Adnexitis - причини, симптоми, диагноза, лечение

Аднексит - възпаление на матката, като фалопиевите тръби, сухожилията, яйчниците. Има два вида адхезити: хронични и остри. Острата форма на адтектит може да бъде усложнена от образуването на сраствания. Срастванията са оформени в таза между матката, тръба, яйчниците, пикочния мехур, червата бримки и жлеза. Проникването на инфекция в яйчника води до образуването на гнойни кухини. Хроничният adnexitis понякога води до извънматочна бременност, както и до безплодие. Системно обостряне на хронични форми аднексит доведе до сексуални разстройства, като болезнено сношение, както и намалено либидо.

Причините за Adnexitis

Основната причина за това заболяване е инфекция, причинена от стрептококи, стафилококи, гонококи, хламидии, ентерококи и др. Инфекцията по правило прониква в яйчниците и фалопиевите тръби от матката, влагалището или възпалените органи на коремната кухина, например, с апендицит. Също така, инфекцията може да проникне през кръвта. С проникването на инфекцията в лумена на маточната тръба възниква възпаление (салпингит), в половината от случаите на яйчниците, също се заразява лигаментният апарат на фалопиевата тръба.

Adnexitis - симптоми и диагноза

Първите симптоми на адтектит - болка в долната част на корема и повишаване на температурата до 38-40 градуса, гадене, студени тръпки, гнойно изпускане на гениталния тракт, дисурия (нарушение на уринирането). Понякога симптомите на остра форма на адщитит не се проявяват, всичко зависи от имунитета и причинителя. Симптомите на хроничния апнексит могат да се характеризират като болка, болка в долната част на корема.

Болката се усилва след хипотермия, по време на менструация, стрес. Има нарушение на менструалния цикъл, което се проявява при появата на продължително кървене (меномерорагия). Може да удължи менструалния цикъл до 40 дни. Хроничната форма на адтектит се характеризира с продължителен курс, с прояви на екзацербации, причинени от повторна инфекция, отслабване на имунитета.

Болестта се диагностицира, когато се изследва от гинеколог, ултразвуково изследване на маточните придатъци, тестове на кръв и урина, намазка на цервикалния канал и вагината. Най-информативната форма на диагноза може да се счита за лапароскопия и пункция на маточните придатъци. Струва си да се отбележи сложността на диагнозата хроничен апнексит, предвид факта, че периодичната болка в областта на таза се появява при редица други заболявания.

Аднексит - лечение и профилактика

Като свидетелство за остър адхезит, трябва да се отбележи пастелният режим. При силно изразена симптоматика се прилагат анестетици, антимикробни препарати от групата на флуорохинолите, антибиотици с широко действие, десенсибилизиращи и противовъзпалителни средства. При отстраняване на остри възпалителни прояви на заболяването, биостимулатори, физиотерапия, по-специално: ултразвук, вибромасаж, електрофореза.

При хронично приложение се използва физиотерапия, плюс балнеолечение - озоцерит, калолечение, гинекологичен масаж, вагинални вани. Ако възникне възбуда, е необходимо да се идентифицира патогенът и да се определи чувствителността към антибактериални средства. В зависимост от доминиращите прояви на хроничната форма на адтектит се използват десенсибилизиращи, аналгетични, противовъзпалителни средства.

Като профилактика на адтексита е необходимо да се променят ежедневните бельо, изработени от естествени тъкани. Не позволявайте разтвор на сапун да навлезе във влагалището по време на процедурите за вода. Избягвайте прекомерно охлаждане и претоварване.

Share:
Comments