10-минутните упражнения са толкова ефективни, колкото и

Редовното изпълнение на краткосрочни упражнения с продължителност не повече от 10 минути може да донесе здравето в полза на дългосрочните уроци във фитнес залата. Изследователи от университета в Бостън установяват, че дори малка разходка, почистване на дома, косене на трева и дори риболов значително помагат на човек да отслабне и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

"Честите и кратки изблици на дейност в сумата водят до изпълнение на ежедневната норма на физическите упражнения. Ако ги произвеждате редовно, резултатът няма да трае дълго ", казват учените.

За да участват в проучването, специалистите подбират повече от 2 хиляди души, от които около 1,5 хил. Са с наднормено тегло. На всеки участник бе даден специален сензор - акселерометър, който позволява на учените да наблюдават физическата си активност през целия експеримент.

Резултатите показаха, че хората, които извършват редовни 10-минутни упражнения на ден, като почистване на къщата, миене на съдове, готвене, поливане на цветя и гладене на прането, имат значително по-нисък индекс на телесна маса, тегло и холестерол, отколкото тези, които останаха без работа през целия ден. В същото време, с оглед на физиологичните различия, жените са се възползвали най-много от упражненията за собственото си здраве.

"Разбрахме, че дори най-простите упражнения са много по-добри от нищо, но резултатите от изследването далеч надхвърлят нашите очаквания: се оказа, че дори изпълнението на ежедневните задачи с правилния подход може да бъде толкова ефективен, колкото и дългосрочното обучение на симулаторите "- съобщава в доклада от проучването.

Share:
Comments