Alder - лекарствени свойства и приложение в медицината

Алер - общо описание

елша - Ниско дърво или храст с овойна корона от семейство бреза. Може да достигне височина от 5 до 15 метра. Млади клонове с течно поглъщане, лепкави. Багажникът е покрит със сива гладка кора. Листата са яйцевидно закръглени, плътно отклоняващи се от двете страни, меки зъби. Цветята, събрани в обеците са от един и същи пол. Женските цветя са овални, къси, в групи от 3-8, а мъжки - сесилни, дълги, 3-5. Плодовете (едносеместни ядки) се събират в продълговати подутини. Цъфтежа на елха се среща през март - април. Оросите узряват през есента.

елша - виды и места произрастания

Общо 47 вида елша, в Русия има 12 от тях. Най-често срещани в Западна Сибир, европейската част и Кавказ. Най-често имаме черни (лепкави) и сиви елша. Тя предпочита изцедени почви по бреговете на езерата и речните долини.

елша - лечебные свойства

Котвата, листата и костите имат стягащи свойства, се използват за лечение на възпалителни процеси в устната кухина и за изплакване на гърлото. Листата се считат за прекрасен диафоретик за настинки. Също така, те се използват прясно или под формата на отвара за измиване, компреси при лечението на абсцеси и рани.

елша эффективно помогает при геморрое, аллергии, стоматитах и кровоточивости дёсен, дизентерии, туберкулёзе лёгких, болях в желудке, ревматизме, подагре, ревматоидном артрите, зудящих сыпях, золотухе, дерматитах и ожогах.

Самата Алер ​​се е доказала в лечението на конюнктивит, венерически заболявания, кървене, възпалено гърло и треска, детска диатеза и екзема.

Има данни за успешното прилагане на листата на елша за боядисване и елша при лечението на рак. Също така, той се използва широко за диария, колит и ентероколит, дизентерия, като средство за заздравяване на рани.

елша - лекарственные формы

За медицински цели използвайте подутини (плодове), кора и листа от елша. Културите се събират през есента и зимата, а през пролетта кората и листата. Не може да се събира падаща култура. Суровините се сушат на открито. Отвара от шишарки и кората се използва като хемостатичен агент, инфузия и тинктура на копулация - стягащо. Също така, от отварата на листата на шишарки и кори, англите правят вани, местни и общи.

елша — рецепты

Отвара от елхични конуси с хроничен ентерит, гастроентерит: 50 гр. суровините излея един литър вода, кипене, защита и изтичане. Приемане: в стека. половин час преди хранене 3 дни / ден.

Отвара от събирането на билки за същите диагнози: приемайте равномерно корените на горящата коприва, коренищата на пипала и конусите на ельо. 50 гр. сместа смесете с един литър вода, настоявайте половин ден, след това кипете в продължение на 10 минути и филтрирайте. Рецепция: горещо на стека. 4 рубли на ден преди хранене.

Бульон от елхови шишарки в случай на хроничен колит: 4 g. Суровината се изсипва чаша вода, доведе до възпаление, малко настояват и напрежение. Рецепция: една четвърт от стека. 3-4 рубли на ден.

Тинктура на шишарки от елша в случай на хроничен колит: 1 част от суровия материал се пълни с пет части 40% алкохол. Рецепция: 30 капки 3 r / ден.

Събиране на стомаха с ентерит, гастрит: суха корена на алпийската змия, смесена със съживяването на елша в съотношение 1: 2. Таблица. лъжица от тази смес за изливане на стек. вода, доведе до възпаление и настояват за половин час, напрежение. Рецепция: за една четвърт чаша 4 r / ден.

Събиране за спастичен колит: вземете масата. хижи. черни листа от черна елша, цветя от лайка, плодове от кимион, корени от алтаични лечебни растения, плодове от копър, билки от жълт кантарион, листа от хълмове и плодове от храмове, цветя от пясъчен плаж, Сложете тази смес с 2 чаши. вода, доведена до кипене и оставена във водна баня за около 15 минути. Охлажда се и изтича. Приемане: 1/2 или 1/3 от стека. 4 рубли на ден преди хранене.

елша — противопоказания

Алер е строго забранено да се прилага при бременни жени, по време на лактацията и алергии.

Коментари

Катя 05.05.2016 Харесва ми това дърво, тези лепкави листа, малки удари. Веднъж изпих отвара от елша, ми се даде питие в селото, дойдох там на гости и се разхладих. Вечерта пиеше отвара, а сутринта - нямаше никакви признаци на студено ляво. Aldine Press 05/02/2016 Знам със сигурност, че бульонът от елша помага с различни кожни заболявания. И обривът минава и раните, някои рани. И с настинки те пият елша, всичко върви по-бързо. Да, много хора знаят за това дърво като добро, лечебно средство. Валентина 05/02/2016 Е, ако елми и рак помага, тогава няма какво да се каже. Всъщност много ценно дърво. Спомням си, че брат ми пие отвара от елхови шишарки, не знам какво, според мен, от колит. Изглежда, че му е помогнал, той не споменава за колити в продължение на много години. Оля 05/02/2016 N-да ... Странно е, че ябълката помага с алергии и не може да се приема от алергични хора. Е, хайде. Списъкът на тези рани, с които елце успешно се справя, е просто огромен. Честно казано, ако не сте бременна, тогава можете спокойно да я изпиете - от нещо, което ви помага. Таня 05/02/2016 За елхата, неговите лечебни свойства, баба ми ми казваше. Особено за факта, че можете и трябва да го отделите с отвара, ако кървене. И аз винаги страдах от това, изплакнах и всичко минаваше с мен. Но не го правех редовно, но когато "натисна"
Share:
Comments