Как правилно да отрежете ябълката през пролетта (снимка).

За да може дървото да стане силно и плодоносно, то трябва да бъде нарязано във времето и правилно.

Обрязването на ябълковите дървета трябва да се направи през пролетта, когато дървото все още не е започнало да разтваря бъбреците след зимния студ.

Всеки опитен градинар знае как да го направи правилно.

Че дървото расте здраво и дава сочни плодове, то трябва да бъде подрязано.

Защо е необходимо подрязването?

Цялото от всички клони на ябълковото дърво образува короната. Ако прорязването на ябълковите дървета не се извършва през пролетта, короната расте много по-бързо от ябълковите дървета, които са последвани от постоянна грижа.

Основната функция на обрязването на ябълка, както и на други плодни дървета, е формирането на желаната форма на короната. Подрязването трябва да бъде направено така, че дългите клони да са разположени по-ниско и по-кратко - по-високо. Тоест, колкото по-голям е клонът, толкова по-кратко тя трябва да бъде отрязана.

Правилната форма на короната ще направи ябълковото дърво не само по-привлекателно външно, но и ще направи багажника по-стабилен. Ако не направите своевременно подрязване на дърветата, претоварени с плодове, клони или дори самият багажник, ще започнат да се огъват силно и да се счупят. Правилната форма на короната е ключът към максималния комфорт на дървото и при прибиране на реколтата за градинаря.

По този начин изрежете ябълковото дърво, за да:

 • подмладяване на дървото;

 • да даде на короната необходимата и удобна форма при прибиране на реколтата;

 • да се отървете от насекоми, които увреждат дървото;

 • премахване на слабите и мъртви клони;

 • отворете най-доброто дърво за достъп до слънчева светлина;

 • за намаляване на короната.

Процесът на подрязване на разсад

Често двегодишни стафиди от ябълки се закупуват за градината, която трябва да бъде отрязана за първи път след засаждането. За съжаление, без значение колко внимателно е разкопано разсадът, нейната кореновата система все още ще бъде прекъсната. Процесът на обрязване ще помогне на дървото да разпредели равномерно размяната на хранителни вещества и влага между кореновата система и частта, разположена над земята. Не забравяйте, че резитбата е ключов момент при определянето на бъдещото образуване на короната.

Следващото резитба ще трябва да се извърши точно една година, през пролетта. Ще е необходимо да оставите 4-5 най-силни клона, които се простират от багажника под широк ъгъл. След няколко години тези клонове ще бъдат основните елементи в структурата на ябълковото дърво. Тези издънки трябва да бъдат подрязани, за да формират своето разположение под формата на подреждане: ширината трябва да остане отдолу, по-късите отгоре. Основният багажник трябва да бъде нарязан по такъв начин, че да бъде поставен на 25 см над други клонове. Ако багажникът е разклонен, една от частите трябва да бъде напълно отрязана или да бъде поставена хоризонтално.

Стреля, които растат под остър ъгъл от багажника, трябва да бъдат нарязани, така че в бъдеще да не се счупят или повреждат дървото под тежестта на плода.

Как правилно да отрежете ябълка през пролетта: най-доброто време

Подрязването трябва да започне в началото на пролетта на първия след засаждането на година, независимо от годината, когато е била засадена ябълковото дърво - през пролетта или есента. Такова подрязване през пролетта ще помогне да се балансира дървото между надземната част, която е нараснала и отслабена след трансплантацията от кореновата система.

Ако това подрязване не се осъществи правилно, кореновата система не може напълно да осигури надземната част с хранителни вещества и влага. Подрязването на ябълковото дърво стимулира образуването на скелета на короната, а също така предотвратява развитието на дефекти в структурата на дървото. Подрязването на дърветата се извършва по следния начин:

Едногодишни

Едногодишни саженцы, как правило, не успевают разветвляться. Их нужно обрезать на уровне 80—100 см над поверхностью. Такой подход позволит яблоне на протяжении года начать подготавливать боковые побеги, которые и сформируют крону. Иногда бывает и так, что они также дают ответвления. В данном случае необходимо устранить все побеги на уровне 50—75 см от поверхности земли.

Също така, намаляване на по-високи растения издънки, растящи под остър ъгъл от багажника. Кадрите, които растат под широк ъгъл, трябва да се съкратят, така че да се отдалечат от багажника. Горната част на багажника също трябва да бъде съкратена, така че да се издига над другите леторасти с 20-25 см.

двегодишен

Що се отнася до двугодишните разсад, те се отглеждат почти по същия начин като годишните. Двугодишните разсадници трябва да оставят до пет от най-силните издънки с широк ъгъл, в бъдеще те могат да станат основа за формирането на ябълкови дървета. Всички останали издънки трябва да бъдат премахнати. Останалите 4-5 най-силни издънки трябва да бъдат съкратени с помощта на стълба: оставете дъното 30-35 см и постепенно намалете дължината, докато се увеличавате. Този вариант на короната е най-популярен, защото е най-ефективен.

Как правилно да отрежете ябълка през пролетта: изтъняване

Всеки процес на подрязване на дървета започва с изтъняване. Първо трябва да отворите правилно центъра. За да направите това, трябва да отрежете върха на клона, на който има различни клони. Това ще намали височината на ябълковото дърво и ще отвори достъп до слънчевата светлина в короната.

След това трябва да пресечете най-разклонените области на дървото. Важен момент: започнете процеса на изтъняване от най-големите клонове. Това ще улесни работата ви и ще ви покаже къде да отидете по-далеч, за да имате по-добър достъп до слънчевата светлина до короната. В допълнение, дървото ще бъде много по-лесно да носи няколко големи разфасовки, отколкото много малки рани.

