Малина: култивиране и грижи, избор на подходящи сортове.

Ако изберете "правилната" степен на малини, храсталаците ще свикнат дори в северните райони на страната. Заводът често се размножава чрез резници или резници. Но засаждането със семена сред любители градинари не е твърде често - методът е доста сложен.

Отглеждане на малини върху плодородни почви и осигуряване на подходяща грижа, която можете да съберете от 1 до 4 кг вкусни плодове.

Плодовете на растението по-често във втората година след слизането. В южната част на същата страна можете да съберете първата реколта още през този сезон.

Какъв вид малина растение?

Малина принадлежи към семейството Пинк. Това е храст с права трънлива стъбла. Плодовете, в зависимост от конкретното разнообразие, имат цвят от жълт до почти черен.

Развъдчиците извадиха много сортове малини. Всички те са разделени на 3 групи:

Традиционна малина. Сортове - Кредо, Награда, Малаховка, Слънчева, Пересвет, Балсам, Хусар, лъскава, без руни, Метеор, Мишутка. Бушът се характеризира с добра издръжливост и редовен добив. Растението развива много корен от тръстика. Плодовете са със среден размер

Ремонтантная малина, Разновидности - Кайсия, Атлант, Евразия, Зуравлик, Златна есен, Мулат, Индийско лято, Диамант, Златен гигант, Херкулес, Брянск. Това са висококачествени сортове, устойчиви на измръзване и извличане на изобилие от реколти. Обикновено се практикува, когато малината от малинов храст, непосредствено след счупването, се отрязва в корена - добивът за следващия сезон ще бъде много по-висок. Много от сортовете са устойчиви на болести и вредители.

Macrocarpa. Разновидности - изобилие, алергични платна, Мираж, Патриша, Арбат, Маросейка, Вега, Брянск, Каскаде, Лазоревская, Лашка. Сортовете се различават по големия размер на плодовете. Но много от тях не търпят студено прекъсване - дори в средната лента за зимата ще трябва да покрие храстите. Плодове - сочни, много вкусни, добре поносими транспорт.

Когато избирате различни малини за засаждане на вашия сайт, помислете за климатичните особености в района, времето за узряване на плодовете и устойчивостта на растенията към болести и вредители.

Къде да засадят малина?

Малина обича добро осветление, затова вземете нови градинари ненаселена област. Храстите могат да бъдат засадени отделно (в дупки) и на редове (в окопите).

Въпреки факта, че малините се нуждаят от редовно поливане, те няма да търпят блато в леглата. Растителни растения, където Подземните води текат по-дълбоко от 1,5 м от повърхността на земята. Оптималната киселинност на почвата е 5.5-6. Ако е необходимо, извършете допълнителни агротехнически мерки, за да сте сигурни, че киселинността не надвишава тези стойности.

За пролетно засаждане на разсад, подгответе мястото от есента. И ако ще направите засаждане през есента, внимателно изкопайте леглата не по-късно от 3 месеца. Глубина перекопки — 30 см. Земята е предназначена за обработка на хербициди, минерали и органични продукти.

Спазвайте правилата за сеитбообращение. Лошите съседи и предшественици за малини ще бъдат домати, картофи, ягоди.

Подготовка на посадъчен материал

Изберете за засаждане на здрави разсад с развита кореновата система. Проверявайте посадъчния материал - не трябва да има следи от заболявания и увреждания от насекоми вредители. Купете го по-добре в специализирани разсадници - тук ще получите всички сертификати за качество за посадъчен материал.

Малини разсад

В бъдеще вие ​​сами можете да възпроизведете малини, за да увеличите площта на засаждане. За да направите това, можете да използвате следните части от храсталака:

• зелен или лигнозен корен сестра,

• вкоренен връх,

• коренче с бъбреци.

Разсадът е подготвен за засаждане през есента (от средата на септември до октомври) или през пролетта (края на април). Най-доброто се счита за есенно кацане. Това е възможно само във всички региони - младите леторасти не могат да издържат на студ. Преди да се засадите от разсада, всички излишни издънки трябва да бъдат отрязани. Корените за по-добро оцеляване могат да бъдат третирани със специални разтвори.

Независимо колко време избирате да слезете, спазвайте условията - трябва да корени разсада, докато бъбреците на него не бъдат разтворени!

