Какво е чернодробна хепатоза на черния дроб. как да се

Ритъмът на живота на съвременния човек диктува условията. Средният гражданин на един голям град не е в състояние да се разпределят по няколко часа на ден хранене: съвременната твърде зает. За по някакъв начин задоволи нуждата от храна, човек прибягва до помощта на бързо хранене, леки закуски и т.н. Както знаете, "kusochnichestvo" никога не носи за доброто. Липсата на един рационален и внимателен храна със сигурност ще доведе до различни заболявания на стомашно-чревния тракт. По-малко, отколкото можете да се отървете от - гастрит, но има и по-сериозни заболявания. Една от тях е чернодробна хепатоза.

Чернодробната чернодробна хепатоза е дегенеративно заболяване на органа с постепенно унищожаване на хепатоцитните клетки. Вместо хепатоцити в черния дроб, мястото им се заема от мастни клетки - липоцити. С течение на времето липоцитите се разрушават, започва чернодробната фиброза и това вече е пряк път към цироза и смърт.

Какво трябва да знаете за чернодробната хепатоза, за да не пропуснете неприятностите?

Чернодробна чернодробна хепатоза: причини

В по-голямата част от случаите причините за чернодробна хепатоза в мастната тъкан са в хранителния фактор. Това означава, че самата болест се развива поради недохранване. Все пак не винаги. Сред факторите, които водят до болестта, са:

• Злоупотреба с алкохолни напитки. Приблизително 80% от всички пациенти с хепатоза са хора, които не са запознати с мерките при употребата на алкохол. Особено често проблемът с алкохолизма се случва при мъжете, така че те са основните пациенти на гастроентеролога. При жените хепатозата се развива по-бързо и има по-лоша прогноза, особено на фона на алкохолизма.

• Използване на наркотични и психоактивни вещества. Това включва не само наркотици, но и известни енергийни напитки, кофеин като цяло и дори чай, поради съдържанието на танини в него (можете да пиете чай без страх, става дума за изолирани случаи).

• Друга група рискове се състои от хора с неустойчива диета. В този случай има недостиг на нормална храна. Това включва вегетарианци, хора, страдащи от анорексия. Организмът не е приспособен за такива крайни натоварвания. При продължително недохранване тялото започва да мисли, че е настъпила "гладната година" и е време да се запасите с мазнини. Това е изключително вредно засяга не само черния дроб, но и сърцето.

• Нарушенията от белите дробове и сърцето могат да доведат до хепатоза.

• Болести, свързани с нарушаване на липидния метаболизъм в организма. Най-важният виновник на хепатозата, сред заболявания - диабет (особено вторият тип). Тя причинява както външно, така и вътрешно затлъстяване, засягащо органите.

• Ефектите на токсините върху тялото.

Има много причини за хепатоза на черния дроб. Почти винаги в нарушенията на работата си, човекът е виновен.

Чернодробна чернодробна хепатоза: първите симптоми

Хепатозата на черния дроб е тихо заболяване. Често, преди да се пренебрегне процесът, в човека се развива цироза, нищо не се забелязва. Това обаче е само вид. Ако внимателно слушате собственото си тяло, можете да забележите нещо, което не е било наблюдавано преди. Първите симптоми на чернодробната чернодробна хепатоза включват:

• Леки болки вдясно отстрани под ребрата. Точно тук и има черен дроб. В началните етапи на лезията, хепатоцитните клетки умират. Това е придружено от възпаление и проява на синдром на болката. Болките са скучни болки и почти невидими, освен ако хепатит или холецистит не се прибавят паралелно към хепатозата.

• Пептични явления. Чести признаци на чернодробна хепатоза в черния дроб. Тъй като черният дроб престава да функционира нормално, рискът от развитие на проблеми от другите органи на стомашно-чревния тракт е голям: гадене, повръщане, коремна болка, киселини в стомаха, подуване. Може да има болка в страната на лявата страна, в центъра на корема в епигастричния регион.

• Феномени на дисбактериоза. Обикновено се проявява под формата на запек, диария или редуване. Столът придобива зеленикав оттенък.

• Суха кожа. Кожата с хепатоза става суха, гореща и слаба. Ако говорим за късните етапи на заболяването, тогава става жълто от освобождаването на жлъчката в кръвния поток.

• Увредени сетивни органи, по-специално, намалено зрение.

Всичко това - неспецифични признаци на чернодробна хепатоза в черния дроб. Можете да поставите точката само след пълна диагноза.

Диагностика на хепатоза на черния дроб

При първите подозрения за развитие на хепатоза е необходимо спешно да се обърнете към лекаря. Проблемите с органите на стомашно-чревния тракт се разглеждат от лекари-гастроентеролози. На основното приемане лекарят провежда интервю за пациентите за оплаквания, тяхната природа и рецепта. Така експертът прави диагностична стратегия.