По време на работа, опитайте се да подрежете под багажника, без да оставяте пънове, тъй като те след известно време започват да се спускат и накрая изглеждат кухи. Не се препоръчва и нарязването на клоните твърде близо до багажника, тъй като такава рана ще бъде много продължителна. Оптималното решение е да се направи изрязване на пръстена, тоест, за да може линията му да премине през пръстена на притока. Най-дебелите клони на дървото трябва да се режат малко по-надалеч, след което самият пъстър трябва да се отстрани: това ще направи възможно без сълзи и сълзи. За да отрежете такива клонове, можете да използвате тесен трион с малки зъби, за да го налагате по-добре отдолу. Марките на ябълковото дърво след разфасовките ще трябва да бъдат покрити с боя или вирус, за да се предотврати навлизането на влага и вредни насекоми, което ще позволи на дървото да се възстанови по-бързо.

Как правилно да отрежете ябълката през пролетта: скъсяване

Процесът на съкращаване през пролетното време на годината може да подобри подаването на влага и храненето на бъбреците, което в крайна сметка ще доведе до много нови издънки. Скъсяването на клоните на дървото прави възможно короната да бъде колкото е възможно по-компактна и да се подобри потокът от слънчева светлина в нея. Горните клони трябва да бъдат отрязани над страничните клони, насочени от короната към външната страна. За да докоснат долните клони, те трябва да бъдат отрязани под нагоре-насочените клони.

Ако короната на дървото е силно уплътнена, неговото подрязване трябва да се направи не за 1 година, но разцепи работния процес в продължение на няколко години, така че ябълката ще бъде по-лесна за лечение на многобройни рани. Подрязването на ябълка трябва да се извършва ежегодно, а най-доброто време за това е пролетта.

Как се извършва подрязването за третата или петата година след засаждането

След първите две години след засаждането короната започва да се оформя в дървото, така че всяко пролетно подрязване трябва да се извършва правилно и своевременно.

Вие също трябва да знаете, че в този период от време ябълката е бодлива, т.е. минимално, така че да не навреди на плодородието на ябълковото дърво.

Не забравяйте, че всяка пролет ще последва растежа на диригента и не го разрешава да се размножава.

Третата година на диригента трябва да бъде отрязана на нивото на втория ред клонове. Стъпките на най-големите клони трябва да бъдат нарязани така, че да се образува система от нива. Прави ли дърветата за подрязване в различни години, както е показано по-долу:

На младо дърво не се препоръчва обрязване:

 • плодови клонки;

 • пръстените;

 • пръстени;

 • букет или смесени клонове;

 • шпорец.

За петата година след кацането е завършена короната.

Не забравяйте, че инструментите за рязане на ябълкови дървета трябва да бъдат добре заточени, в противен случай кората на дървото може да бъде сериозно повредена. За работа най-добре е да използвате заострени ножици (за тънки клони) или трион (за по-дебели клони).

Как правилно да отрежете ябълка през пролетта: обработка

На ябълковото дърво отделя малко усилия за изцеление на рязането и не се нарушава от вредни насекоми, трябва да го обработвате правилно, както е показано на това изображение:

За да направите това, използвайте маслена боя върху лак или друго, за да изгорите кората. Като опция можете да използвате разтвор на вар и меден сулфат, разреждайки го в съотношение 10 към 1, това ще направи дезинфекцията на раната.

Обработката на стари ябълкови дървета с боя или лак трябва да се извършва веднага след рязането. Що се отнася до младите дървета, след разфасоването те не трябва да се обработват по-рано, отколкото след един или два дни.

Как правилно да отрежете ябълковото дърво през пролетта по време на плодния сезон?

Отделно е необходимо да се говори за процеса на обрязване на дървета, които вече са започнали да дават плодове. Този процес е необходим основно за подхранване и подмладяване на ябълковото дърво.

1. Когато дървото започне да дава плодове, годишните нараствания са силно отслабени и започват да се намесват в ябълковото дърво. Те могат да сгъстят короната, така че да не навлезе почти никаква слънчева светлина и това е изпълнено със забавяне на обменните процеси, т.е. плодовете започват да пеят за дълго време или дори започват да се влошават.

2. Извършете разрязване на сгъстяващите се клони, които влизат в короната, или е задължително преминаването с плодовете, което ще позволи на ябълката да се чувства по-добре и да даде максималния брой плодове.

3. Отстраняването на най-големите сгъстяващи клони е много по-ефективно от изрязването на няколко малки.

Обрязването на ябълкови дървета през пролетта е много важен момент за гарантиране на правилното му развитие и развитие. Започва градинари може да мисли, че можете да направите, без резитба, но в този случай, короната на ябълковото дърво ще се развива неправилно и клоните ще започнат да се счупят. Необичаното дърво не може да произвежда постоянно висок добив всяка година, на практика често се случва по този начин: за една година расте огромно количество малки плодове, от друга - няма плодове изобщо.

В края на краищата бих искал да отбележа, че прорязването на ябълката през пролетта е необходимо не само за формирането на короната, но и за да се гарантира правилното обмен на хранителни вещества, което ще позволи на дървото да дава плодове всяка година.

Грижете се за дърветата в градината си и не забравяйте да се отрежете във времето. За тази ябълка дърветата ще ви угодят всяка година с големи и узрели плодове.

Share:
Comments