Иновативен начин за лечение на рак на гърдата

Изследователите установяват, че сред жените, които са преживели рак на гърдата, приблизително 60% имат специфичен протеин в организма, който им осигурява оцеляване. Подобно предположение е направено на основание, че нито химиотерапия, нито облъчване са необходими за лечение на това заболяване.

Експерти смятат, че този факт може значително да промени лечението на рака на гърдата. Сега милиони жени, които са диагностицирани с този тип онкология, могат да направят без химиотерапия, която въпреки голямата си ефективност има редица странични ефекти. Така нареченият "протеин за оцеляване" помага да се получи информация дали пациентът ще се нуждае само от една операция или ако се нуждае от по-нататъшно лечение.

При жена, която има голямо количество от този протеин, туморът като правило е леко агресивен, интервалът между пристъпите е доста голям и смъртността за петте години от момента на откриване на тумора е най-малката. Този протеин, според проучвания, се предлага в 60% от жените.

Според професор Греъм Бал, един от авторите на това изследване, сценарият за развитие на рак на гърдата е непредсказуем и само този протеин е в състояние да предвиди преживяемостта на пациента.

Важна роля на това откритие е и фактът, че тя дава възможност да се предскаже дали една жена ще има достатъчно лечение под формата на проста операция. По този начин огромен брой жени ще бъдат защитени от достатъчно агресивна постоперативна намеса.

Проучването още веднъж подчертава, че за разработването на режим на лечение за рак на гърдата трябва да се отчита индивидуалният статус на пациента всеки път. Този подход, според експертите, е един от важните фактори за развитието на онкологията.

Share:
Comments