Излишъкът от сладки не подхранва, а разрушава мозъка

Вестникът на болестта на Алцхаймер публикува резултатите от няколко проучвания, които показват, че излишните сладкиши имат отрицателно въздействие не само върху вашата фигура, но и върху мозъка.

Преди това винаги се смятало, че захарта "подхранва" мозъка. Независимо от това, задълбочените проучвания показват, че при голяма консумация на захар и продукти, съдържащи захар, има загуба на способност да се обработва, използва и усвоява. Този механизъм е подобен на ситуацията при преработката на захар, което се случва при хора с диабет тип 2.

Хората, които са на възраст над 70 години, когато консумират въглехидрати над нормата, 4 пъти рискуват да развият психични разстройства. Тези хора, които предпочитат консумацията на протеини и мастни храни, почти нямат шанс да развият такива болести.

Беше разкрито, че субектите, които консумират повече въглехидрати в менюто си, са били 1,5 пъти по-склонни да изпитват намалени умствени способности. Умереното количество консумация на захар не е ужасно, но неговата прекомерна излишък в организма води до умерено когнитивно увреждане.

Изследването е проведено в клиниката "Майо" под ръководството на изследователя Росбад Роберс, който описва резултатите, подчертавайки значението на правилно балансирана диета, тъй като всяка от съставките на вашата диета играе важна роля в жизнената дейност на тялото ви.

Share:
Comments