Гент - лечебни свойства и приложение в медицината

Тинтява - общо описание

Семейството Горечкавка от семейство Горечкавкови е представено от многогодишни и едногодишни треви и половин храсти с къси стъбла и единични или малки цветя - синьо, синьо, рядко жълто или бяло. Разцветът на различни видове червеи се среща в различни моменти. Плодът на това растение е кутия с малки семена. Големи културни видове от тинтява (повече от 90) се използват за украсяване на цветни градини и градини, а много видове се използват в народната медицина.

Гент - видове и места на растеж

Родът Gorechavka е представен от повече от 500 вида, които растат по целия свят, но най-вече в умерената зона на Северното полукълбо, особено в алпийските и субалпийските ливади. За медицински цели най-често се използва жълто от тинтява. Заместителят с пълна стойност обаче се смята за горчив момент. Също така в народната медицина често се използват обикновени тинтява, или синьо-тинтява (сини ловци). Други видове, използвани като лекарствени суровини, са тиквенец, тигрово брадати, широколистна тинтява, студена тинтява, студено тинтява. Най-малко ценни от медицинска гледна точка са герданът verst и gentian cross-leafed.

Гент - лечебни свойства

Подготовка gentian, използвани за стимулиране на апетита, стимулира секрецията на храносмилателните жлези, те също имат противовъзпалителни и антисептични ефекти. Те са в състояние да подобрят жлъчната секреция и образуването на жлъчката, да подобрят сърдечните контракции.

Показания за употребата им са храносмилателни нарушения, които се характеризират с липса на апетит и ахиле (абнормен стомашен сок), както и анемия и диатеза (scrofula). Бульони и инфузии от коренови главини се предписват като обща възстановителна за пациенти, които са подложени на рехабилитация след тежки заболявания.

Традиционната медицина отдавна е използвала тинтява, за да укрепи жизнеността, стимулирането на черния дроб и жлъчния мехур, лечението на скорбута, артрита, болестите на далака, жълтеница, катастрофа на стомаха, метеоризъм и запек.

Гентиан - лекарствени форми

Като лечебна суровина се използват корените на растението. В природни условия те се изкопават през пролетта или есента не по-рано от достигане на четиригодишна възраст, на плантации - петата-шестата година от живота. След като почистете корените от земята, те се отрязват от стъблата и бързо се измиват със студена вода, нарязват на парчета с дължина до 15 см, след което се сушат за кратко време. Ако изсушите дългите коренови корени, те губят лечебните си свойства. Съхранявайте готовите суровини в хладни и сухи помещения за максимум 5 години.

Гентиан - рецепти

За да подобрите апетита, вземете отвара от корените на тинтява, за приготвянето на които 1 супена лъжица. л. сухи суровини, изсипете 250 мл вода, гответе за около 10 минути. Вземете 20 гр. преди да ядете. За лечение на подагра, ревматизъм и артрит, подгответе отвара за приготвянето на които 3 ч. Л. сухи суровини излейте 700 ml вода и заври около 15 минути, след което след 2 часа вземете половин чаша преди хранене. Не се препоръчва бульон за готвене за бъдеща употреба, тъй като е лошо съхранен.

За лечение на белодробна туберкулоза, малария, липса на апетит, бавно храносмилане, персистиращо киселини в стомаха, запек и други стомашни заболявания се прилага тинктура, за чието получаване 50 g. билки за една седмица настояват за 500 мл водка. Вземете тинктура от 30 капки, разредени в 6 супени лъжици. лъжици вода.

За лечение на изпотяване на краката, се приготвя отвара за вана за крака, като се вари 5 супени лъжици. л. смес от коренова корен (1 част) и дъбова кора (3 части). Трябва да правите такива бани всеки ден, преди да си легнете.

Прахообразна тинтява, смесена с прах от цветя от лайка, поръсена с гнойни рани.

Горечавка - противопоказания

Смята се, че без страх от странични ефекти, можете да вземете капки от тинтява (тинктура) в количество от 35 капки. Хората, които страдат от високо кръвно налягане обаче, имат стомашна язва и язва на червата, а бременните жени не трябва да приемат тинтява.

При някои хора горчивината може да предизвика алергична реакция под формата на главоболие, затова не се препоръчва да се приемат лечебни растения с горчив вкус, включително и препарати от тинтява.

Коментари

Ема 04/19/2016 Отглеждане и аз имам такива цветя, това е просто как да се определи дали е полезен клас или не? В края на краищата е писано, че не всички ползи се отнасят до всички сортове. И просто не се чувствам като да пия толкова много. Необходимо е да разгледаме по-подробно описанието на тези цветове. Алла 19.04.2016 И в градината ни расте точно същото! Вярно е, че не знаех какво са били наричани. Не забравяйте да направите тинктура на това растение. Татко често има киселини и той страда от това. Таблетките вече не са пили. Надявам се за тази трева. Ника 04/04/2016 Майка ми поставя такива цветя в детската градина. Те изглеждат толкова красиви, ако все още засаждат много, но добавят малко червени цветя. Не знаех за лечебните свойства на тинтява и майка ми. Ще й кажа със сигурност, че нещо ще дойде по-удобно. Валентина 04/04/2016 Това би означавало поне едно око на тези алпийски ливади! Те казват толкова много за тях, пишат толкова много. И в рекламата алпийската поляна е просто красива. Така че аз искам да лежа там на тревата, сред тинтява, например))) Слава 04.04.2016 Какви красиви цветя! О, ако бяхме израснали. Като цяло винаги мисля, че имаме точно това, от което се нуждаем. Ние можем да правим без "gentian", защото в нашите открити пространства има много други лечебни билки и растения.
Share:
Comments