Култивиране на кайсия, подреждане на семена,

Кайсиите обичат слънчевата светлина, растат добре на различни почви, но е по-добре да ги засаждаме на добре аерирани, плодородни площи, но те не се развиват добре на почвата с висока киселинност.

Дървото е ветровито и устойчиво на суша, на мястото на отглеждане е необходимо да се избегне засоляването на почвата и стагнацията на влагата, в подходяща област разсадът се развива много бързо. Неподходящ за засаждане на кайсиеви низини, където студеният въздух застава.

Мястото е избрано добре осветено от слънцето през деня - кайсия за сезона трябва да получи максимално количество топлина, ще им позволи да оцелеят през зимния период без проблеми.

Дати на засаждане на кайсии

Подобно на други култури от костилкови плодове, по-добре е да засадите кайсия през пролетта, преди бъбреците да започнат да набъбват (този период се случва през април в повечето региони). При есенното засаждане, разсадът често умира от замръзване, особено ако има малък сняг поради слабото развитие на кореновата система.

Как да изберем разсад

За засаждане ежегодно се раждат едногодишни растения, които са равномерно разпределени по дължината на багажника. Не е необходимо да засаждате разсад с остри ъгли на отстъпление и с издънки, образувани от съседни пъпки. Такива клони могат впоследствие да се откъснат под тежестта на плода, което може да причини смъртта на дърветата.

Посадка и уход

Схемата за засаждане е 5 х 5 м, 2-3 седмици преди засаждането, необходимо е да се подготви яма за засаждане, тя се смила 60-80 см широка и 40-50 см дълбока, напълнена с плодородна почва, с торове (500 г суперфосфат, 400 г сулфат калий и 1 кофа от оборски тор). Кореновата шийка на растението не може да бъде поръсена с почва по време на засаждане, тя трябва да бъде 5-7 см над почвата (при напояване, почвата ще се уталожи леко, вследствие на което кореновата яка ще слезе до желаното ниво).

След засаждане на разсад е необходимо да се направи отвор за поливане чрез изливане на малка ролка около обиколката, след което е добре да се води (за 1 завод има най-малко една кофа вода). Дори и да вали или има студено време, вода, засадените разсад е необходимо - влажната почва добре елиминира кухините, образувани между корените, което значително подобрява оцеляването на растенията.

Уход за абрикосом

Първите 2 години, кръгът на близкото тяло трябва да се заливат с изгорял тор, дървени стърготини или торф. Важно е леко и често да разхлабвате почвата в кръга на пънките, да не позволявате почвената кора да се образува и да растат плевели. Допълнителна грижа се състои от хранене на разсад и поливане.

Короната на кайсиеви разсад не е необходимо да се формира, тя ще се образува самостоятелно. В ранните години кайсията, засадена на подходящо място и с добра грижа може да нарасне с повече от 1 м по време на сезона. Разделянето на клони не е станало голо, те са съкратени с 1/3 от дължината. След появата на плода активният растеж на дървото постепенно намалява. След това ще бъде необходимо само да се отрежат ранените и сухи клони.

Напояване на кайсии

Въпреки, че тази култура е устойчива на суша, все пак отглеждането на кайсия е затруднено без редовно поливане. Дървото страда от сух вятър и въздух, които не съдържат влага.

Първият път поливане на растението - имате нужда от възможно най-рано, той се извършва преди формирането на съцветия.

Това има благоприятен ефект върху развитието на кайсия, увеличава броя на листата и яйчниците, образува необходимия резерв на влага.

Друго напояване е необходимо веднага след цъфтежа.

Това подобрява запълването на плодовете и ускорява тяхното узряване, подобрява вкуса им, стимулира натрупването на захари.

Последното поливане се извършва през второто десетилетие на август.

Кайсиите не изискват есенно и поддъжно поливане - това ще увеличи вегетативния период на растението, издънките няма да имат време за пълнозреене и дървото няма да има време да се подготви за зимуване.

Култивирането на кайсия ще бъде успешно, ако правилно се грижи за разсад, навреме, за да се храни.

Топ превръзка от кайсиево дърво

Кайсиите растат бързо и се оплождат добре, ако на мястото има необходимото количество макро и микроелементи.

Само е необходимо да се има предвид, че азотът (особено ако е в излишък) ще увеличи периода на растителност, калият ще го намали, фосфорът активира образуването на цветни пъпки.

Ако захранвате растението с азот-фосфорна смес, тогава яйчниците на клоните ще станат по-големи.

Фосфат-калиевият покрив намалява киселинността на почвата, увеличава количеството витамини и прави оцветяването на плодовете по-добро.

Препоръчително е през първите десет дни на месец юни да се извърши 3 торене на минерални вещества през първите десет дни на юни - с азотсъдържащи съединения през първите десет дни на юли - с азотни, калиеви и фосфорни съединения (нитроаммофоска) през първите десет дни на август - със съединения, съдържащи калий и фосфор, време да дадете на растенията не могат.

Как да отглеждаме кайсии от костите

Най-добрият начин е за тази цел костите, от дърветата на кайсия, растящи във вашия район. В резултат на това растенията, които са приспособени към Вашия климат, почвени характеристики, непретенциозни такива.

Внимание! Родителските качества рядко се наследиха. Но след засяване на костите, можете да получите разсад, който е по-добър от родителите си за вкуса и размера на плодовете.

Костите могат да бъдат засадени в 3 срока, през лятото - след узряването на плодовете, те са добре измити и несушени, засяват в земята. Посадъчните легла редовно се напояват през лятото и есента. Есенните кости са засадени до 10 октомври, така че не е нужно да съхранявате костите в хладилника или мокрия пясък. Лесно можете да ги изсушите в закрити помещения или на сянка, не напълно изсушени, поставени в пластмасова торбичка и така да имате необходимото време при стайна температура. Преди засаждането те се накисват в продължение на 2 дни в студена вода.

За сеитба през пролетта, костите трябва да бъдат предварително разслоени. За да направите това, на 8-10 март, те се накисват за 4-5 дни, всеки ден, смяна на водата. След това семената се изсипват с важен пясък (1: 3) и се обвиват в полиетилен, опаковката се поставя на рафт в хладилника. Подготовката на костите трае 40-100 дни, в зависимост от тяхната зрялост и разнообразие. През това време костта е напукана и разсадът започва да пробива, по това време те трябва да бъдат засадени в земята. Ако твърде рано proklyutsya, те трябва да бъдат преместени на място, където температурата се поддържа от 0 до минус 2 градуса.

Инокулиране на кайсиеви ядки

За сеитба подгответе мястото на слънчево място, почвата - богата на хумус, попълнете с комплексен тор.

Сеитбата се извършва на дълбочина 6-7 см, семената се поставят според схемата от 10х50 см, преди началото на работата се засяват добре сеитбените жлебове.

След засяването, леглото трябва да бъде покрито с компост или хумус. Преди появата на първите издънки почвата се напоява, плевелите се отстраняват и редовно се разхлабват.

През летния период разсадът се подава два пъти с разтвор от птичи тор, кравешки тор или урея.

С добра грижа за сезона, кайсия разсад ще имат време да растат, и ще се подготвят за зимата, през пролетта те са засадени на постоянно място.

Share:
Comments