Кислица - лечебни свойства и приложение в медицината

Oxalis - общо описание

Кислица - представител на едно или многогодишно тревисти, по-рядко храстови растения, принадлежи към киселото семейство. Сред огромното разнообразие от видове в природата съществуват киселини с най-различни форми и характеристики. Повечето екземпляри имат листа от три или четири листа, понякога има пет или дори девет листа, засадени на дълги резници. Те имат характерен кисел вкус, поради високата концентрация на оксалова киселина в растението.

Малки, но привлекателни цветя също имат голямо разнообразие, понякога причудливи форми и цветове. Единственото нещо, което повечето видове съчетава, е наличието на правилните цветя, кисел вкус и способността да се сгъват листата с механично дразнене, директна слънчева светлина, през нощта, преди дъжд.

Кислица - видове и места на растеж

Родът е съсредоточил в себе си около 800 вида, отглеждани предимно в Латинска и Южна Америка, Африка. На територията на бившия СССР има 6 разновидности на късове, повечето са хибриди.

В гъстите иглолистни гори на Русия има общо кисело зеле, което популярно се нарича зеле. Тя може да се разпознае от единични бели цветя с необичайно пурпурно веничество и детелински листа. Някои сортове, например, грудкови кисели краставички се култивират, за да произвеждат годни за консумация клубени.

Декоративните видове се отглеждат в стайни условия. Така че триъгълната килица, донесена от Бразилия, има елегантни лилави листа с форма на пеперуда и е високо ценена от цветарите. Голяма популярност придоби и братовчед Деп, чиято местна земя е Мексико. Копирането в помещенията е много непретенциозно, но любезно. Въпреки това, производителите на цветя трябва да помнят, че пряката слънчева светлина може да унищожи растение.

И накрая, най-често срещаният каракулен киселинен каракс, растящ в Европа, Южна Африка и Австралия, се нарежда сред плевелите. Веднъж уреден на цветно легло или на тревата, тя никога няма да ги напусне.

Кислица - лечебни свойства

Kislitsa vulgaris, подобно на други видове, принадлежи към слабо отровни растения, най-често се използва за медицински и хранителни цели. От нея се приготвят салати, супи се приготвят, приготвят се напитки от широколистния сок. Кислица е цялостен комплекс от полезни вещества, органични киселини. Съдържа голямо количество витамин С, който помага за борба с настинка, увеличава имунния отговор и укрепва организма като цяло.

В народната медицина се използва като антихелминоидно, противовъзпалително, холеретично, лечебно зарастване, диуретик. В допълнение, обикновеното кисело вещество нормализира метаболитните процеси, намалява киселинността, елиминира диария, подобрява апетита, облекчава лошия дъх и утолява жаждата. Заводът също така има силен антитоксичен ефект и неутрализира тежките съединения на живака и арсена в организма.

Кислица - лечебни форми

Като лечебна суровина се използват листата и тревата на обикновената кисела. Растението произвежда най-голяма концентрация на хранителни вещества през периода май-юни, така че тези месеци са най-благоприятни за прибиране на реколтата. Цели или леко смлени части се сушат на въздух под сенници или в специални сушилни при температура от четиридесет градуса. Съхранявайте готовите суровини в дървен или картонен контейнер за една година.

Кислица - рецепти за народна медицина

Бульон за изплакване с ангина и премахване на проблеми с стомашно-чревния тракт: 2 супени лъжици сух билков екстракт от киселинно добавяне се добавят към 200 ml чиста вода, поставят се в огън, довеждат до кипене, след което бульонът трябва да бъде върху чинията за 10 минути. оригиналния обем с помощта на вряла вода. Използвайте три пъти на ден за половин чаша с храна. С такова отвара е добре да се измият рани и синини.

Тинктура за компреси и изплаквания: 50 гр. листа се изсипва бутилка (500 мл) водка, настояват на сухо и тъмно място в продължение на десет дни, стиснете и разтрийте в засегнатите области на кожата. Когато стоматитът се разрежда с вода и се изплаква устата кухина на всеки 2-4 часа.

Сокът от надземните части с мед (1: 1) е препоръчително да се използва при диария и възпалителни процеси, вземи на масата. лъжица няколко пъти на ден.

Кислица — противопоказания

- подагрозен артрит - бъбречна и чернодробна недостатъчност - склонност към гърчове - нарушения на коагулацията на кръвта - цироза.

Преди да използвате лекарства на основата на киселина, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар и да проверите състоянието на бъбреците. Следвайте стриктна дозировка, неадекватното и неконтролирано лечение води до увреждане на бъбреците.

Коментари

Регина 04.22.2016 И първото нещо, което ми хрумна, че прочетох тази статия, е, че не бях в гората преди много време ... Тази година е необходимо да тръгваме. Да, треви от всякакъв вид, за да вземете лечебни, и просто да се отпуснете и душа и тяло. И зад кастицата е необходимо в края на краищата в тайгата? Тамара 04.22.2016 Е, аз лично, или нещо толкова специално за това, което човечето не чуваше, затова аз и тази информация е достатъчна за лесна изненада. Както и да е, в това диво ягодоплодни има вещества, полезни за тялото. Да, и тя лекува много добре. Ивана 04/22/2016 Да, аз също, беше за кисело куче с по-добро мнение))) Може би, разбира се, тя е - по-добре. Тъй като не всички имоти са били проучени още, или просто не всички са написани. Това не е за нищо, че нашите стари хора похвалиха къщата. Така че, в края на краищата, това е полезно. Галя 04/22/2016 Нямах представа, че има декоративни видове кисела киселина, които могат да се отглеждат директно в къщата. Има много противопоказания за нея и ползите - малко написани напротив. Аз някак си свикнах да мисля, че киселинността е пряко склад за витамини. Светлана 04/22/2016 Уау, ти! Какви са нейните листа, тогава! Не, видях коня, ядох я и дори я събрах. Но, ето, аз не помня някои от тези чудесни листа, вероятно не обърна внимание. За какво в киллица има много полезни вещества, може би всеки знае.
Share:
Comments