Бързо лечение на изкълчването в дома. симптомите на

Навяхването е едно от най-честите наранявания в света. Това заболяване засяга не само спортистите, гимнастичките, хореографите, но и хората, които са минимално свързани с физически стрес. Но как да избегнете тази неприятна травма и какво да направите, ако проблемът вече е възникнал?

Основна информация за разтягане на връзките

Под разтягане на сухожилията се разбира травма, при която има леко увреждане на лигаментните влакна. Често, връзките на ставите на крайниците страдат: една ръка, един блясък, един крак, рамо. Такова заболяване може да изпревари представител на всяка възраст и пол, който води активен начин на живот.

Лечението на навяхването е доста дълго, тъй като отнема около един месец средно. Пълният период на рехабилитация може да продължи до два месеца.

Често срещани причини за навяхване

Стратегията за лечение, на първо място, зависи от произхода на проблема. Навяхвания са движението на ставата, което далеч надхвърля физическите му възможности. Следните причини могат да доведат до този резултат:

- Физическа активност

- Носенето на неудобни обувки

- Времеви фактори (лед, сняг)

- остеоартрит

- Тежка физическа работа

- Условия на живот

- Затлъстяване

- Инфекциозни и вирусни заболявания

- Сплескване

- Фрактури

- Вродени патологии

Повечето от горепосочените причини за изкълчване могат да бъдат избегнати чрез правилно разпределяне на натоварването и коригиране на съпътстващите заболявания.

Симптоми и признаци на изкълчване

Колкото по-рано човек вижда травмата, толкова по-скоро ще получи лечение. Важно е редовно да обръщате внимание на Вашето състояние, особено с активен начин на живот. Някои прояви на човешкото тяло могат да сигнализират за изкълчване, но кои?

Първо, трябва да обмислите разтягане на връзките по отношение на травматологията, да изследвате етапите на развитие на травмата и симптомите, присъщи на всяка степен. Има три степени на изкълчване:

1. На първата степен има забележим оток, без изобщо да има кръвотечение. Човек може да функционира като увредена част от тялото, но е доста ограничен и се усещат болезнени усещания.

2. Втората степен се характеризира с появата на доста тежък оток и кръвоизлив. Трудно е човек да се движи самостоятелно, има много болка. От гледна точка на медицината, връзката на връзките се извършва на няколко места наведнъж.

3. На трета степен връзката е напълно разкъсана. Травмата е придружена от остра болка, силно подуване, множествени кръвоизливи. Функционирането на увредената част на тялото е напълно ограничено, преобладават силни болки.

В допълнение към горните характеристики, характерни за всеки от трите етапа на изкълчване, има общи симптоми, които ще помогнат да се направи по-точна картина на нараняването:

- Болка

- Зачервяване

- Мръсници

- Оток

- Изтръпване в областта на травмата

- Изтръпване в областта на нараняването

- Ограничено движение

- Кръв на ставата

- Устреми

- Повишена телесна температура

Познавайки симптомите на навяхвания, можете да ускорите процеса на първа помощ и да улесните по-нататъшното лечение.

Първа помощ с навяхване

Качеството на първа помощ, което ще бъде предоставено в тази или тази ситуация, зависи от успеха и продължителността на по-нататъшното лечение. Освен това правилно организираните действия, насочени към оказване на първа помощ, могат значително да облекчат състоянието на пострадалото лице. Така че, нека да разгледаме алгоритъма на действията за първа помощ за навяхвания:

1. Пълна почивка

Непосредствено след получаването на нараняването, пострадалото лице трябва да бъде положено или поставено на място, където външното въздействие е изключено. Строго забранено докосване, усещане, усукване, т.е. извършване на всички възможни действия за проверка на функционалността на повредената става. Мини диагностиката ще се проведе от лекар по травма или парамедик, за да помогне, без да навреди на здравето на човека.

