Чувството на ръцете е причината. по каква причина има

Неприятната изтръпване на ръцете и последващите трепвания - почти всеки от нас изпитва усещане. Някой го усети след дълъг сън, други - след дълго време в една позиция. Това не бива да причинява страх, ако се случи само понякога и чувствителността в ръцете бързо се връща. Ако изтръпването на ръцете е прекалено често или не може да бъде отстранено - необходимо е специализирано консултиране, това може да бъде опасно.

Чувството на ръцете причинява

Изтръпването на ръцете може да възникне спонтанно или да се развие постепенно, увеличавайки се всеки път и натрупвайки допълнителни симптоми. Сред най-честите причини за това явление са следните:

1. Остеохондроза

Компресирането на кръвоносните съдове и нервните корени в това заболяване нарушава кръвообращението. Загубата на чувствителност на ръцете е причинена от цервикалния тип болест, а скованост се наблюдава още на първия етап. Космените растеж, които се появяват на второ място, само изострят проблема. В началото на заболяването се характеризира със скованост само на пръстите, самата ръка става безсилна и губи способността за нормална компресия. За да се отървете от сковаността на ръцете, е необходимо да възстановите нормалното кръвообращение.

2. Синдром на карпалния тунел (СКМ)

Карпаловидният (карпаловиден) канал преминава от предмишницата към ръката, съдържа средната нервна и флексорна сухожилия. Първият признак на заболяването е сковаността на пръстите - палецът, индексът, средата и половината от пръстена на пръстена "се подчиняват" на средния нерв. Различните причини, които причиняват намаляване на лумена на канала и компресиране на нерва, предизвикват появата на НКМ. С развитието на заболяването, сковаността се разпространява до цялата ръка, а болката се развива по медианния нерв. Безпокойството на ръцете лишава пациента от спокоен сън - той почиства четките през цялата нощ, за да се отърве от неприятното усещане. С прогресирането на заболяването мускулът на палеца постепенно се атрофира, което прави невъзможно да се вземе нещо или да се държи пациентът с ръка. Заболяването е предмет на компютърни геймъри, активни игла-knitters, музиканти и шофьори, draftsmen и художници.

3. Болестта на Рейно

Болестта се характеризира с патологично разрушаване на артериолите (малки артерии). Разположени в пръстите на крайниците, те са спазмодични, предизвиквайки усещане за студ и изтръпване. Спазмът, който продължава няколко минути и дори часове, причинява промяна в цвета на кожата - от бледо до цианотично. Болката се среща рядко, но почти винаги се наблюдават скованост, изтръпване и изгаряне. Особено продължителни спазми, често повтарящи се, могат да доведат до необратими промени в кожата и появата на рани. Най-податливи на болестта представители на красивата половина на човечеството - хладните бели пръсти могат да бъдат резултат от постоянно миене на съдове със студена вода или пренебрегване на носенето на ръкавици през зимата.

4. Неприятна поза по време на сън

Измамата на ръцете, свързана с неудобното положение на съня по време на сън, е доста разпространена. По правило неприятното усещане преминава скоро след пробуждането. За това е достатъчно да преместите ръката си, като възстановите нормалното кръвообращение. Ако положителният ефект не бъде постигнат, трябва да се консултирате с лекар.

Интересен факт! Много експерти са много запознати с "симптома на сватбената нощ". Главата на любимия на рамото на избрания от него човек може да наруши кръвообращението му и да доведе до изтръпване на ръката. Ситуацията се влошава от приемането на алкохол, което намалява прага на чувствителността, а двойката спи в това положение от дълго време. В някои случаи не е възможно да се възстанови функционирането на нервите.

Измама на лявата ръка

Понякога изтръпване на ръцете се появява само от едната страна, което за лекаря е важно доказателство за диагнозата. Ако лявата ръка е изтръпнала през цялото време, тя може да бъде симптом на следните заболявания:

- Исхемична болест на сърцето - изтръпването на лявата ръка е причинено от една от формите на нейното проявление - ангина пекторис. Чувствителността, заедно с неприятните усещания в гръдния кош, се губят в рамото, предмишницата и ръката. Направете малък тест - ако има изтръпване след физическо натоварване и напълно изчезва в покой, най-вероятно това е симптом на ангина пекторис.

- инфаркт на миокарда - понякога скованост на лявата ръка е първият знак за страховито състояние. При сърдечен удар, сковаността се съпровожда от болка, не изчезва в покой и не се отстранява от нитроглицерин, за разлика от ангина пекторис.

- удар - изтръпването на лявата ръка в този случай сигнализира за поражение на дясното полукълбо на мозъка. Придружаващите симптоми са комбинация от нарушение на функцията на левия и на лявата ръка, проблеми с говора и зрението. При микро-удари признаците не са толкова изявени и могат да изчезнат след приемането на медикаменти. Въпреки това, опасността остава, следователно, с горните прояви, е необходимо да информираме лекаря за тях.

- Атеросклероза - стесняване на артериите, които доставят кръв на лявата ръка, води до импотентност и изтръпване на лявата ръка. Потвърждаващият фактор за наличието на заболяване е засилването на симптомите в положение, в което ръката е в повдигнато състояние.

В допълнение, вкочаняването на лявата ръка, както и изтръпването на дясната ръка, могат да причинят:

- остеохондроза;

- Носете тежко раница или чанта на едно рамо;

- близки дрехи;

- продължително действие, изискващо наличие на ръце в повдигнато състояние;

- възпаление на брахиалния нерв;

- работа на компютъра;

- дефицит витамина В12.

