Как да преодолеем психологическата зависимост от храната?

Подчертава, нервни разбивания, неразумни сълзи - списък на психологическите проблеми, които възникват в резултат на емоционалното и физическото претоварване, което ни придружава в ежедневието.

И едно от най-поразителните последици от такова претоварване може да се нарече психологическа зависимост от храната. Този проблем често възниква от фона на недоволство в собствения живот, повишено безпокойство, трудна ситуация на работа.

Защо се случва това и как да се отървете от зависимостта от храната?

Не случайно експертите наричат ​​този проблем "пристрастяването към храната", като по този начин донякъде го приравняват към зависимостта от наркотици. Механизмът на почти всички зависимости е същият - мозъкът на "наркоманите" развива вещества, човекът, който не може да се откаже от повишената доза, е почти неспособен да направи това.

Човек, притиснат от "счупване", физически или емоционален дискомфорт, има тенденция да получи част от вкусно ястие, под влиянието на което мозъкът произвежда вещество, което причинява краткотрайно чувство за еуфория и щастие. Поради емоционалната нестабилност жените са много по-податливи на хранителни зависимости от мъжете.

Много е трудно хората с подобни проблеми да се борят с преяждане, с наднормено тегло, защото чувстват липсата на любимата си храна не само като нормален глад, но и като силен емоционален шок, а диетите могат да предизвикат агресия, апатия, загуба на интерес към живота и Дълбоко депресиране.

Храна за "наркомани" е не само начин за попълване на енергийните резерви, но и дрога, нещо като лек за "иззети" проблеми.

Разграничаване на обикновената любов за вкусна храна от психологическата зависимост от храната може да бъде доста лесно. Хората, които са пристрастени към храната, зависят не само от храната, не са способни на открит и истински поглед върху ситуацията и пренебрегват редица съпътстващи и много сериозни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания.

Хората, зависещи от храната, могат да поемат огромни количества храна и при висока скорост те не могат самостоятелно да хванат момента, когато настъпи физиологично насищане, и да продължат да ядат дори когато стомахът е много претъпкан. Те не могат да се откажат от вкусното - храната компенсира неуспехите по време на работа, в секс, личен живот, дефекти в външния вид, каквото и да било. Психологическата зависимост от храна по правило е проява на живот, лишена от положителни емоции, интересни събития и конструктивна комуникация. Колкото повече човек яде, толкова по-дълбоко той задвижва проблема, чрез който изпитва стрес.

Как да се отървете от зависимостта от храната сами?

  1. Откровено казано, независимото преодоляване на хранителната зависимост е дълъг и много труден процес. И може да започне само с истинско осъзнаване на съществуването на проблем, приемането му. Основното нещо е да се разбере, че истинската нужда от зависим човек не е в храната, а в удоволствието, което храната доставя! И се опитайте да се насладите на други начини - чрез комуникация, движение, секс, пътуване - има много други начини, които могат да направят един човек щастлив!
  2. Втората фаза на преодоляването на пристрастяването е да се опитаме да отклоним вниманието от "вкусните" мисли, да ги преминем към по-положителни, към модата, която ще стане достъпна след намаляване на теглото, на мъжете, които скоро ще започнат да показват повишено внимание.
  3. Опасността, която се крие във втория етап, е неизбежно нарушение. Навикът не се отказва незабавно от позициите си, трябва да се формира нов начин на живот, да работи върху него, да го обича. Би било грешно да смятаме разбивката за провал - погледнете неуспехите, както и временните трудности, неприятни, но преодолими! Чувството за вина може да предизвика нов кръг на "заглушаване", но съзнателното приемане на разбивка, като малка деморация по пътя към победата - е правилно и положително!

Но ако всички опити за преодоляване на зависимостта в крайна сметка са се провалили, не забравяйте да потърсите помощ от специалисти. По принцип съвременните центрове за отслабване провеждат консултации с участието на психолог и диетолог, който ви позволява да разберете напълно вътрешните проблеми и да определите подходящ рехабилитационен курс и подходяща диета!

Share:
Comments