Аденом на простатата - причини, симптоми, диагноза, лечение

В тази статия бих искал да говоря за много често срещана болест, за която вероятно съм чувал всеки човек аденом на простатата! Неговото име идва от гръцката дума Аден-желязо, тъй като има структурата на жлезистата начална тъкан. По друг начин се нарича аденом на простатата.

Тя представлява доброкачествена простатна хиперплазия, която се съпровожда от образуването на малък възел в тъканта на тази жлеза, която постоянно увеличава нейния размер. В допълнение, нодулите могат да бъдат няколко парчета.

Постоянното увеличаване на това води до факта, че уретрният канал, преминаващ през простатната жлеза, е изтласкан и вследствие на това има трудно уриниране. Тази доброкачествена хиперплазия няма злокачествен ход и не се простира до други органи. Простатната аденома е най-честата болест при мъжете. Трябва да се отбележи, че след 50 години всеки втори член на по-силния пол е диагностициран с аденом, а броят на пациентите се увеличава с възрастта.

Аденом - причини

За съжаление, причините за развитието на тази болест остават неясни. Някои експерти смятат, че това са принудителни признаци и промени в мъжката менопауза, но тази теория все още не е доказана. Има мнение, че промяната в съотношението на мъжките и женските полови хормони, които настъпват с възрастта, водят до появата на аденом, както и че при възрастните хора простатата е по-чувствителна към тези хормони.

Има наследствено предразположение, така че ако има случаи на тази болест в семейството, тогава рискът от развитие на аденома е много по-висок от този на другите. Също така се отбелязва, че това е по-често срещано при мъжете от негроидната и европейската раса, отколкото в азиатците, както и в тези, които имат "заседнала работа".

Много от тях ще бъдат изненадани, но специалистите в тази област не са открили връзка между появата на аденома на простатата и консумацията на алкохол, тютюнопушенето, каквито и да било съпътстващи заболявания и също така и предишния сексуален живот на този пациент.

Аденом - симптоми

Както бе споменато, наличието на простатна аденома винаги има отрицателен ефект върху процеса на уриниране. Всички симптоми на това заболяване са разделени на симптоми на изпразване и пълнене. Симптомите на изпразване включват: слаб поток от урина; интермитентен процес на уриниране; усещане за непълно изпразване на пикочния мехур; затруднено започване на уриниране; необходимостта от силно напрежение в мускулите на коремната област при започване на уринирането; Капка в края на уринирането.

Има няколко симптома на пълнене. Това са: задължителната, че е - спешна или задължителен желание да изпразните пикочния мехур; често уриниране ден и нощ, както и императивната инконтиненция на урината. Това са всички прояви на аденом обяснени луминална стеснение на уретрата поради компресия на хиперпластични възли на простатата. Нейните прояви са вълнообразни, тъй като има периоди на ремисия и обостряне, което често се дължи на стрес, излагане на студ или прекомерна консумация на алкохол.

Аденом - лечение и профилактика

Днес има много ефективни лечения за аденом на простатата. Те включват хирургия и лекарства. Когато се открият първите симптоми, се използват лекарства, т.е. лечение с наркотици. В аптеките има огромна селекция от лекарства, които условно могат да бъдат разделени на два вида: лекарства, които имат релаксиращ ефект върху мускулните влакна, които се намират в простатата. Поради това се намалява натискът върху уретрата и се улеснява потокът на урината.

Медикаментите от втори тип намаляват обема на простатата, което улеснява и натиска. Въпреки това, трябва да се помни, че всички лекарства могат да се използват стриктно според предписанието на лекаря! В случай, че лекарството за аденом не е достатъчно, може да се наложи хирургична интервенция. Има няколко типа операции: отворен, където стената на пикочния мехур е на разположение и операцията без изрязване, изпълнявана с видео ендоскопично оборудване.

Всеки знае обаче, че е по-лесно да предотврати заболяването, отколкото да го излекува, затова, накратко споменаваме профилактиката на аденома. Въпреки че няма много ефективни методи за превенция, е важно да се храните правилно, да се спазва режимът на вода и пиене, а също и да се води активен начин на живот и да не се забравя, че възрастните мъже периодично се преглеждат от уролог! Добро здраве!

Share:
Comments