Cotoneaster - лечебни свойства и приложение в медицината

Cotoneaster - общо описание

Cotoneaster (Cotoneáster) - широколистна или вечнозелена, бавно развиваща се не бодлив храст, по-рядко малко дърво от семейство Роузи. Листовете не са големи, прости, цели, яйцевидни, редовни, през лятото са тъмнозелени на цвят, през есента - блестящ зачервяване. Цветята са бели или розови под формата на малки украшения, единични или в пискюли.

Плодът под формата на фалшива каменна кост наподобява малка червена или черна ябълка с 2-5 кокала. Тя е запазена на клоните до есента. Необходимо е да запомните, че това растение е фундаментално различно от една подобна на него дръжка, затова плодовете може да не са годни за консумация.

Cotoneaster - виды и места произрастания

Cotoneaster представлен более чем 40 видами, произрастающими на территории Евразии и Северной Африки. Это морозоустойчивое и засухоустойчивое растение малотребовательно к плодородности почвы, влажности и освещению. Размножение происходит посредством семян или вегетативным способом. Наиболее распространены такие разновидности кизильника: цельнокрайний, обыкновенный, пузырчатый, многоцветковый, кистецветный, розовый, одноцветковый, прижатый, Генри, Франше, блестящий.

Это растение является светолюбивым мезофитом, в культуре распространено повсеместно — от Западных регионов до Северного Китая, на Кавказе, в Средней Азии, в основном по склонам гор и в светлых лиственных лесах. В Восточной Сибири в диком виде растет группами или одиночно, предпочитает заросли кустарников. Cotoneaster черноплодный высаживается в городских условиях в декоративных целях, в качестве плотных живых изгородей. Декоративные свойства кустарника в живых изгородях усиливаются после созревания плодов, привлекающих различных птиц.

Cotoneaster - лечебные свойства

Това растение рядко се използва в храни, но неговите лечебни свойства се използват в домашната аптека за лечение на редица заболявания: остър и хроничен гастрит, гастроентерит, диария, неврастения, треска, жълтеница, подуване, нервни нарушения, стрес. Заболявания на черния дроб приемни отвари и настойки Cotoneaster е задължително. При лечението на епилепсия, плодовете на котонастера се дават на деца и възрастни. Сред кожни заболявания, това растение се използва при лечение на екзема и краста. В тибетската медицина се използва широко свойства на Арония растителни видове, за да спре кървава диария. В допълнение, плодът cotoneaster се използва като антисептик.

Cotoneaster - лекарственные формы

В домашната терапия се използват клоните и цветовете на растението, които се събират по време на периода на цъфтене, както и плодове, кори и бъбреци. Жътва само зрели в края на летните плодове, издънки и цветя - в периода на цъфтеж през пролетта. Листата на храста съдържат флавоноиди и витамин С, гликозид, семена съдържат циановодородна киселина, в плодовете - кумарини, аскорбинова киселина. Смолата на растението се използва за лечение на краста и екзема.

Cotoneaster — рецепты

Тинктура за лечение на хроничен гастрит, гастроентерит: 1 супена лъжица от натрошени филизи и листа, настояват 1,5-2 часа в 200 ml вряща вода, инфузия на котонастър филтър. Пийте 1/4 чаша няколко пъти на ден. Същата инфузия може да се използва и за диария.

- Най-често ястие плодове Cotoneaster се използват при приготвянето на чаени напитки, компоти, вина и тинктури. Диетичните свойства на плода могат да се използват при приготвянето на продукти - пастили, сладкиши и меденица за пациентите.

Cotoneaster - противопоказания

Противопоказания за употребата на състави от годни за консумация cotoneaster не се разкрива, е необходимо само да се обърне внимание на възможността за индивидуална непоносимост. Културата не е напълно разбрана, някои растителни видове имат отровни свойства.

Коментари

Виктория 04/22/2016 Така че не съм го разбрал, да бъда честен, където ядливият храст, където лечебната и обратното ... Но заради факта, че котонестерът е необходим за лечение на черния дроб - разбрах го)) Сега ще отида в аптеката, опитайте фармацевта)) Аз наистина искам да бъда здрав. Yanochka 04/22/2016 Бях убеден в моя опит за ефективността на лечението на чернодробни заболявания с помощта на този храст - cotoneaster. От един месец отпих отвара от него, а черният ми започна да се чувства страхотно. Най-малко - болката спря. Антонина 04/22/2016 Имам болен черен дроб, вече много години. Но по някаква причина никога и никога не съм говорил за този храстовидник. Защо, чудя се? Особено, тъй като се пише за пряката необходимост от използването му при заболявания на черния дроб. Мадам 04.22.2016 Сега не знам дали котонестерът расте или не. Но във всеки случай я прилагайте сами, но не си заслужава. Ето защо няма какво да се притеснявате. Макар че се използва при приготвянето на храна, но специалистите я използват. Валерия 04/22/2016 И! Така че cotoneaster и cornelian, това са различни растения се оказва. Помислих си, но се съмнявах)) Така че той не по принцип ... И определено няма да направя това, особено след като прочетох, че все още не е бил напълно изучен.
Share:
Comments