Засаждане на малини в дупките

За да засадите разсад в ями, направете в земята бразди с размери 40 * 40 * 50 см. Спазвайте следната схема на засаждане - 2 * 0.5 м. Засадете растението в дупка и поръсете със слой от плодородна почва. В този случай не го потапяйте дълбоко, тъй като това може да нарани основния пъпки. Уверете се, че кореновата шийка е на няколко сантиметра над нивото на земята.

Схема за засаждане на малини

След засаждане на разсад, излейте земята. Ако има опасения, че корените ще замръзнат, покрийте долната част на багажника.

Изкореняване на малини

Приземяването кацане на пурпурни храсти е по-подходящо за онези градинари, които са си поставили за цел годишно да събират големи реколти от вкусни плодове. Тази опция може значително да запишете безплатна градинска площ - растенията ще бъдат разположени по линия.

За кацане подгответе дълбочина на рязане ≈ 45-50 см. Линията на слизане трябва да бъде разположена от север на юг. Придържайте се към разстоянието между храстите на 40 см, а между редиците - 1 м. Направете пълненето с хранителната смес - оборски тор, най-горния слой на земята, суперфосфат. Подложката трябва да заема 15-20 см.

Най-азотният превръзка все още не се използва - малините няма да се вкореняват!

Фиданките са погребани в окопите по същия принцип, както в ямата. Разтоварванията след това се изсипват и се покриват.

Грижа за малини

С грижите за малини дори може да се справи с любител градинар. Ако следвате правилата, храстът ще донесе изобилна реколта. Какво е важно?

Поливането. Храстът отговаря добре на поливането. Но не прекалявайте - ако леглата ще натрупат изобилие от влага, не се измъквайте от гъбичните лезии. Малините, засадени през пролетта, се нуждаят от по-редовно поливане. Ако се е появило сухо лято, редовно проверявайте състоянието на земята в стволовете - поради липса на вода корените бързо изсъхват.

Разхлабване. Малините не обичат плевелите, така че парчетата на почвата по-често, особено след поливане. Дълбоко не копайте леглото, за да не повредите кореновата система.

Мулчиране. Редовно актуализирайте мулч върху леглата, ако сайтът ви не може да се похвали с добре изцедена, лека почва. Можете да използвате слама, дървени стърготини и стърготини, прясно изсечена трева. Отличен сам показва на практика приложението като вестник на мулч - просто се разпростира под храсталака на няколко пласта.

Мулчиране малини

Торове. При навременно торене малините са особено необходими през първите години на растеж. През пролетта оплодете храстите с органични вещества - доказано в практиката решение (1 кг на 10 литра) птичи тор. Получената маса след това се разрежда с вода в съотношение 1:10. Много градинари млади растения издънки се пръскат с EM препарати. Те все още служат като отлична превантивна мярка срещу болестите. През есента малините могат да се хранят с пепел - 2 чаши пепел на 10 литра вода. За торене за всеки храст излейте 2-3 литра течно торене.

резитба, Редовно отрязани от клоните на сухи листа и съцветия. Избягвайте силното удебеляване на храстите, тъй като това може да доведе до намаляване на добива и развитие на гъбични заболявания. За тази цел, от втората година на засаждане, след прибиране на реколтата, съкратете стъблата под корена. След hibernation от растението, премахване на леторастите до силен бъбрек. През сезона, следвайте растежа на младите филизи - в идеалния случай, на малини трябва да бъде не повече от 5 издънки.

Схема за подрязване на малини

Градинарят трябва предварително да мисли за начините за свързване на пурпурните храсти.

Презарядното растение ще се наведе до земята, което може да доведе до счупване на клоните, разпад на плодове и появата на болести.

Правилните жартиери от малини ще допринесат за изобилни реколти и ще улеснят грижите за нея.

Ако храстите са засадени поотделно, по-добре е да използвате вентилатора на жалука си. За тази цел, между растенията, победи 2 пръчки, към които вратовръзка част от издънките от един и друг образец. Оказва се, че има някакъв фен.

Малина малина марля

Ще засадят малина метод за изкопаване? След това е по-добре да въведете жартиера на практика. В същото време, покрай всеки изкоп, са забити залози в земята, между които са изтеглени 2 реда жица, здрава нишка или въже. Долната нишка е разположена на височина ≈ 70 см от почвата, а горната - с 120-140 см.

