Фолиева киселина: полза и вреда, тялото се нуждае от витамин

Витамините са необходими, за да може тялото ни да балансира метаболитните процеси, да нормализира функциите на ендокринната и имунната система. Фолиевата киселина е водоразтворим витамин В9, който участва в развитието на кръвоносната система и помага за укрепването на тялото.

Необходимостта на тялото от фолиева киселина

От 30-те години на миналия век насам беше проведено внимателно изследване на лечебните свойства на този витамин, когато специалистите забелязаха, че дрожденият екстракт помага да се справи с анемията при бременни жени. Фолиевата киселина в чиста форма се научила да получава от спанак листа и след това синтезирала химически през 1945 г.

Витамин B9 навлиза в човешкото тяло на мястото на продуктите или се синтезира в чревната микрофлора. Храните, които са най-богати на витамин B9:

- мая,

- зелен (спанак),

- зеленчуци (броколи, карфиол),

- орехи, лешници, бадеми,

- бобови растения (грах, боб, леща),

- черен дроб (животински или рибен черен дроб),

- ферментирали млечни продукти,

- зърнени продукти от пълнозърнесто брашно.

Фолиевата киселина е необходима за подновяване на клетъчната структура, поради което е необходимо да се осигури достатъчен прием на витамин В9 по време на периода на бързо развитие на организма, особено на етапа на вътрематочната формация и в детството. В процеса на репликация на ДНК (с подновяване на молекулите на дезоксирибонуклеиновата киселина) е включена фолиевата киселина. Неправилният ДНК синтез причинява риска от развитие на тумори и тумори.

Липсата на фолиева киселина в тялото се случва по няколко причини:

- вследствие на авитаминоза и недохранване;

- с заболявания на стомашно-чревния тракт и неправилен метаболизъм;

- на фона на хормонални нарушения (включително свързани с възрастта);

- след инфекциозно възпаление и използване на антибиотици;

- от лоши навици (консумация на алкохол, пушене).

За да се определи недостига на фолиева киселина, тестовете са предписани, за тази цел кръвта се взема от вената на празен стомах. Симптоми, които показват липса на витамин В9:

- понижено ниво на хемоглобин в кръвните тестове;

- бледа кожа, тъмни кръгове под очите;

- намаляване на мускулната маса поради неправилно храносмилане на протеиновите храни;

- загуба на коса и крехки, слоести нокти;

- чести възпаления, невралгични болки;

- загуба на внимание и умора;

- постоянна умора и раздразнителност;

- необработено депресивно състояние;

- Безсъние, промяна в обичайния ритъм на съня.

Полезни свойства на фолиевата киселина

По този начин е възможно да се разграничат най-полезните свойства на фолиевата киселина за човешкото тяло:

- има нормален синтез на протеини и нуклеинови киселини, което позволява поддържането на всички системи и органи в работен ред;

- подобрява контрактилитета на миокарда (сърдечния мускул), нормализира кръвния поток;

- нервната система се засилва, лицето реагира адекватно на това, което се случва без нервни разбивания;

- под влиянието на фолиева активирана секреция на хормона серотонин или "хормон на радостта", чиято липса води до депресивно състояние;

- показателите за цялата ендокринна система се подобряват, особено при жените, възстановяват се репродуктивните функции.

Витамин B9 често се предписва като част от цялостна терапия за онези жени, които се опитват да забременеят, или като част от програма за лечение на безплодие. Проведените изследвания потвърждават, че фолиевата киселина нормализира менструалния цикъл, повишава плодовитостта (способността да забременее) и позволява да носи детето без болезнени последици. Освен това препаратите с витамин В9 се разпределят и към двата партньора, за да нормализират функциите на репродуктивната система.

Много често фолиевата киселина се нарича "красота витамин", тъй като спира признаците на остеопороза, поддържа мускулите еластичен и еластичен. Благоприятният ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите помага да се справите с пилинг и акне. Редовното и своевременно използване на лекарствата с фолиева киселина позволява на жената да поддържа свеж, цъфтящ външен вид и избутва началото на менопаузата.

Използване на лекарства с фолиева киселина

Най-често витамин B9 се използва в комбинация с витамини B6 и B12 или като част от витамин-минерални комплекси за различни възрасти. Бионалични свойства на фолиевата киселина, съдържащи се в използваната храна, около половин пъти по-различна от синтетичния аналог. Това означава, че вместо 1 μg витамин В9, 0,6 μg синтетични витамини от тази група могат да се приемат в състава на различни продукти.

Световната здравна организация препоръчва за здравословен начин на живот такова количество фолати в зависимост от възрастта:

0-12 месеца - 50 mcg / ден;

1-3 години - 70 mcg / ден;

4-6 години - 100 мкг / ден;

6-10 години - 150 мкг / ден;

над 10 години - 200 мкг / ден.

При определени обстоятелства трябва да увеличите дозировката: бременни и кърмещи жени с 200 mcg. Мъже да подобрят качеството на спермата и подвижността на спермата в концепцията на детето при 100-200 mcg. На всички категории пациенти се предписват лекарства с фолиева киселина при стрес и повишен психо-физичен стрес, по време на рехабилитация след травма и заболяване.

Основните показания за употребата на фолиева киселина:

- авитаминоза, липса на фолиева киселина (в резултат на недохранване и нарушен метаболизъм, след антиепилептични лекарства);

- анемия, дължаща се на дефицит на витамин В9;

- гастроентерит и нарушено храносмилане.

Противопоказанията са свързани с такива фактори:

- алергия към препарати от фолиева киселина;

- чувствителност към допълнителни компоненти, съдържащи се в таблетките;

- патология на протеините, които носят глюкоза;

- Захарна и изомалтозна недостатъчност;

- фруктоза или непоносимост към фруктоза.

При свръхдоза на лекарството не се наблюдават токсични ефекти, но трябва временно да се преустанови употребата на фолиева киселина, така че да не се нарушава функцията на стомашно-чревния тракт и централната нервна система. При децата симптомите на предозиране се проявяват под формата на диария, храносмилателни нарушения, повишена възбудимост, неспокоен сън.

Последици от липсата на витамин В9

Липсата на фолиева киселина причинява мегалобластна анемия при възрастни, при които процесът на узряване на еритроцитите се забавя, мегалобластите започват да преобладават в костния мозък. По-късно лицето е нарушено от нервни рефлекси, издръжливостта и работоспособността намалява, аритмия, ангина и оток.

Особено важно е достатъчният прием на фолиева киселина по време на бременността, за да се намали вероятността от развитие на различни дефекти в плода: хидроцефалия, церебрална херния, спина бифида, сърдечни дефекти и съдово-циркулаторна система. За да възстановите витамин В9 в организма, трябва да използвате определени продукти или витамин-минерални комплекси с фолиева киселина.

Share:
Comments