Ами ако устните са подути отвътре навън? защо не можете да

Подутата устна не само е грозна, а и предотвратява разговорите и яденето. Малко поражение от вътрешната страна на устните може да бъде знак за различни сериозни патологии.

Усещане за устни отвътре - вероятни причини и симптоми

Устните могат да набъбват по различен начин. Например, неговият обем може да се увеличи напълно и ще се види отвън. Друга възможност е, че подуването може да има ограничен обем, но пречи дори на повече от еднообразно увеличаване на устните.

Отокът на устната отвътре се проявява с нарушение на дикцията, болезненост и дискомфорт по време на разговор. По време на хранене е възможно да захапе засегнатата област, понякога доста силна и да доведе до нараняване. Чувствителността на устните може да бъде нарушена. Ако отокът е силен, то е забележимо отвън - лицето на пациента е изкривено.

Има няколко причини, поради които това се случва, всеки от които ще бъде обсъден по-подробно:

- възпалителен оток;

- алергичен оток;

- травматичен оток;

- Провеждане на различни медицински интервенции.

Провокиране на увеличение на подуването може да бъде хипотермия, пикантна храна, дразнители. Емоционалното състояние също играе роля - действието на основните причини е много по-силно на фона на стреса, неврозите, потиснатите държави.

Инфекциозни болести

Инфекцията прониква през лигавиците чрез наранявания или от съседни органи със зъбни заболявания или когато устните на лигавицата влизат в контакт с замърсени предмети или ръце. Комбинацията от тези фактори почти гарантира, че причинява подуване на устните отвътре.

Симптомите на това състояние - изразен оток и болезненост, нарушение на чувствителността, локално повишаване на температурата. Може да има общо неразположение, чувство на топлина по лицето, леко изтръпване. Подобна лезия често се комбинира със стоматит, кариозни зъби, гингивит и акне.

Инфекциозният процес на устните на лигавицата е опасен, защото може лесно да се разпространи в други тъкани на лицето, както и да причини проникване на инфекция през кръвта в мембраните на мозъка (особено в горната устна). Съдовата мрежа на главата е богата на анастомози, което го прави много уязвим за бактерии и вируси.

алергия

За да предизвика алергична реакция на лицето може да бъде въздействието на няколко фактора. Те могат да бъдат ухапвания от насекоми, контакт с храна или инхалаторни алергени, дразнещи вещества. Също така, обриви и отоци, подобни на симптомите до алергични, често придружават нервни заболявания, стрес, невродермит.

Ухапване от насекоми

При ухапване на кожата или лигавицата човек винаги получава дразнители, съдържащи се в слюнката или отровата на насекоми. Ето защо, ухапването винаги е придружено от сърбеж, локален оток и зачервяване. На вътрешната повърхност на устните, тези явления придобиват подчертан характер поради особеностите на структурата на подкожната мастна тъкан - на лицето е свободно и лигавицата на вътрешната страна на устната е достатъчно тънка. Като правило отокът в тези случаи е асиметричен, той е ясно видим отвън, очевидно нарушава дикцията.

Дразненето от ухапване може да се комбинира със свръхчувствителност, а след това отокът се разпространява бързо, може да заема голяма част от лицето, да причини животозастрашаващи реакции.

Алергени в храната и въздуха

Този начин на доставяне на алергени често води до факта, че устните се набъбват отвътре. Какво да направя в този случай? Преди всичко е необходимо да идентифицирате алергените и да спрете контакт с тях. За хората с алергии е важно да знаете какви вещества причиняват алергична реакция и да избягвате контакт с тях.

Характеристики на симптоматиката - нарушение на чувствителността на лицето, болезненост с докосване, изразен оток. Възможно влошаване на здравето, появата на обриви по лицето и други части на тялото.

Нейродермит и атопический дерматит

Тези заболявания не са свързани с алергии, но са сходни с тях при проявления. Те се характеризират с остри появата на обрив и оток в няколко области на тялото. Провокиращият фактор може да бъде стрес, преумора или хипотермия. Характерна симптоматика - изразен оток, тежка асиметрия на лицето, тежко сърбеж на лицето и тялото.