Лечението на сковаността на лявата ръка трябва да се извършва само в болница. Не пренебрегвайте назначенията на лекар, последиците могат да бъдат много жалко.

Измама на дясната ръка

В допълнение към общите причини, изтръпване на дясната ръка може да бъде причинено от развитието на множествена склероза, предсъзнателно състояние, нараняване на раменете. Неприятните усещания в съня могат да сигнализират за ненормална работа на вътрешните органи, задръстванията и следите, последствията от пневмония и наличието на маточни фибромии. Неотложната консултация с лекар ще спомогне за надеждното идентифициране на причината и ще предприеме необходимите мерки.

Измама на ръцете - диагноза

Дори и да са изчезнали неприятните признаци на нарушения на кръвообращението и изтръпване на ръцете, е абсолютно необходимо да се свържете с лекар. Съвременните методи на изследване могат ефективно да диагностицират заболяване, което причинява изтръпване в ръцете. На първо място, лекарят потвърждава или отхвърля наличието на остеохондроза, като най-честата причина. Рентгенографски и ядрено-магнитен резонанс се определи точно присъствието на костни образувания, намаляване на шийката на междупрешленните дискове, а понякога и утаяване ядра диск или херния наличност.

Неврологът назначава изследване на мозъка, функционирането на нервната система, състоянието на съдовете. Обикновено се извършва ултразвук за тази цел, се извършва рееенцефалография и томография, се извършва кръвен тест за холестерол. Заедно с изследването и събирането на анамнезата, резултатите от изследването дават възможност за правилно диагностициране. Не съществува един метод за премахване на изтръпването на ръцете, на първо място терапията трябва да е насочена към премахване на причините, които са я причинили.

Измама на ръцете - лечение

В зависимост от диагнозата лекарят предписва сложно лечение. Най-често, заедно с лекарства, се прилагат:

- Физиотерапия - Електрофореза, лазер, микровълнова, ултразвук. Процедурите помагат да се активира периферното кръвообращение, да се подобри храненето на тъканите в областта на сковаността на ръцете, да се повлияе патологията на лекарствата, да се даде биостимулиращ ефект;

- Лечебна гимнастика - специални упражнения помагат да се развият ставите и мускулите, да се укрепят. В резултат на физическата активност, трофичната тъкан значително се подобрява;

- Ръчно влияние - помага за отстраняване на възпалителни синдроми, подобрява кръвообращението, облекчава спазмите;

- Рефлексотерапия (акупунктура) - възстановява дейността на нервната система и подобрява инервацията на крайниците.

Измама на ръцете - лечение народными средствами

В случай, че изтръпването на ръцете не е свързано със сериозни заболявания, ще помогнете да се отървете от него, което ще помогне за простите съвети и тайни на традиционната медицина:

- умерена физическа активност под формата на сутрешни упражнения, дълги разходки подобряват кръвообращението. С изтръпнали ръце едно просто упражнение помага - легнете на дивана, вдигнете ръцете си и ги разтърсете активно. След кратка почивка, натиснете челюстите, можете да го направите във всяко удобно време;

- отлична контрабандна баня, ръцете ви трябва да посещават всеки от корабите пет пъти;

- Потопете ръцете си в басейна с гореща вода, колкото е възможно по-трудно, натиснете всеки пръст на дъното й;

- чаша обикновена топла вода, пиян сутрин на празен стомах, перфектно укрепва съдовете;

- Те казват, че една вълнена нишка, вързана на китката, помага да се отърве от честата скованост на ръцете.

- Вземете един килограм целина и магданоз, добавете два лимона и 250 грама мед. Използвайки миксер или месомелачка, направете хомогенна смес и сутрин ядете 2-3 супени лъжици от лекарства, тествани по време на празен стомах;

- компреси от топла каша от тиква премахва изтръпването на ръцете и подобрява кръвообращението;

- По-възрастните хора се отърват от изтръпване в ръцете на смачкана яйчна черупка. Чаена лъжичка прах се добавя към храната или просто се измива с чаша топла вода;

- Измама със силна болка облекчава компреси и тави от следната смес: 2 литра мляко, 1 литър вода, 600 грама сол и 50 грама мед. Загрейте до 60 градуса. Необходимо е да се направят 15 процедури;

- 1/3 чаша ленено семе изсипете един литър вода и се заври. На най-малкия огън се накисва сместа в продължение на два часа. Настоявайте и напрегнете. Получената "целувка" е достатъчна за 5 дни, за да яде преди хранене сутрин и вечер на една трета чаша, курс - две седмици. След три месеца повторете лечението.

Измама на ръцете - превенция

Намалените ръце никога не ви притесняваха с не толкова удобните си прояви, че трябва да се грижи за вашето здраве и да не позволявате рискови фактори:

- Облечете се в атмосферните условия, не пренебрегвайте ръкавиците в мрачно и мразовидно време;

- откажете от пушенето и алкохола - с изключение на проблемите, те няма да ви дадат нищо. Трябва да се въздържате от прекалено остри и солени храни, да разнообразявате менюто със зеленчуци и плодове;

- ако сте фен на компютърни игри или професия, свързана с продължително седене и неудобно положение на тялото - правете редовни почивки, използвайте ги за прости упражнения;

- повече разходка, почивка, ангажиране в достъпни спортове.

Не оставяйте без надзор сковаността на ръцете и ако има допълнителни тежки симптоми, незабавно се обадете за линейка.

Share:
Comments