урината е по-честа. Очевидно тези причини причиняват рак на пикочния мехур при мъжете.

Симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете

Основният проблем при откриването на рак е неспецифичните признаци на рак на пикочния мехур (особено при мъжете). Можем да говорим за пълното им отсъствие. В този случай пациентът изисква справедливо внимание, тъй като първите симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете, макар и имплицитни, ще бъдат налице.

Първите симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете включват:

• Усещане за болка в долната част на корема (в областта на супрапубицата). Интензитетът на болката може да бъде различен: от незначителния дискомфорт до непоносимите съкращения и пулсиращи болки. При уриниране се усилва дискомфортът.

• Желание за уриниране. При здравият човек, желанието за уриниране се случва 2-6 пъти на ден (с нормалното количество консумирана вода). По-голям брой показва нарушение на функционирането на пикочния мехур. Характерният знак е фалшиво желание, когато количеството на урината е очевидно недостатъчно за силата на желанието.

• Чувство за пълнота на пикочния мехур след посещение на тоалетната.

• Внезапно прекъсване на процеса на уриниране.

Всички тези признаци се откриват не само и не толкова с рак на пикочния мехур. По-често те свидетелстват за възпалителния процес в органа - цистит. Това са тревожни симптоми: веднага щом се проявят, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Това ще помогне да се спаси здравето и "удуши" болестта в пъпки.

Малко по-късно, в урината се появяват примеси от кръв (хематурия). Това е пряка индикация за незабавен достъп до болницата: хематурията показва най-малко тежка бъбречна болест или рак на пикочния мехур.

Това са първите симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете. По-късните прояви са много по-характерни: те са феномен на бъбречна недостатъчност, интензивна болка, нарушен изтичане на урина, образуване на фистули между пикочния мехур и ректума с освобождаване на съдържанието му през уретрата и т.н. На този етап от болестта е почти нелечимо, така че е толкова важно да следите състоянието си.

Диагноза на рак на пикочния мехур при мъжете

Диагнозата на рак на пикочния мехур не е особено трудна, но някои проучвания са свързани с дискомфорт. Специалист, който се занимава с проблемите на отделителната система на човек, е уролог. С него пътят започва да идентифицира проблема. В случай на доказани онкологични промени от пикочния мехур на пациента, лекарят по онкология се грижи за неговата грижа.

Изпитът започва с устен разговор с лекар. Специалистът разпитва пациента за оплаквания, тяхната природа. Въз основа на първоначалната компилирана картина, лекарят прави диагноза.

Първото проучване, необходимо за идентифициране на проблемите в пикочния мехур, е общ тест за урината. В онкологията често се наблюдава хематурия в анализа. Следва насоката на инструменталното изследване, а именно:

• Ултразвук на тазовите органи. Тя позволява не само да се разкрие туморът, неговият размер и местоположение, но и да се разбере дали е често срещано, дали има покълване в съседните органи и лимфните възли. Възможен инвазивен трансуретрален ултразвук.

• Уретроскопия. Най-информативен метод за диагностика. Тя позволява надеждно да се разкрие фактът за наличието на неоплазма и, както се казва, "без напускане на касовия апарат", да се вземе проба от туморна тъкан за биопсия. Недостатъкът на метода е, че е невъзможно да се определи степента на тумора.

• В сложни и противоречиви случаи се предписва MRI / CT сканиране със или без контраст. Това изследване е необходимо за изследване на структурата на тумора и определяне на неговия размер.

Тези изследвания са достатъчни за диагнозата.

Рак на пикочния мехур при мъжете: лечение

Практически на всеки етап от развитието на тумора методите на лечение включват три елемента: хирургия, лъчева терапия, химиотерапия.

Разликата се състои в количеството на терапията и нейната природа. Така че, в началните етапи, се практикува минимално инвазивна хирургия за изрязване на тумор. Но в този случай решението се взема от лекаря: възможно е да се извърши кавитарна операция. Задачата на хирурга е да увеличи максимално ексцизията и да премахне тумора, за да избегне релапс.

В тежки случаи това е операция, която изключва целия пикочен мехур, но за щастие в ранните етапи на такива радикални методи не може да се говори.

Ако туморът даде отдалечени метастази или метастази на лимфните възли, дъщерните неоплазми се отстраняват.

Радиационната терапия с доза от 65-70 Gy подобрява прогнозата и позволява по-ефективна борба с рака.

В комбинация, тези методи дават отлични резултати при лечението на рак на пикочния мехур при мъжете. Резултатите са свързани с по-дълги периоди от 5 и 10 години оцеляване. Трябва да се отбележи. 5-годишната и 10-годишната преживяемост не означава, че пациентът ще живее толкова много. Става въпрос за релапс (т.е. 5 и 10 години без рецидив, съответно). След тези термини пациентът се счита условно възстановен.

Рак на пикочния мехур при мъжете: превенция

За да се предотврати рак на пикочния мехур при мъжете, превенцията трябва да бъде на първо място. Важно е да изключите следните фактори:

• Пушенето. Според една и съща статистика, по-голямата част от пациентите (почти 95%) - пушат.

• Работа по вредно химическо производство. Ако това не е възможно, често е необходимо да се вземат превантивни прегледи.

Също така е важно да се лекуват своевременно възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

Ракът на пикочния мехур е опасно заболяване: в напреднал стадий той води до смърт на пациента. За да предотвратите това, трябва редовно да посещавате уролог за профилактични прегледи и да наблюдавате внимателно сигналите на тялото си.

Share:
Comments