Пулпит - причини, симптоми, диагноза, лечение

пулпит наречено възпаление на свободна фиброзна съединителна тъкан на целулозата, което се развива под въздействието на увреждащ микробен фактор. Клиничните прояви на пулпит се определят от продължителността на заболяването, устойчивостта на тялото на пациента и много други фактори. В зависимост от тях възпалението на целулозата е разделено на остри и хронични.

На свой ред, и за остър пулпит, и хроничен се характеризира с разделение в различни форми. По този начин, остър пулпит е представен от такива форми: целулозна хиперемия, серозен ограничен пулпит, серозен дифузен пулпит, гноен травматичен пулпит. Хроничният пулпит, от своя страна, е фиброзен, гангренен, хипертрофичен (пролиферативен).

Пулпит - причини

Най-често пулпитът се проявява поради действието на микробите и техните токсини, проникващи в пулпата от кариесната кухина на зъба. Причиняващият агент на пулпит е, като правило, стрептокок, но в неговата роля могат да действат и стафилококи и лактобацили. Обикновено заболяването започва чрез заразяване на площите, които са близо до кариесната кухина, и след това се проникват по-дълбоко в кореновата пулпа.

В допълнение, причината за пулпит може да бъде травма на зъба под формата на фрактура на короната, фрактура на зъба, както и температура или химичен фактор (ефектът на киселина, алкали и т.н.).

Симптоми на пулпит

Пулпитът се проявява спонтанно пароксизмално зъбобол, което обикновено се проявява под въздействието на механични, химични и температурни стимули.

Пульпит - диагностика

Диагнозата на пулпит се състои в изследване и изследване на стените и дъното на кариесната кухина. Ако получената информация е недостатъчна, се предписва рентгенов лъч.

Ако пулпитът е остър, тогава пробиването на дъното на зъба е много болезнена процедура. С помощта на температурни сонди, особено в студа, се определя явна реакция.

Диференциалната диагноза на пулпит се провежда, за да се отделят симптомите на пулпит от други заболявания, които имат сходни признаци: периодонтит, синузит и белодробна гангрена.

Пульпит - лечение и профилактика

За лечение на пулпит използвайте:

- консервативен (биологичен) метод, който позволява да се запази жизнеспособността на целулозата; той е ефективен при обратими възпалителни процеси в целулоза, травматичен пулпит, както и при случайно отваряне на зъбната кухина, - хирургически метод, когато се отстранява възпалената маса и каналът на зъбния корен се пълни с пълнежен материал.

Основният етап от лечението на пулпит е покритието на дъното на кухината с лечебна паста, която има противовъзпалителен ефект и способността да подобрява обновяването на тъканите. След това кухината се затваря с временно запълване и след няколко дни, ако пациентът няма оплаквания, те запълват зъб.

Понякога, когато пулпитът е целесъобразен и дори необходим, за пациента е необходима предварителна болнична помощ. Когато е осигурено, е полезно да се помни, че при фокален и остър общ пулпит болката може да бъде намалена с помощта на топлина и с остър гноен пулпит - със студ.

За да се намали болката при пулпит, преди да се направи преглед от лекар, е необходимо да се отстранят остатъците от кариесната кухина на засегнатия зъб, да се вкарва памучна топка, която може да бъде импрегнирана с камфор, ацетилсалицилова киселина, аналгин или други лекарства с анестетичен ефект.

Тези действия могат да бъдат допълнени с поглъщане на аналгетици като аналгин, амидопирин, пироминал и т.н. Тези действия обаче трябва да се разглеждат само като помощ за пациента преди лекаря да бъде прегледан и да се помни, че при пулпит е задължително да се получи лечение от зъболекар ,

Превантивното поддържане на пулпит се състои преди всичко в правилната и правилна грижа за устната кухина и своевременното лечение на кариес.

Share:
Comments