Травма

Всяка травма на кожата или лигавицата предизвиква локална възпалителна реакция. Ако микроорганизмите не са включени в него, възпалението е асептично. Възпалението е естествена реакция към увреждането, което е необходимо за започване на процеса на регенерация на тъканите.

Особеността на този възпалителен процес е, че той преминава достатъчно бързо. Причините за асептично възпаление, в резултат на травма, могат да задържат пиърсинг, случайно ухапване на устните от вътрешната страна, подуване на лицето. Ако осигурите засегнатата зона с мир и чистота, тогава такъв възпалителен процес не е от голяма опасност.

По време на нараняване може да се въведе инфекция в лигавицата. Най-често това се случва при случайно нараняване. Също така това може да се случи, ако пиърсингът се извърши неправилно на устната кухина, ако се нарушат процедурните правила или грижата за повредата. В същото време се наблюдава рязко увеличаване на болезнеността, има гнойно изхвърляне, очевидни признаци на възпалителен процес на бактериална природа.

Медицински интервенции

Какво да направите, ако устните се подуят отвътре в резултат на медицинска намеса, лекарят може да предупреди лекаря по време на процедурата. В някои случаи това явление е нормално. Например, след анестезия в продължение на няколко часа, усещане за изтръпване и подуване продължава. В този случай устната може наистина да се надуе и да се увеличи по размер. Дикцията става неясна, когато дъвчеш, устните са ухапани отвътре. Ето защо пациентът след лечението се препоръчва да се въздържа от ядене, докато не се премине упойка.

В други случаи, изтръпване и оток на устните може да са признак на увреждане на лигавиците, съдовете или нервите по време на манипулиране с неправилния лекар. В този случай, изтръпване трае дълго време, не спира за няколко часа. Ако подуването и изтръпването на устните не преминават през деня и има допълнителни симптоми, например вкус на кръв в устата, нежност, има леки наранявания при изследване, необходимо е да се види лекар възможно най-скоро.

Най-честите манипулации, при които настъпват увреждания на лигавиците - извличане на зъбите, зъболечение, пълнене на корени, монтаж на носещи конструкции за фрактура на челюстта, протезиране и имплантиране на зъбите. Когато се извършват, лекарят трябва да съблюдава специални грижи и е важно пациентът да не отвлича вниманието на специалиста и да изпълнява препоръките си.

Диагностика и лечение

За да установите причините, поради които устните са подути отвътре, трябва да посетите лекар. Специалистът ще започне да идентифицира причините за подробна история, която ще покаже травма, зъбна манипулация, алергични реакции или ухапване от насекоми. Също така, вероятно ще бъдат разкрити незабавно провокиращи фактори. Също така е важно внимателно изследване, което ще разкрие причините и съпътстващите симптоми.

Допълнителното лечение зависи от причината за заболяването. Ако има признаци на инфекциозен възпалителен процес или ако има травма, която се получава при очевидно нестерилни условия, е необходим курс от антибиотици в хапчето. С алергични реакции и ухапвания от насекоми - антихистамини под формата на таблетки или гелове. Също така е важно да се премахнат допълнителни провокиращи фактори.

Също така, лекарят ще Ви препоръча какво да направите, за да облекчите състоянието, ако устните са подути отвътре. За да направите това, можете да използвате местните лекарства с успокояващ и противовъзпалителен ефект. Необходимо е да изплакнете устата с локални антисептици - хлорофилиптит, мирамицин. Възможно е да се каутира възпаленото място с фуратилин, водороден пероксид. Добър ефект се дава с мехлемите с дексаметазон и лидокаин - те намаляват тежестта на синдрома на болката и възпалението.

По време на лечението трябва да следвате диета. Засегнатата област трябва да бъде пощадена, не позволявайте контакт с дразнещи вещества - пикантни подправки, много сол, топла и студена храна. При очевидни признаци на възпалителен процес, сладостта трябва да бъде ограничена, тъй като те са място за размножаване на бактерии.

Share:
Comments