2. Закрепване на ставата

След почивка е необходимо да се наложи на пациента превръзка под налягане - еластична превръзка, като по този начин се фиксира повредената става. Разбира се, такава травма често се случва, когато изобщо не я очаквате. Ето защо, еластичната превръзка лесно може да бъде заменена с шал, обикновена превръзка, кърпа. Основната задача на този етап е да се фиксира ставата и да се изключи възможността за повтарящи се повреди.

3. Охлаждане

Мерките за охлаждане на повредената зона ще помогнат за намаляване на кръвообращението и облекчаване на отока. В идеалния случай, да се прилага лед, но ако това не е възможно, тогава студена вода, сняг, замразена храна ще направи. Такива компреси трябва да се прилагат към отока за 15 минути всеки един до два часа.

4. Изтичане на кръв

За да се облекчи състоянието на жертвата, е необходимо да се организира изтичането на кръв. За да намалите притока на кръв, леко повдигнете увредената част на тялото над нивото на тялото. За тази цел можете да поставите възглавница, сгънати неща и всичко, което може да се навие под краката или ръцете на човек.

5. Обезболивание

Преди да получите квалифицирана медицинска помощ, състоянието на жертвата може да бъде значително облекчено от всяко лекарство за болка. Разбира се, необходимо е да се изясни травматизираният човек за толерантността на лекарството, което се оказа "под ръка".

Усложнения, дължащи се на навяхвания: защо трябва да видя лекар?

Лечението на навяхвания трябва да се дава на лекар по травма, който ще избере индивидуален курс и метод на лечение за жертвата и ще установи срока на рехабилитационния период.

Саморегулирането на такава травма е изпълнено с появата на усложнения. Най-малко болката в областта на увреждането може да се прояви в хронична форма.

Какво не може да се направи с навяхвания?

Има нещо, което помага, но е възможно някои действия да навредят сериозно на здравето на човека. Какво категорично не може да се направи с опъване на лигаментите?

- За да нагреете засегнатата зона

Коляното, което страда от навяхвания, не трябва да се загрява за първите 3-5 дни след раждането. Необходимо е да се избягват горещи вани, топлоносители, топли компреси. Неспазването на това правило може да предизвика гнойно възпаление.

- Упражнение

Упражнявайки физически стрес по време на лечението на изкълчването, човек се излага на нова опасност - пълно разкъсване на връзките. За да се избегне такъв тъжен изход, по време на периода на лечение, трябва напълно да се изключи тежката физическа работа, спорт, хореография, гимнастика. Също така, не трябва да правите походи, експедиции, дълги разходки.

- Масажирайте пострадалия район

Масажирането и триенето на увредената става може да доведе до обилна кръвотечение и увеличена болка. За да избегнете сериозни усложнения, трябва да се откажете от тези манипулации по време на лечението.

- Пиене на алкохол

Алкохолът разширява кръвоносните съдове и това е факт. При разтягане на връзките е по-добре да не се предизвиква прекомерен кръвоизлив и ускоряване на кръвния поток, тъй като това не само ще влоши състоянието на пациента, но може да доведе до някои усложнения.

Как да се избегне разтягане на връзките?

За да не се срещне с травма или болест "лице в лице", може да се следват елементарните правила за предотвратяване на определено заболяване. Протягането на изкълчване не е изключение. Лекари-травматолози изучаваха тази травма, начините на нейния произход и събраха редица препоръки за предотвратяване появата на навяхвания:

- Да наблюдава физическата активност според индивидуалните характеристики

- Изключете бягането с тежест в ръцете

- Ограничете дългите разходки, дългите експедиции

- Да се ​​проверява редовно от лекар, ако има заболявания, свързани със ставите и двигателния апарат

- Изберете специални обувки за спортни дейности

- Внимателно ходи по петите

Следвайки всички горепосочени препоръки, можете да предоставите първа помощ на лице, което е страдало от навяхвания. Важно е да се отбележи, че лечението на такива наранявания трябва да се даде на лекар по травма, който не само ще извърши качествена диагностика, но и ще избере индивидуален метод на лечение.

Share:
Comments