Завийте плътно телта, така че да не се огъва под тежестта на клоните и от вятъра. Малина издънки, докато те са малки, равномерно прикрепени към долната нишка. В бъдеще, когато растението се развива, връзване на стъблата до горната част на асфалтовата система.

Маслена перла система

Малина подслон за зимата

Зимните резистентни сортове малини в южния климат спокойно ще оцелеят през зимата без подслон. Но в райони, където температурата често пада под -20 ˚С, храстите трябва да бъдат подготвени за настинки.

През есента резитбата на растенията се съкращава. Избягвайте стрелите до земята, прилепете ги, ако е необходимо, ги прикрепете към земята.

Като покриващ материал е по-добре да използвате нетъкан материал.

През зимата, проверете малина - изведнъж, ръбовете на тъканта ще се огъне под поривите на силен вятър.

Надуване на малини за зимата

Как да защитим малините от болести и вредители?

Сладкият аромат на малина привлича вредни насекоми. И ако нарушите условията на растението, не можете да избегнете болестта. Техният външен вид се улеснява от препълване на почвата и уплътняване на листа.

Сред насекомите, опасни за малини, ние ще различим:

Malynnaya дръжка муха. Можете лесно да разберете, че буболечката се е установила на храстите - върховете на младите стъбла избледняват и леко се огъват. Силно увреждане на малини се предизвиква точно от гъсеници от насекоми - корозират клони. Лошо е, че стъблото молче може да презимува в земята, следващия сезон, да се върне в завода. За да не пропуснете инвазията, редовно проверявайте малините. Ако се намирате на ларвите на растенията, отсечете върховете на леторастите под мястото, където са открили вредителя. Химическата обработка на малини е разрешена само в краен случай. Пръскането се извършва преди цъфтежа 1-2 пъти.

Повреда от малинова муха

Бръмбарът на малини. Растенията увреждат и самите бръмбари, и техните ларви - те се хранят с цветя, плодове и малинови листа. За да се предотврати разпространението на вредителя, разхлабете редовно почвата около храстите и отстранете плевелите от участъка. Нарежете повредените части на растението и изгорете. Химическите вещества срещу бръмбар от малини по време на цъфтежа не могат да се пръскат с храсти.

Мащерка бъг на малина съцветия

Малиная произвежда карфиол. Инсектите атакуват малините по време на периода на цъфтеж на храсталака. На издънките, при които бъбреците са депозирали ларви, има отоци - през тях може да се разпознае калеиновите жлези. Повредените стъбла трябва да бъдат извадени от завода и изгорени. Ако здравите издънки са достатъчни, малина ще продължи да ви угоди с изобилна реколта.

Малък пъстърва, Вредителят изяжда бъбреците, уврежда стрехите - в крайна сметка храстът носи по-малко плодове в края на сезона, клоните и листата изсъхват. Ако откриете бъбречна муха, е по-добре да отрежете малините до дъното и да ги унищожите. През есента храсталакът може да се третира със специални химикали - например фуфанон.

Акарида от малина. Инсето се установява от вътрешната страна на листата. Всички зелени накрая се покриват с бледозелени петна. С отметка е трудно да се бори - много по-лесно е да спазвате предпазни мерки - да премахнете избледнелите издънки. Незабавно получите сортове малини, които са устойчиви на този вредител.

Повреда от мащерка

Когато използвате химикали за пръскане на малини, вземете предпазни мерки, защото имате работа с плодни храсти. Производителят винаги посочва на опаковката на продукта инструкциите и точните дозировки.

Сред болестите, засягащи малините, можем да различим:

Пурпурно зацапване. На стъблата и листата се появяват лилави петна. Постепенно засяга цялото растение, то умира. Ако повредата все още не е силна, разпръскването със специални препарати ще ви помогне.

Лилаво петно ​​на листа от малина

Verticilleznoe uvyadanie. Причиняващият агент на гъбичната болест е в земята и може да продължи дълго време. Малина става жълта, листата падат, основният ствол умира с времето. Когато се открият първите "симптоми", растението най-добре е напълно изкоренено от леглата.

Кореново гниене. Кореновото гърло на малина става кафяво и е напълно унищожено - рядко се запазва образецът. Болните растения се отстраняват от мястото, така че други растения не са заразени тук.

Много градинари лесно успяват да отглеждат здрави малинови храсти, които всеки сезон носят изобилни реколти.

Share:
Comments