Как да засадим колонообразно ябълково дърво: времето на

Колонообразните сортове ябълки са идеалното решение за малки площи. Компактните дървета ви позволяват да спестите много пространство в градината и да получите добра реколта по едно и също време. Засаждането на колонообразни ябълкови дървета изисква специално внимание.

Кога да засаждате в градината колонообразна ябълка

Пролетта е най-доброто време за засаждане на ябълкови сортове ябълки, но при добри климатични условия е възможно да се засадят дървета в началото на есента.

През пролетта цялата работа трябва да бъде завършена, преди да пораснат. За засаждане изберете само едногодишни фиданки, тъй като те бързо се вкореняват и започват да дават плод. Обърнете специално внимание на кореновата система на разсад, тя не трябва да бъде прекалено суха или мокра. Най-добре е да засадите младо дърво в контейнер. Те могат да бъдат успешно засадени дори през лятото.

Есенното засаждане на ябълкови дървета започва през септември, когато времето е все още топло. В средата на октомври засаждането е завършено, тъй като са възможни нощни студове.

Как да засадим колонообразно ябълково дърво

Мястото за засаждане на колоноподобните ябълкови дървета се избира от есента, предварително се подготвя ямата за засаждане, така че земята се утаява и е добре импрегнирана с торове. Засадете ябълковите дървета в открита слънчева зона, но колкото е възможно по-защитени от пориви на силен вятър. Дърветата растат добре в почвата с хранителни вещества, но те не търпят заливане на кореновата система. Поставете мястото за засаждане така, че подземните води да не измиват корените.

Важно! За да засадите няколко дървета в градината, наблюдавайте разстоянието между тях най-малко 50 см. Между редиците остават до 1 метър. За колониалните дървета това ще бъде достатъчно.

Снимка на засаждането на колоновото ябълково дърво

Размерът на ямата за разтоварване зависи от кореновата система на разсад, но не трябва да бъде по-малък от 1 метър дълбочина и ширина. Подготовката на ямата се извършва 14 дни преди засаждането. Ако изкопите ямата точно преди работа, земята ще се утаи и гърлото на морбилите ще бъде покрито с пръст. Това води до различни заболявания на разсада.

Подготвената площадка за кацане се попълва в следната последователност:

- дренажен слой от 15-20 см;

- хумус или компост - 3 кофи;

- фосфор-калиеви торове - 200 гр.

След това земята се изравнява и се оставя за 15-45 дни. Разсадът се поставя в кладенец и се поръсва със земя, за да поддържа кореновата шийка на повърхността. След засаждане добре изсипете солта и покрийте почвата около нея с торф или хумус.

За силни ветрове не разбийте разсад, поставете колче в дупката и внимателно свържете дървото.

Грижа за колониалното ябълково дърво

Грижата за разсад започва с ранна пролет, дори преди цъфтежа на пъпките. По това време се извършва подрязване, хранене и преработка от вредители.

Не забравяйте, че не е необходимо радиално да отрежете ябълковото дърво, достатъчно е късите краища да се съкратят леко. Централният проводник се скъсява само ако е сериозно повреден от замръзване.

През първите години след засаждането е необходимо да се изтъкаят яйчниците. През първата година по време на цъфтежа всички яйчници се отстраняват. През втората година остават до 10 цветя, като постепенно увеличават натоварването на дървото.

Съвет! Оставете яйчниците два пъти повече, отколкото планирате да прибирате ябълки.

Правилно горно превръзка на ябълкови дървета

В началото на пролетта почвата под разсад е леко разхлабена, така че да не се нарани повърхностната кореновата система. Хранийте дървета с азотни торове. През юни преминават към минерално торене. През лятото се редуват минерални и органични топли дресинг.

В самото начало на август преминават към поташкови торове. Те помагат бързо да узреят младите филизи, да подготвят дървото за зимата.

Лечение на вредители и болести

Превантивното третиране на дърветата се извършва в началото на пролетта. Разсадът се поръсва с разтвор от течността на Бордо, а тънките кръгове се третират непременно. Това лечение помага да се отървете от презимуващите вредители. Опитните градинари съветват спрей ябълки с урея разтвор, това не е само предотвратяване на вредители и болести, но също така и добро азотно торене.

През лятото разсадките се наблюдават внимателно, като най-малките признаци на болестта се лекуват с народни средства. В случай на тежки повреди, те се напръскват с химически препарати. За да се намали броят на вредителите, веднъж месечно напоява короната на дърветата от маркуча.

Важно! Обработката е завършена месец преди прибиране на реколтата.

Поливане колони ябълкови дървета

Тъй като колорадните ябълкови дървета нямат корен и кореновата система се намира на повърхността, напояването трябва да е редовно. При нормално време, поливането се организира веднъж на 3 дни, през сухо лято, напоявано всеки ден. В средата на лятото, поливането е намален, през август те са напълно спря. Това позволява на дървото да се подготви за зимата, за да формира цветни пъпки за следващата година.

Опитните градинари препоръчват да се организира в градината с колонирани ябълки система за капково напояване. Все пак, веднъж месечно, все още е нужно да изхвърлите дърветата до пълната дълбочина на корените. За да се запази влагата в почвата, кръгът на близкия багажник е преплетен с нарязана трева, торф или хумус.

Как да подготвим колонообразно ябълково дърво за зимата

През есента ябълковите дървета се подготвят за зимата. Задължително е да се премахне мулчът, който се използва през целия сезон. Ако това не стане, тогава гризачите ще се заселят в него.

Младите щамповащи дървета се нуждаят от добър подслон. Околовръстен кръг и дървесни стволове се затоплят с лаванска или суха зеленина.

Правилно подрязване на колонен ябълка

Подрязването на дървета се извършва изключително през пролетта. Основният принцип на подрязване на колонообразно ябълково дърво не е да отрежете централния проводник. Само страничните клони могат да бъдат съкратени, колкото повече са отрязани, толкова повече те ще увеличат. С правилното подрязване ябълковото дърво ще даде годишно увеличение от 10-15 см.

Схема за подрязване на колоната ябълково дърво

През първата година от отглеждането, страничните издънки са нарязани на 2 пъпки. През следващите години всички ненужни странични издънки се изтръгват все още зелено. От останалите издънки формират плодови сегменти. Всяка връзка се опложда само 3-4 години, след което се нарязва на пръстена.

Ако централният проводник е замръзнал, той се отрязва. От апикалните издънки изберете най-близкия до багажника, който ще замени проводника. Останалите са нарязани близо до багажника.

Важно! Санитарното подрязване на ябълковите дървета се извършва през пролетта и есента, като се изрязват всички криви, които растат вътре или сухи издънки.

Възпроизвеждането на колоната на ябълковото дърво

Без подходящ опит и познания е трудно да се възпроизведе ябълково дърво с форма на дебело черво чрез присаждане, затова е по-добре да овладеете други методи.

Репродукцията на семена е най-дългия и най-отнемащ време метод. В този случай не всички разсад наследяват колониални знаци. Възпроизвеждането по слоеве също не е най-успешният вариант, тъй като в този случай можете да получите разсад само в 50% от случаите.

Прост градинар е по-добре да купува готови фиданки в разсадника, отколкото да се занимава с комплексна селекция.

Share:
Comments