Списъкът с необходимите мерки за установяване на точна диагноза включва:

• Ултразвук на черния дроб. Традиционно ултразвуковото изследване на черния дроб помага да се разкрие неговото увеличение и почти винаги говори за проблеми с органа.

• Томографски преглед. MRI ви позволява да оценявате структурата на черния дроб. Ако се съхранява мазнина в тялото, тя ще бъде видима на ЯМР.

• Биохимичен кръвен тест. Измерват се параметрите на ALT и AST. С тяхното увеличение става дума за чернодробни заболявания.

• Биопсия. Това не е толкова често. Тя позволява да се установи дали мазнините присъстват в структурата на органа.

В повечето случаи лекарите не се сблъскват с хепатоза, а с хепатит или холецистит. Въпреки това, вие не можете да се диагностицирате сами. Лекарят ще направи това. Задачата на пациента е да разказва ясно и последователно за оплакванията си.

Лечение жирового гепатоза печени

Лечението на хепатоза на черния дроб съдържа много трудности. За решаването на проблема веднъж завинаги е необходим интегриран подход. Лечението включва редица важни аспекти:

• Отстраняване на основната причина за натрупване на мазнини в черния дроб. Най-важната стъпка, без която лечението няма да има никакъв ефект. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се определи основната причина. Това може да бъде алкохолизъм, тогава не можете да направите без пълен отказ на алкохол, поне за периода на лечение, може да има недохранване, тогава трябва да се откажете мастни, пържени и прекалено солени. На този етап основната роля играе волята и дисциплината на пациента.

• Придържане към диета, диета и физическа активност. Ако мазнината е разделена, тя няма да се депозира в черния дроб. Но мазнините са разделени, от тях се изисква да положат усилия за това. Първо, е необходимо да се откажат от мазни храни и храни, които са богати на "лош" холестерол. Това включва мастни меса, колбаси, сладкиши и т.н. Второ, е необходимо да се разделят запасите, които са проникнали в тялото. Ето защо трябва да се избягва хиподинамията.

• Приемане на лекарства. Основната група лекарства, използвани за лечение на хепатоза - така наречените хепатопротектори.

Сред тях, лекарствата на базата на силимарин (флавоноиден млечен трън) са силно доверени. Например, Legalon, оригиналният немски препарат, съдържащ флавоноиди от магарешки трън (силамарин), премина специална процедура за пречистване и стандартизация. В сравнение с аналозите, Legalon притежава повишено съдържание на активния компонент. Помага на черния дроб да се справи с натоварването, укрепва структурата си и предотвратява унищожаването поради стабилизиране на клетъчните мембрани и допълнителен синтез на фосфолипиди. Legalon активно се бори с токсични вещества, като им попречи да наранят прекомерно черния дроб и цялото тяло. В допълнение към защитния ефект, хепатопротекторът Legalon има възстановителен ефект и помага за намаляване на факторите на възпаление. Също така, Legalon е подходящ за предотвратяване на нарушения на черния дроб, тъй като значително намалява тежестта върху тялото при приемане на лекарства, мастни храни и алкохол. В допълнение, лекарството помага да се предотврати появата на фиброза и други дегенеративни промени в черния дроб.

Тези лекарства спират разрушителните процеси в черния дроб и помагат да се възстановят вече мъртвите клетки. Също така, антиоксидантните лекарства се оказаха добри, а не позволиха на чернодробните клетки да умрат и да бъдат заменени от белег или мастна тъкан.

Противно на широко разпространеното мнение в Интернет, е необходимо да се третира хепатозата с билки с голямо внимание. Само магарешки трън е подходящ. Причината се крие във факта, че често тази болест е придружена от холецистит: препарати от холагьог могат да провокират разкъсване на жлъчния мехур.

Профилактика жирового гепатоза печени

Предотвратяването на чернодробната хепатоза в мастната тъкан не е трудно. Достатъчно е да изпълните следните препоръки:

• Яжте често и на порции, на малки порции. Така че черният дроб няма да преексперира.

• Намалете консумацията на животински мазнини до минимум. Пълното отхвърляне на тях също е неприемливо.

• Използвайте алкохол пестеливо, никога не го злоупотребявайте.

• Поддържане поне на минимално ниво на физическа активност: хиподинамията има много негативен ефект върху чернодробната функция.

Всички тези съвети ще ви помогнат да избегнете проблеми с черния дроб в бъдеще.

Чернодробната чернодробна хепатоза се характеризира с висок риск, дължащ се на риска от дегенерация в цироза. За да избегнете проблеми, трябва да рационализирате диетата и физическата си активност. И ако се случи неприятността, трябва незабавно да се консултирате с лекар. За лечение на хепатоза в началните етапи е много по-лесно. Така че пациентът ще помогне на себе си и на лекаря.

Share:
Comments